spot_img

Revista 2024

Cum ne sunt de ajutor bacteriile “bune”?

Autor: Dr. Luminița Paraschiv, Medical Affairs Manager Prisum

Corpul nostru nu este doar al nostru. El este și “locuința’” a circa 100 de trilioane de microorganisme din peste 1.000 de specii.

Totalitatea microorganismelor din corp, reprezentate de bacterii, virusuri, fungi și protozoare, formează microbiota, cunoscută și sub numele de microbiom. Aceasta se găsește repartizată la nivelul suprafețelor de contact cu mediul extern, astfel că vorbim de microbiota tractului gastrointestinal, microbiota pielii, nasului, urechii, ochiului, vaginului și a uretrei distale.

În ultimii ani, oamenii de știință au acordat o atenție deosebită rolului pe care microbiota îl are în menținerea stării de sănătate, respectiv în apariția și evoluția bolilor.  Bacteriile interacționează în mod diferit cu organismul nostru, unele fiind benefice pentru sănătate, altele având capacitatea de a ne îmbolnăvi.

 Microbiota gastrointestinală cântărește în jur de 2 kilograme și are influență majoră nu doar asupra proceselor digestive, dar și asupra funcționării întregului organism. Astfel, la nivel local, intervine în  digestia alimentelor, asimilarea nutrienților, sinteza unor vitamine și aminoacizi, menținerea intactă a barierei intestinale și impiedicarea pătrunderii patogenilor.

Microbiota influențează și imunitatea, 80% din sistemul imunitar fiind localizat la nivel intestinal. Bacteriile bune ne apară de agenții infecțioși nu doar prin inhibarea dezvoltării acestora în intestine, dar și prin “antrenarea” permanentă a sistemului imunitar, fiind implicate în activitatea leucocitelor și sinteza anticorpilor. S-a dovedit că microbiota ajută inclusiv la reglarea substanțelor ce induc sau stopează inflamația, care este tot un raspuns al sistemului imunitar.

Uimitoare este și capacitatea microorganismelor rezidente în tubul digestiv de a ne influența funcțiile cognitive, starea emoțională și comportamentul. În intestine există peste 500 de milioane de celule nervoase, aflate în permanentă comunicare cu creierul și influențate de microbiota intestinală. Astăzi se știe că unii neurotransmițători implicați în procesele de învățare și memorare, dar și în menținerea echilibrului emoțional, precum serotonina și dopamina, sunt sintetizați în mare parte în intestin, sub controlul microbiotei.

La rândul său, microbiota este afectată de stilul nostru de viață.  Alimentația bazată pe hrană procesată și săracă în fibre, utilizarea în exces a antibioticelor și pesticidelor, igiena excesivă, sunt factori majori care determină scăderea numărului și a diversității microorganismelor intestinale, precum și modificarea raportului între specii. Mai nou, afectarea microbiotei este corelată cu multe boli cronice frecvent întâlnite precum alergiile, bolile inflamatorii intestinale, sindromul de intestin iritabil, obezitatea, sindromul metabolic, ficatul gras non-alcoolic, anxietatea sau depresia.

Microbiota este considerată o a doua amprentă întrucât este proprie fiecărui om. În anumite situații, își poate schimba brusc configurația,  în defavoarea speciilor benefice. Așa se întâmplă cand urmăm tratamente cu antibiotice sau când plecăm în călătorii unde luăm contact cu germeni față de care nu avem rezistență.

Pentru a restabili echilibrul florei bacteriene, putem consuma mai des alimente fermentate sau putem folosi produse care conțin bacterii benefice vii, în special specii de lactobacilli și bifidobacterii. Acestea, odată ajunse în intestine, se multiplică și ajută “armata” bacteriilor bune să restabilească supremația. Pentru ca aceste produse să aibă acțiune benefică, este important să conțină microorganisme din tulpini sigure, cu eficitate dovedită și în cantitate optimă, conservate într-o formă care să le protejeze de aciditatea gastrică și să le asigure supraviețuirea până la nivelul intestinului.

Poate că ceea ce afirma Hippocrate acum mai bine de 2.000 de ani – “Toate bolile încep în intestine” nu este întru totul adevărat, dar, cu siguranță, ceea ce se întâmplă în intestine are un impact covârșitor  asupra stării noastre de sănătate. Microorganismele ne sunt prieteni sau dușmani, depinde de noi cum le susținem pe cele care ne pot fi de folos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner