• banner catena
  • Malnutriția la pacienții cu cancer este prea rar diagnosticată și tratată prea târziu

    Aproximativ 40% din toți pacienții oncologici cu boală tumorală în principal avansată prezintă o pierdere semnificativă în greutate (1).

    O stare nutrițională restrânsă la pacienții oncologici nu este doar strâns corelată cu prognosticul înrăutățit: până la 30% din toți pacienții cu cancer mor chiar din consecințele directe ale malnutriției. Cu un aport nutrițional bazat pe nevoi, pacienții cu cancer pot obține o calitate a vieții mai ridicată, precum și o speranță de viață mai mare (2). Cu toate acestea, terapia nutrițională adecvată este luată în considerare doar rareori și adesea prea târziu ca parte integrantă a terapiei tumorale: după cum arată clar datele din lumea reală colectate în țări din Germania, Italia și Franța, procentul pacienților oncologici cu malnutriție și cașexie tumorală continuă să scadă în practica clinică de zi cu zi. Autorii studiului au subliniat că sunt foarte mari fără a fi diagnosticați sau tratați în mod adecvat în ceea ce privește terapia nutrițională.

    După cum a relevat un amplu studiu din lumea reală din Germania, în medie doar 16% dintre pacienții cu cancer au primit o terapie adecvată de nutriție parenterală, prof. Dr. Ingolf Schiefke, Klinik St. Georg gGmbH, Leipzig, cu ocazia reuniunii anuale a Societății Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO). Datele a peste 4 milioane de persoane cu asigurări de sănătate au fost evaluate pentru a obține o perspectivă actualizată asupra demografiei și îngrijirii pacienților germani cu cancer cu terapie de nutriție parenterală (nutriție parenterală la domiciliu, HPN) în practica clinică de zi cu zi (1).

    În ciuda stării pe scară largă a malnutriției în rândul pacienților oncologici, problemele nutriționale sunt încă subestimate și neglijate, a confirmat Dr. Elisa Giommoni, Spitalul Universitar Careggi, Florența: În Italia, proporția pacienților oncologici care au primit terapie nutrițională aditivă este de doar 8,4%. O tendință către o mai bună supraviețuire în cadrul intervenției nutriționale clinice a fost, de asemenea, evidentă în analiza reală italiană a datelor colectate retrospectiv de la pacienții cu cancer (n = 260.000): pacienții subnutriți cu carcinom metastatic al tractului gastrointestinal sau urogenital au beneficiat de pacienți fără terapie nutrițională suplimentară o prelungire a timpului de supraviețuire de peste 3 luni, a raportat Giommoni. O creștere a timpului de supraviețuire a fost, de asemenea, corelată cu momentul în care a început intervenția nutrițională: cu cât a început terapia nutrițională mai devreme, cu atât este mai mare beneficiul supraviețuirii atât pentru pacienții cu cancer metastatic, cât și pentru cei non-metastatici (3).

    Într-o analiză a datelor din lumea reală asupra a peste 3 milioane de pacienți cu cancer din Franța care au fost spitalizați pentru tumoarea lor între 2013 și 2016, proporția pacienților diagnosticați cu malnutriție a fost în medie de 12,5%. Pacienții la care malnutriția a fost recunoscută precoce, adică în timpul primei internări în spital, din nou mai puțin frecvent în spital decât pacienții la care diagnosticul de malnutriție a fost pus doar după prima internare în spital (analiză descriptivă), potrivit lui François Goldwasser, Cochin-Klinikum, Paris (4).

    Literatură:
    (1) Real World Insights on Current Practice of Home Parenteral Nutrition in Germany ”, prelegere a prof. I. Schiefke ca parte a simpozionului„ Prea puțin, prea târziu. Nutriție în Oncologie ”la conferința anuală ESMO din 20 octombrie 2018, München.
    (2) Grupul de lucru pentru prevenire și oncologie integrativă (PRIO). Îmbunătățirea îngrijirii nutriționale a bolnavilor de cancer din Germania. Nutrition Review 2016; 63: 43-47. (Document de poziție comun al Grupului de lucru al Societății Germane de Cancer (GCS) pentru prevenire și oncologie integrativă (PRIO) și alte asociații)
    (3) „Utilizarea actuală a nutriției clinice la pacienții oncologici – dovezi din lumea reală din big data în Italia”, prelegere a Dr. E. Giommoni la simpozionul „Prea puțin, prea târziu. Nutriție în Oncologie ”la conferința anuală ESMO din 20 octombrie 2018, München.
    (4) „Malnutriția la pacienții cu cancer: este diagnosticul tardiv o oportunitate ratată de a îmbunătăți îngrijirea?”, Prelegere a prof. F. Goldwasser la simpozionul „Prea puțin, prea târziu. Nutriție în Oncologie ”la conferința anuală ESMO din 20 octombrie 2018, München.
    Sursa: www.ro.koshachek.com/articles

    Related Posts