spot_img

Revista 2024

Lectii gratuite de autopalpare a sanilor pentru bucurestence. Preventia in cancerul mamar incepe acasa.

De astazi pana pe 17 octombrie,  bucurestencele pot invata cum sa isi faca autopalparea sanilor in mod corect. Lectiile au loc in Centrul Comercial Carrefour Orhideea si fac parte din campania  „Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea”. Proiectul se afla la a treia editie si isi propune sa ajute femeile sa inteleaga ca preventia in cancerul de san incepe acasa.

Programul lectiilor de autopalparea sanilor este urmatorul:

13-15 octombrie, 14:00 – 20:00

16-17 octombrie, 10:00 – 20:00

Studente la facultatea de Medicina din Bucuresti vor invata femeile cum sa isi faca autopalparea sanilor cu ajutorul unor mulaje anatomice sub forma de sani şi al unui clip video.

„Un alt pas important in preventia cancerului de san este programarea la ecografie (pana in 40 de ani) sau la mamografie (dupa 40 de ani). Aceasta programare ar trebui sa fie un obicei firesc, asa cum iti serbezi ziua de nastere, de pilda! Ecografia mamara nu doare, nu este neplacuta, nu este periculoasa, nu este invaziva, nu trebuie sa faci pregatiri speciale pentru ea si poate fi cel mai frumos gest de iubire fata de tine si cei dragi.” spune Cosmina Grigore, presedinta Asociatiei Imunis.

De altfel, si Cezar Irimia, presedintele FABC, atrage atentia ca „Diagnosticarea si tratamentele oncologice trebuie sa continue si in timpul pandemiei. Cancerul nu asteapta sa treaca pandemia. Femeile care suspecteaza un cancer de san trebuie sa vina cu incredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie sa aiba acces la tratament in conditii optime.”

Primul pas si cel mai simplu in preventia cancerului de san este autopalparea.

   

  • Peste 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate in stadii incipiente.

Frica de a merge la medic sau de a afla ce e in neregula cu sanii tai, doar amana un diagnostic si face vindecarea mai grea.

Ai aici cateva sfaturi despre cum poti sa iti faci palparea corect si ce trebuie sa te trimita la medic:

CAND. In primul rand, daca ai inca menstruatie, incearca sa iti faci examinarea la 5 – 7 zile dupa perioada de menstruatie, cand sanii sunt mai putin tensionati. Ideal ar fi in aceeasi zi a lunii. Daca esti la menopauza, fixeaza-ti o zi pe luna (de ex. prima zi a lunii sau data ta de nastere).

CUM. Priveste-ti sanii intr-o oglinda, in timp ce tii mainile pe langa corp si apoi in solduri. S-ar putea sa te ajute sa faci examinarea la dus dupa aplicarea unui gel de dus sau a unui ulei de piele. Pune un brat in spatele capului, iar cu cealalta mana palpeaza-ti sanul. Tine palma intinsa si foloseste varfurile degetelor. Apasa ferm si asigura-te ca acoperi treptat toata zona sanului. Ca sa nu iti scape nicio suprafata, foloseste miscari concentrice – in sensul acelor de ceasornic, radiale – dinspre mamelon spre axila, precum si de sus in jos. Repeta aceasta procedura si la celalalt san. Apoi repeta procedura stand culcat. Nu uita sa palpezi si in zona axilei si sa controlezi si mamelonul – pipaie-l, apasa-l cu doua degete delicat, ca sa verifici daca curge ceva din el.

  • La ce trebuie sa fii atenta? Te rugam sa observi cu atentie orice modificare aparuta de la luna la luna si sa urmaresti nu doar nodulii, ci si urmatoarele lucruri: orice modificare de forma, culoare sau dimensiune a sanilor, precum si de textura a pielii: incretitura, gropita, roseata, aspect de „coaja de portocala”.

La mamelon si areole sa fii atenta daca si-au schimbat culoarea, pozitia, daca mamelonul e intors (ascuns la interior in loc sa fie la exterior), daca curge (fluide apoase, laptoase, galbene ori cu sange).

In timpul examinarilor lunare o sa te obisnuiesti cu aspectul sanilor si o sa observi imediat orice modificari si anomalii.

PASUL URMATOR. Dupa examinarea sanilor, daca observi orice modificare, chiar si noduli nedurerosi, mergi cat mai repede la medic.

Pentru informatii suplimentare despre cancerul de san, accesati www.canceruldesan.ro

Are nevoie de tine. Vorbeste cu ea” este o campanie de preventie a cancerului mamar, aflata la a treia editie, dezvoltata de Societatea Romana de Chirurgie si Ginecologie Oncologica (SRCGO), Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Asociatia Imunis si sprijinita de Roche.

Despre FABC

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 26 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

Despre Asociatia IMUNIS

Asociatia Imunis a fost infiintata in 2016, avand ca scop continuarea proiectului inovator inceput de Cosmina Grigore in 2015 – Caravana Noul Pacient. Toate programele Imunis sunt gandite astfel incat sa le arate pacientilor care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viata pe care isi pot construi transformarea. Lucrand alaturi de specialisti si medici, Asociatia Imunis raspunde nevoilor pacientilor in ceea ce priveste alimentatia, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenenta la grupuri de suport, dreptul la munca, la incadrarea corecta in grad de handicap, dar si alte probleme cu care se pot confrunta pacientii pe termen scurt, mediu si lung.

Despre Roche

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce ofera medicamente diferenţiate clinic in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro şi in diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier in managementul diabetului. Pentru orice informatii suplimentare va rugam sa accesati www.roche.ro.

Surse:

http://www.esmo.org
http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/breast-cancer-statistics
http://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/statistics

http://www.esmo.org/Guidelines/Breast-Cancer/Primary-Breast-Cancer

https://gco.iarc.fr/

www.canceruldesan.ro

Decalog. 10 sfaturi de la supravietuitoare ale cancerului de san pentru femei diagnosticate recent

Draga mea,

Si eu, ca si tine, am fost diagnosticata cu cancer de san.

Dar sunt aici sa te incurajez sa lupti pentru tine si pentru cei dragi. Si vreau sa mai stii ceva:

  1. Oricat de greu iti este dupa ce ai primit vestea, o atitudine pozitiva te poate ajuta sa faci mai usor fata tratamentului si sa depasesti intreaga situatie. Sigur ai momente in care simti ca e prea mult si ca nu e corect ce ti se intampla. Si e normal! Dar stii ce te rog? Plangi pana nu mai poti si apoi ridica-te! Alege supravietuirea si lupta cu optimism pentru ca azi exista multe tratamente.
  2. Sanatatea ta este responsabilitatea ta. Este normal sa nu stii incotro s-o iei dupa ce ai fost diagnosticata cu cancer, dar este important sa fii cat mai bine informata despre tratamentele existente. Citeste site-uri verificate de medici, intreaba-ti doctorul despre terapiile existente si pune intrebari ori de cate ori nu intelegi ceva – asociatiile de pacienti mie mi-au fost de mare ajutor!
  3. Cancerul se trateaza si te rog sa tii minte acest lucru. Depistat intr-un stadiu incipient, cancerul de san se trateaza cu succes. Medicina a facut progrese importante, acum exista tratamente imuno-oncologice si medicina personalizata, metode noi si mai putin invazive apar de la an la an! Eu am facut greseala sa compar cu ce stiam de pe vremea mamei mele, dar stiinta a evoluat enorm!
  4. Cere ajutorul celor dragi. Permite-le familiei si celor apropiati sa te ajute si spune-le cum o pot face. Daca ai nevoie sa te duca cineva la consultatii sau tratament ori nu iti poti gati sau face cumparaturile, discuta cu ei. Si poti sa le spui chiar si cum ti-ar placea sa se poarte cu tine. Sa stii ca si ei sunt speriati si s-ar putea sa vrea sa iti fie alaturi, dar sa nu stie cum!
  5. De asemenea, nu uita de starea ta emotionala, care este la fel de importanta ca tratamentul oncologic. Daca te simti inconfortabil sa vorbesti cu apropiatii tai despre fricile si trairile tale, apeleaza la un psihoterapeut sau cauta sprijin in terapiile de grup pe care multe dintre asociatiile de pacienti le ofera celor care trec printr-o astfel de experienta. Eu m-am simtit multa vreme vinovata ca am cancer. Nu face ca mine, nu e vina ta ca ai cancer!
  6. Sa nu iti fie rusine de diagnostic! Ne este greu sa spunem ca avem cancer si, de cele mai multe ori, ascundem asta ca sa nu fim stigmatizate. Daca vei fi deschisa, o sa descoperi ca ti-e mai usor si o sa afli ca nu esti singura. Boala asta nu te defineste, tu esti mult mai mult decat o pacienta cu cancer! Si, crede-ma, esti mult mai mult decat o femeie fara un san. Sau chiar fara doi sani! Tu esti tot ce ai fost pana acum si chiar mai mult de atat!
  7. E vremea ca tu sa fii prioritatea ta. Lasa deoparte celelalte lucruri care iti ocupau pana acum programul si ocupa-te o vreme de tine. Nimeni altcineva nu o poate face pentru tine, sa stii! Stiu ca e greu sa accepti, stiu ca e greu sa iti schimbi obiceiurile si ca ti se pare egoism, dar este baza vindecarii tale. Ca sa ii poti ajuta pe altii in viitor, trebuie mai intai sa te ajuti pe tine acum.
  8. Incepe sa iti faci planuri de viitor si viseaza cu ochii deschisi! Da, ai voie, chiar si in haosul experientei grele pe care o traiesti. Gandeste-te la fiecare pas care trebuie facut pentru a duce la capat planurile tale, oricare ar fi ele. Vizualizeaza-te la nunta fiicei tale, in vacanta dorita sau oriunde ti-ar placea sa fii dupa ce te faci bine!
  9. Traieste viata pe zile, una cate una. Vor fi zile usoare si zile mai grele. Cand dai de una grea, adu-ti aminte ca vor veni altele bune si pune-o pe asta intre paranteze, o sa treaca!
  1. Esti o curajoasa. Nu stiu daca te asteptai sau nu sa citesti asta, dar ai nevoie de mult curaj ca sa infrunti un cancer. Sunt mandra de tine si sunt alaturi de tine! O sa fie bine!

Sunt alaturi de tine! Suntem multe care am trecut prin asta si acum suntem bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner