Atunci când este vorba de kinetoterapia pediatrică, granița între profilaxie și terapie, poate fi extrem de mică, atunci când apare o suspiciune de întârziere a etapelor de dezvoltare neuromotorie sau o predispoziție către o asimetrie a corpului.
Un părinte ar trebui să fie informat, înainte de a se naște bebelușul, la ce ajută o evaluare de kinetoterapie pediatrică.
Când și de ce să merg la evaluarea motorie cu bebelușul?
În prima lună de viață a bebelușului este ideal să faceți o evaluare motorie. Mulți bebeluși au anumite poziții ale capului sau membrelor inferioare (picioarelor, în special), în burtica mamei, așa că pot primi sau nu un diagnostic încă de la naștere. Așa cum sunt recomandate: ecografia de șold și ecografia transfontanelară, în primele 4- 6 săptămâni de viață, pentru a se observa poziția și formarea șoldurilor și ale structurilor intracraniene, o evaluare motorie vine în completarea acestora. Veți afla cum să poziționați bebelușul, cum este indicat să fie ținut în brațe, la plimbare, ce exerciții să faceți cu el și dacă are sau nu nevoie de terapie.
Am nevoie de recomandare medicală pentru a veni la evaluarea motorie?
Părintele poate decide dacă dorește să vină la o evaluare motorie cu bebelușul și cu cât o face mai repede, cu atât mai devreme învață cum să îl stimuleze pe cel mic și dacă este nevoie să facă alte investigații. Terapeutul evaluează bebelușul din punct de vedere motor, îi testează muscular și articular, observă reacțiile și reflexele specifice vârstei și îi explică părintelui stadiul de dezvoltare motorie a copilului. Îl va învăța pe părinte cum să stimuleze motor copilul în funcție de vârstă și îi va recomanda un control de specialitate în cazul în care consideră necesar.
Care este diferența între profilaxie și terapie în kinetoterapia pediatrică?
De multe ori părinții vin cu bebelușii la evaluare cu recomandare medicală, însă nu doresc să facă un program de stimulare motorie, considerând că nu este necesar. După o anumită perioadă de timp, revin cu bebelușul, atunci când primesc un diagnostic medical. În multe cazuri se poate evita acest lucru, dacă stimularea se începe precoce. Întotdeauna este mai ușor să previi, decât să tratezi.
Dacă în partea de profilaxie, perioada de timp în care se desfășoară ședințele este mai scurtă, atunci când copilul a început partea de terapie, perioada de recuperare va fi mai lungă.
În cazul în care bebelușul necesită doar exerciții profilactice, le poate face acasă cu părintele. Terapeutul instruiește părintele ce și cum să facă și îl sfătuiește când să revină la reevaluare.
Cum ajut copilul dacă face stimulare motorie?
Indiferent de motivul pentru care bebelușul a ajuns să facă exerciții de stimulare, beneficiile sunt: dezvoltarea armonioasă, ușurința în mișcare și deplasare, satisfacerea curiozității prin deplasare independentă, accidentări mai puține prin conștientizarea schemei corporale și ale mediului înconjurător, dorința de explorare, un câștig în echilibru și coordonare.