spot_img

Revista 2024

Lanțul transmiterii infecțiilor și conceptul de Igienă targetată

Igiena targetată se concentrează asupra practicilor de igienă în momentele și în locurile care contează cel mai mult pentru a rupe lanțul transimterii infecților și reduce riscul expunerii la organisme patogene. Acest lucru contrastează semnificativ cu abordări “istorice” care egalează igiena cu eradicarea murdăriei și menținerea curateniei vizuale considerată incorect ca principala sursă de infectie.

Secvențirea și zonele în care  lanțul transmiterii infecțioase poate fi rupt.

Prin observarea com-portamentului și utilizarea datelor microbiologice IFH  (International Scientific Forum on Home Hygiene) a identificat 9 momente cheie din viața de zi cu zi când igiena contează cu adevărat pentru a sparge lanțul transmiterii infectioase. Deși nu sunt singurele momente în care sunt necesare practici de igienă, se susține că, dacă practicăm în mod obișnuit igiena la fiecare din aceste momente, aceasta va limita cea mai mare parte a riscului de răspândire a infecției în casele noastre.

Cele 9 momente cheie pentru igienă includ următoarele activități:

  1. În timpul manevrării alimentelor.
  2. În timpul mesei.
  3. Când mergem la toaletă sau schimbăm scutecele copiilor.
  4. Tușim, strănutăm, suflăm nasul.
  5. Atingem suprafețe atinse frecvent și de alte persoane.
  6. Atingem îmbrăcăminte, lenjerie, prosoape.
  7. Ingrijim animalele de companie.
  8. Ducem gunoiul.
  9. Îngrijim un memebru al familiei.

În aceste 9 momente, măsurile de igienă trebuie să se concentreze asupra a ceea ce apelează abordările de gestionare a riscurilor.

Suprafețele critice  sunt cele mai probabil să răspândească microorganisme patogene. Aceste suprafețe critice includ în special mâinile, suprafețe de contact cu mâinile și produsele alimentare și  lavete/ burete / produse utilizate pentru curățarea suprafețelor.

Este important sa utilizăm un dezinfectant adecvat (Dezinfectant spray alcoolic cu acțiune rapidă, gata de utilizare).

Prevenirea infecțiilor și igiena, adică practicile prin care oamenii mențin sau promovează sănătatea prin ruperea lanțului de transmisie infecțioasa este de o importanță capitală în secolul 21. Este o măsură  critică nu numai în combaterea pandemiei actuale COVID-19 ci și a altor boli infecțioase, dar și pentru abordare altor situații cruciale, cum ar fi problema globală a rezistenței la antibiotice și protejarea persoanelor care trăiesc în comunitate si care sunt mai vulnerabile la infecții datorită vârstei sau a  stării lor de sănătate.

Uniunea Europeana consideră că determinarea consumatorilor să adopte această abordare dovedită științific în igiena dinn casa lor și în viața de zi cu zi, ar avea un impact semnificativ în reducerea răspândirea infecției și astfel asigurarea unei sănătăți mai bune cetățenilor europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner