spot_img

Revista 2024

Oare copilul meu vede cum trebuie ?

     La naștere copiii au simțul vederii încă nedezvoltat. Bebelușul vede doar forme vagi care se mișcă. Pe perioada copilăriei acesta va învăța să vadă corect, exact așa cum învață să meargă sau cum învață să vorbească. De fapt pentru a avea o vedere buna trebuie ca atât ochiul să funcționeze perfect cât și căile de comunicare de la nivel cerebral.

   Copiii nu știu ce înseamnă să vezi bine, deci nu se vor plânge de vreo problemă. Chiar dacă văd  prost, nu își pot da seama de acest fapt.

    Uneori un ochi nu recepționează corect imaginile, deci creierul nu primește informația corectă. Acest lucru va duce la ambliopie – adică ochi leneș, fără ca părinții sau copilul să-și poată da seama că ar exista vreo problemă.

     Vederea se dezvoltă și se formează doar în prima copilărie. Dacă se pierde această perioadă nu va mai fi posibilă recuperarea vederii  niciunde  în  lume.

     Părinții nu pot percepe aceste diferențe. Copilul nu le comunică, iar dacă la vârstă mică nu veniți cu acesta la control, se pierde posibilitatea să vadă bine cu ambii ochi.

      Pentru a avea siguranța că vederea este bună, se folosesc aparate de testare computerizate, extrem de complexe. Clinica KIDOPTIK dispune de tehnologii avansate care fac posibilă examinarea copiilor cu aparate plăcute acestora. Medicii clinicii KIDOPTIK, cu instruire atât în țară cât și în străinătate, efectuează consultațiile astfel încât totul  pare sa fie o joacă.

      Vederea binoculară se dezvoltă în perioada copilăriei, când ambii ochi sunt complet aliniați.  Odată instalată ambliopia nu poate fi tratată dacă copilul a trecut de un prag de vârstă.

      Copilul rămâne pe viață cu vedere redusă, deci cu handicap vizual permanent.
Numai prin controalele periodice efectuate tuturor copiilor se pot detecta deficiențele.

    Cauzele deficiențelor de vedere sunt multiple, de la cataractă congenitală, la glaucom congenital, tumori intraoculare, blefaroptoză – pleoapă căzută, miopie, astigmatism, hipermetropie, strabism, infecții, etc.

     Tratamentul în ambliopie este complex, se adresează fiecărei cauze și se efectuează pe etape terapeutice. Se vor trata cauzele primare. Se va ocluza ochiul bun pentru a consolida şi a îmbunătăţi vederea ochiului mai slab. Dacă ambliopia este detectată în prima copilărie, tratamentul este de obicei eficient și copilul recuperează mare parte sau chiar toată acuitatea vizuală, putând obține o vedere bună.

      În cazul în care tratamentul este întârziat, ambliopia devine permanentă, deci copilul va rămâne cu un ochi leneș pe viață. De regulă, cu cât este tratată mai devreme ambliopia, cu atât mai bune sunt rezultatele.

      Sunt foarte multe cazuri în care se descoperă problemele de vedere abia la vârstă adultă, de exemplu  când se dorește obținerea permisului auto, se află că nu sunt întrunite cele trei grade ale vederii binoculare.Atunci este mult prea târziu pentru recuperare și nu se mai poate face nimic.

      Chiar dacă vi se pare că cel mic vede bine, mergeți la o investigație obiectivă.

  • Autor : Dr. Doina T. Mihaela, medic specialist oftalmolog copii certificat Cambridge
  • Clinica oftalmologică KIDOPTIK
  • www.kidoptik.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner