Forumul Național de Gineco-Oncologie 2019 a adus în prim-plan problematica afecțiunilor din sfera gineco-oncologică în România din punctul de vedere al prevenției, diagnosticului și al tratamentului acestor afecțiuni, dar și în ceea ce privește impactul social al acestor forme de cancer.
Astfel, proiectul organizat științific de către Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică își propune să sprijine identificarea unor strategii eficiente în combaterea cancerelor ginecologice, care să înglobeze atât componenta de educație pentru sănătate, în scopul prevenției, cât și în relație cu abordarea medicală a acestor forme de cancer.
În acest sens, Forumul Național de Gineco-Oncologie a inlcus o platformă de dezbatere pentru toți factorii implicați în problematica oncologică în România, precum și o platformă de discuții științifice dedicată profesioniștilor din domeniul medical, care să faciliteze accesul la noutățile în practica clinică raportat la metode de screening, diagnostic și opțiuni terapeutice avansate în aceste patologii.
„În România, mii de femei mor în fiecare an în urma cancerului de col uterin și a cancerului la sân din cauză că ajung prea târziu la medic, când boală este deja întrun stadiu avansat, când apar metastaze. Sunt boli care pot fi depistate precoce, datorită screeningului, și care au rezultate foarte bune din punct de vedere terapeutic, atunci când tratamentul este inițiat la timp. Pentru a schimba această realitate dureroasă este nevoie ca problematica afecțiunilor gineco-oncologice să fie abordată pe mai multe niveluri și să includă atât intervenții în ceea ce privește educația pentru sănătatea femeilor, îmbunătățirea prevenției și creșterea diagnosticării precoce, în formele de cancer unde se poate face screening, precum și dezvoltarea capacității tehnice de screening și asimilarea ultimelor noutăți științifice în practica medicală.”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Coordonatorul Științific al Forumului Național de Gineco-Oncologie și Director Medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
Peste 50% din româncele diagnosticate cu cancer în 2018 au avut o formă de cancer din sfera ginecologică.
Cancerele ginecologice: cancerul la sân, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul de corp uterin, cancerul vulvar, respectiv cancerul vaginal reprezintă mai mult de jumătate din numărul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din România în 20181.
Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% (9.629) din totalul numărului de cazuri de cancer2, în timp ce cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% (3.308) din cazuri3, mai mult chiar decât cancerul bronhopulmonar.
Potrivit estimărilor GLOBOCAN, în țara noastră, până în anul 2025, incidența cancerului la sân va crește cu 1.9%4, în timp ce mortalitatea atribuită acestei boli va crește cu 4%5, comparativ cu 2018.
În ceea ce privește cancerul de col uterin, proiecțiile indică o creștere a incidenței cu 0.7%6 și o creștere a mortalității cu 2.7%7, până în 2025.
Cele două forme de cancer sunt asociate cu o mortalitate ridicată – aproape 25% din totalul deceselor prin cancer la femeile din România în 2018 au fost cauzate de cancerul la sân și cancerul de col uterin8 în contextul în care, depistate precoce, aceste cancere sunt asociate cu rate de supraviețuire foarte ridicate: peste 90%9,10, conform Asociației Americane de Cancer.
Screeningul pentru aceste forme de cancer este esențial pentru depistarea precoce, în stadii incipiente, care înseamnă un control mai eficient și șanse mult mai mari de supraviețuire, cu o calitate a vieții mai bună.
Forumul Național de Gineco-Oncologie este organizat în parteneriat instituțional cu: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Institutul Regional de Oncologie Iași. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 22-23 martie 2019, la Hotel Ramada Parc București. Mai multe detalii: https://gineco-oncologie. ro/. Managementul evenimentului este asigurat de către Sănătatea Press Group.
Referințe:
1,2,3,8 https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romaniafact-sheets.pdf
4,5 https://gco.iarc.fr/tomorrow/graphic-isotype?type=0&population =900&mode=population&sex=2&cancer=39&age_group=value&apc_ male=0&apc_female=0
6,7 https://gco.iarc.fr/tomorrow/graphic-isotype?type=0&population =900&mode=population&sex=2&cancer=39&age_group=value&apc_ male=0&apc_female=0