spot_img

Revista 2024

 Neuropatia diabetică, principala cauză a disfuncțiilor erectile la bărbații cu diabet zaharat

Între 20 și 67.4% dintre bărbații cu diabet dezvoltă disfuncție erectilă,  față de 16% , media din populația generală Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile cel mai des întâlnite cauzate de diabetul zaharat și se caracterizează prin afectarea centrilor nervoși, care pot altera funcțiile autonome, motorii și senzoriale1. Specialiștii estimează că jumătate sau mai mult dintre persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică2.

O consecință frecventă a neuropatiei diabetice, la bărbați, este instalarea disfuncției erectile, o problemă cu care mulți se confruntă, dar pe care adeseori o ignoră sau evită să vorbească medicului despre aceasta. Disfuncția erectilă se caracterizează prin absența erecției și incapacitatea de a întreține un act sexual satisfăcător3.

Potrivit unor estimări între, 20% și 67.4% dintre bărbații cu diabet pot suferi de disfuncție erectilă, față de 16%, media din populația generală4.

 „Afectarea funcției sexuale este o problemă frecventă în cazul persoanelor cu diabet. Disfuncția erectilă este una dintre manifestările acestei tulburări, care de regulă este diagnosticată la bărbații de peste 40 de ani. Prevalența disfuncției erectile crește progresiv, odată cu înaintarea în vârstă și creșterea duratei diabetului zaharat. Un studiu de specialitate a arătat că la 6 din 10 bărbați care au urmat un tratament antidiabetic timp de cinci ani s-a observat instalarea disfuncției erectile”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președinte Societatea de Neuropatie Diabetică.

De ce apare disfuncția erectilă la persoanele cu diabet

La persoanele cu diabet, disfuncția erectilă este asociată în principal neuropatiei autonome (sau vegetative), una dintre formele neuropatiei diabetice, care se manifestă prin afectarea nervilor care controlează organele interne, deci și organele genitale5.

Pe lângă neuropatia autonomă, alți factori de risc pentru disfuncția erectilă la bărbații cu diabet includ6:

  • vârsta înaintată
  • durata mai lungă de evoluție a diabetului
  • control glicemic deficitar
  • insuficiență vasculară
  • hipertensiune arterială
  • dislipidemie
  • istoric de fumător
  • obezitatea
  • sedentarismul

Investigații pentru stabilirea cauzei disfuncției erectile

Disfuncțiile erectile pot apărea atât pe fond neurologic (afectarea sistemului nervos vegetativ), cât și pe fond vascular, traumatic, post-chirurgical, endocrin, induse de medicamente sau de factori psihogeni7.

Este esențial ca bărbații cu diabet să efectueze investigațiile necesare în cazul disfuncțiilor erectile, pentru a se stabili clar cauzele și tratamentul necesar.

Astfel, pentru identificarea cauzei și evaluarea disfuncției erectile, se realizează în primă fază anamneza medicală, sexuală și psihosocială a pacientului cu simptome specifice, care va lua în calcul istoricul sexual, stilul de viață (factori de risc precum fumatul, consumul de alcool), nivelul de stres, prezența hipertensiunii arteriale, precum și a unor tulburări endocrine, alături de un examen fizic8.

Un test relevant și utilizat pentru diagnosticarea și clasificarea disfuncției erectile este chestionarul „International Index of Erectile Function and the Sexual Encounter Profile”, prin care sunt evaluate funcția erectilă, orgasmul, dorința sexuală, satisfacția sexuală și satisfacția generală9.

Totodată, testele de laborator pot ajuta la identificarea cauzelor disfuncției erectile, în timp ce în cazurile mai severe, când tratamentul inițial nu este eficient, pot fi necesare investigații complexe, cum ar fi ecografia Doppler a penisului sau angiografia arterei pudendale (de la nivelul penisului)10.

Măsurile de prevenție ajută la reducerea riscului de disfuncție erectilă, la bărbații cu diabet zaharat 

Disfuncția erectilă în cazul bărbaților diabetici este o afecțiune care poate fi prevenită sau instalarea ei, întârziată. Îmbunătățirea controlului glicemic, al hipertensiunii arteriale, renunțarea la fumat, scăderea consumului de alcool sunt principalele măsuri care pot fi luate pentru reducerea riscului apariției disfuncției erectile11.

În funcție de stadiul diabetului, pacienții pot întâmpina diferite etape ale disfuncției erectile. Cei care au fost recent diagnosticați cu diabet zaharat pot suferi de disfuncție erectilă, cu șanse de recuperare după echilibrarea diabetului zaharat12.

În schimb, dacă în doi ani de la instalarea disfuncției erectile nu se iau măsuri medicale, afecțiunea devine definitivă.13

Instalarea disfuncției erectile are loc, de regulă, cu 10-15 ani mai devreme la bărbații cu diabet, comparativ cu bărbații care nu au această afecțiune14.

Referințe:
[1] https://www.idf.org/our-activities/care-prevention/diabetic-foot.html
2 http://app.neurodiab.org/ro/articole-stiintifice/neuropatia-complicatie-frecventa-si-dizabilitanta-a-diabetului
3,12,13 https://rjmp.com.ro/articles/2006.1-2/PM_Nr-1-2_2006_Art-4.pdf
Current epidemiology of erectile dysfunction, an update. MH Colson, B Cuzin, A Faix, L Grellet, E Huyghes. Sexologies 2018
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1158136018300185
5,6,7,8,10,11,14 http://clinical.diabetesjournals.org/content/19/1/45 
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998151/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner