spot_img

Revista 2024

Nașterea

În timpul sarcinii corpul se schimbă foarte mult, schimbări ce persistă și după naștere.

  • Există riscul de vindecare dificilă a inciziei chirurgicale după naștere?
  • Când este recuperarea mai rapidă – după o naștere naturală sau după o operație de cezariană?
  • Când riscul unei răni apărute în urma unei intervenții este mai mare? La pacientele care nasc prin cezariană sau la cele care nasc natural?
  • Există riscul de exacerbare a bolii hemoroidale înainte și după naștere? Ce putem face pentru ameliorarea simptomelor?

Răspunsurile la aceste intrebări le puteți găsi mai jos:

Există riscul de vindecare dificilă a inciziei chirurgicale după naștere? Înainte de a începe să vorbim despre vindecarea dificilă a inciziei, este bine ca pacientele să știe că, rolul principal în vindecarea inciziei  îl joacă modul de realizare al acesteia și tratamentul chirurgical al plăgii în sine. În toate cazurile însă, atunci când vorbim despre răni chirurgicale, indiferent dacă sunt prin cezariană sau legate de o naștere normală – epiziotomie, perineotomie, este bine să recomandăm pacientelor mijloace pentru a sprijini epitelializarea lor, hidratarea lor și pentru a asigura o vindecare mai rapidă a plăgii chirurgicale.

Când este recuperarea mai rapidă – după o naștere naturală sau după o operație de cezariană? Fără îndoială, natura ne-a inventat pentru a naște natural, bineînțeles, pentru cazurile în care este sigur, atât pentru mamă cât și pentru copil. Inciziile de la o naștere naturală și cele de la cezariană, din zilele noastre, și-au egalat în mare măsură perioada de recuperare, deoarece datorită erei în care ne aflăm – un bun material de sutură, o tehnică chirurgicală bună, o profilaxie adecvată determină o recuperare  la fel de rapidă în ambele moduri de naștere. Cu siguranță, într-o naștere normală, recuperarea este mai rapidă, cel puțin cu o săptămână. Atât la nașterile naturale, cât și la operațiile prin cezariană, există riscul ca rana și inciziile chirurgicale să întârzie recuperarea mamei.

Când vorbim despre o cezariană, tratăm în prealabil această rană chirurgicală, o suturăm bine, eliminăm materialul de sutură,și recomandăm femeii un tip de agent epitelializant, hidratant. Este important ca femeia să poată obține confortul necesar, lipsa durerii și vindecarea rapidă a rănii. Unele femei tind să formeze cicatrici cheloide, iar rănile lor se vindecă mult mai lent. Prin urmare, dacă informăm în prealabil toate pacientele pregătite pentru naștere că ar trebui să utilizeze acest tip de agenți de epitelizare, indiferent de metoda de naștere, după naștere vor avea ocazia să se recupereze mai repede și să fie alături de copil și de cei dragi.

Când riscul unei răni apărute în urma unei intervenții este mai mare? La pacientele care nasc prin cezariană sau la cele care nasc natural? Când vorbim despre răni în general, trebuie să știm că rănile la naștere sunt asociate cu traume mecanice. Putem avea multe tipuri de răni. Traumatismele mecanice pe care le provoacă medicul în timpul unei operații de cezariană au o incizie corectă. Femeile sunt de obicei pregătite și știu despre asta, cu excepția cazurilor în care trebuie să avem o cezariană de urgență. Atunci când pacienta vine pentru o cezariană planificată, este pregătită – vaginul este reabilitat, avem toate condițiile pentru ca rana să se vindece bine și un risc foarte mic de infecție. Când vorbim despre o naștere normală, care este întotdeauna de urgență, nu putem pregăti pacientele într-o asemenea măsură,de aceea, în mod natural, rănile se vindecă mai lent. În toate aceste cazuri, se recomandă din nou să se utilizeze produse pentru a sprijini hidratarea plăgii.

Trebuie urmată o igienă foarte bună, utilizarea unor agenți de epitlizare și hidratare,  pentru a avea o nutriție bună a pielii și a țesuturilor. Indiferent de felul în care nasc pacientele noastre, fie prin cezariană, fie prin naștere naturală, ceea ce implică o epiziotomie, perineotomie sau se încheie cu ruperea necorespunzătoare a canalului de naștere sau numai cu abraziuni, în toate aceste cazuri este necesar, pe lângă recuperarea lor, adăugarea produselor de hidratare și epitelizare.

Există riscul de exacerbare a bolii hemoroidale înainte și după naștere? Ce putem face pentru ameliorarea simptomelor? Poate că aceasta este una dintre problemele relativ frecvente cu care ne confruntăm la femeile care sunt relativ apropiate de termen, mai ales după 34-35 săptămâni de sarcină. Multe dintre ele au astfel de probleme. În timpul sarcinii avem o încetinire a tranzitului intestinal și în multe cazuri apare constipația. Celălalt factor de risc este greutatea copilului și staza de sânge din pelvis, care este asociată cu sarcina. Cea mai puternică exacerbare a hemoroizilor este în timpul nașterii. Nu ar trebui să ne speriem pacientele, pentru că avem un risc de hemoroizi atât în cezariană, cât și la nașterea normală. Da, este mult mai frecvent la o naștere naturală, acest lucru fiind legat de tensiunea pe care podeaua pelviană o are în timpul nașterii. După naștere, o mare parte din femei, pe lângă faptul că au o incizie chirurgicală, după o naștere naturală, au și o boală hemoroidală. Așadar, utilizarea produselor cu efect dublu, atât pentru epitelizarea rănii cât și pentru ameliorarea hemoroizilor este benefică.

Sursa http://www.theresienoil.bg/video/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner