Lipsa de miscare din prima parte a pandemiei i-a afectat pe copii si din punct de vedere ortopedic. In prima jumatate a anului 2021, medicii ortopezi s-au confruntat in cabinet cu multe cazuri de deficiente ortopedice si musculare, pacientii fiind atat copiii mici, cat si adolescentii.
Interviu cu:
Dr. Valentina Contanu – medic ortoped pediatru CRON-Phoenix
Florin Lixandru – kinetoterapeut CRON-Phoenix
- Copiii cu musculatura rigida si mers pe varfuri sunt mai nervosi
- Copiii obezi sunt predispusi la cifoze, scolioze, dureri de genunchi si entorse de glezna repetate
- Copiii hiperactivi pot dezvolta diverse afectiuni ortopedice care in timp ii afecteaza postura si mersul
”Exista trei tipologii de copii la care s-au observat modificari ale structurii scheletului, ale musculaturii si articulatiilor. Prima tipologie este cea a copilului cu musculatura extrem de rigida, numita popular si ’musculatura intepenita’. In cazul unui astfel de pacient miscarile articulare sunt reduse, iar postura este fie cea de mers pe varfuri, fie cea de mers aplecat inainte. Trebuie spus ca exista o legatura intre manifestarea posturii si manifestarea tonusului muscular cu componenta psiho-emotionala. Mai exact, copiii care se incadreaza in acest tipar – cu musculatura rigida si mers pe varfuri – se manifesta din punct de vedere psiho-emotional prin furie, nervozitate si printr-o stare interioara de nemultumire”, a explicat dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru la CRON-Phoenix din Bucuresti.
A doua tipologie este cea a copiilor mai lenti, mai statici, mai izolati, acei copii care prefera sa stea mai degraba singuri sau „lipiti” de telefon, fiind mai putin interesati de conexiunea cu persoanele din jur, fie cu prietenii, fie cu familia. Acesti copii de obicei sunt predispusi la cresterea in greutate, poate chiar obezitate, musculatura lor este slaba, lipsita de tonus muscular, iar articulatiile incep sa se deformeze, mai ales genunchii si coloana vertebrala, dar si gleznele. Din cauza predispozitiei catre obezitate apar deformari de coloana vertebrala, pozitii de cifoze sau chiar scolioze, apar deformari ale genunchilor, precum si dureri de genunchi si entorse repetate de glezna. In general, din punct de vedere psiho-emotional acesti copii manifesta o atitudine de nepasare si o lipsa de interes pentru a se implica in orice tip de actiune, a completat medicul.
Cea de-a treia categorie este cea de mijloc si ii include pe copiii care din punct de vedere psihologic sunt energici prin natura lor, au initiativa sa faca diverse activitati si au gasit variante de a fi activi chiar daca au stat in casa in perioada pandemiei. Tocmai prin felul lor de a fi, acesti copii si-au mentinut un tonus muscular bun si o postura corecta. Din punct de vedere ortopedic scheletul lor este bine dezvoltat, la fel si musculatura.
Exista mai multe lucruri la care parintii trebuie sa fie atenti pentru a identifica din timp posibile probleme ortopedice sau musculare. Astfel, specialistii CRON Phoenix recomanda urmatoarele chestiuni de observat: daca sta foarte aplecat cu umerii (in pozitie cocosat), sta cu capul aplecat intr-o parte si cu un umar ridicat, are umerii asimetrici sau daca merge pe varfuri. De asemenea, parintii trebuie sa fie atenti si sa observe daca copilul lor s-a ingrasat, daca oboseste mai repede decat in mod normal sau daca nu mai poate face miscari simple precum genuflexiuni, mersul piticului, nu poate sta intr-un picior mai mult de 3-4 secunde, sau se impiedica des in timpul mersului.
Atunci cand observa ca ceva s-a schimbat in mersul si postura copilul, parintele trebuie sa solicite o evaluare la medicul ortoped pediatru sau la un kinetoterapeut care are experienta in evaluarea posturii si a dezechilibrelor musculare osoase. Diagnosticul unor astfel de probleme se face pe baza anamnezei, a unei analize computerizate a posturii, a amprentei plantare (forma piciorului) si a unei analize dinamice a mersului.
In ceea ce priveste tratamentul, acolo unde este cazul, in urma analizei dinamice a mersului se poate recomanda confectionarea unor sustinatori plantari care creeaza un confort piciorului si reduc dezechilibrul cauzat de deficit muscular, osos sau articular. Alteori, in functie de particularitatile fiecarui caz, daca exista deficite importante ce necesita corectii prin Kinetoterapie, copilul va fi indrumat catre un program de recuperare care cuprinde mai multe tehnici: osteopatie, terapie Vojta, terapie Schroth, tehnici miotensive.
”La CRON Phoenix se realizeaza toate investigatiile necesare diagnosticarii unor probleme ortopedice, musculare si articulare si se lucreaza in echipa pentru a ajuta copiii. Tratamentul este adaptat periodic astfel incat pacientul sa beneficieze de rezultate maxime intr-un timp foarte scurt. Mai nou, in centrul CRON Phoenix exista si programul ”Kids WorkOut” care le ofera copiilor posibilitatea de a-si regla dezechilibrele musculare, articulare, osoase si psiho-emotionale. Acest program complex se desfasoara pe categorii de varste, incepand de la 4-5 ani si pana la 18 ani, si cuprinde elemente de aerobic, box, pilates, stretching, yoga, zumba si chiar arte martiale, activitatile fiind recomandate in functie de cele trei tipologii de copii”, a mentionat Florin Lixandru, kinetoterapeut CRON-Phoenix.
Pentru o recuperare medicala adecvata pandemiei, specialiştii CRON Phoenix le recomanda parinţilor sa vina cu copiii la o evaluare iniţiala, care facuta corect, reduce la jumatate perioada de recuperare. In funcţie de rezultatele examinarilor, acolo unde s-au constatat diverse probleme, copiilor li se va recomanda sa faca terapie. Tehnicile sunt combinate pentru ca pacientul sa obţina rezultate mult mai bune şi mai rapide. In plus, terapia ajuta la pastrarea posturii corecte a copilului. Pentru pacienţii care se confrunta cu obezitatea sau şi-au pierdut din tonusul muscular programul ”Kids WorkOut” le vine in ajutor. Echipa centrului CRON Phoenix este formata din medic ortoped pediatru, nutriţionist, antrenori de inot, fitness şi aerobic şi kinetoterapeuţi, iar programul cuprinde exerciţii adaptate pentru fiecare grupa de varsta. Important de reţinut este ca specialiştii clinicii verifica corectitudinea mişcarii şi postura pe care copiii o au in timpul activitaţilor. Programul ”Kids WorkOut” poate fi urmat de orice copil sau adolescent care doreşte sa faca mişcare, mai ales ca tot timpul sunt supravegheaţi şi indrumaţi de experţi, iar aceştia ii vor invaţa sa adopte şi sa işi menţina o postura corecta.
Website: www.cron-phoenix.ro
Adresa: CRON Phoenix – Piata Pache Protopopescu, nr.9, Bucuresti, 030167