
Cataracta se manifestă prin scăderea progresivă a vederii din cauza opacifierii cristalinului și fără tratament duce la pierderea vederii. Singurul tratament eficient și curativ este operația de cataractă, prin care medicul chirurg înlocuiește cristalinul opacifiat cu unul artificial. Cristalinul artificial implantat nu se mai schimbă, termenul de valabilitate fiind pentru tot restul vieții, indiferent de vârstă.
Când trebuie făcută operația de cataractă? În zilele noastre, operația de cataractă se face în momentul în care scade confortul vizual. Cu cât se amână mai mult operația cu atât mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scăzută, operația va deveni mai dificilă și mai riscantă, iar recuperarea vizuală după operație va fi mai lentă. De asemenea, pot apărea o serie de complicații atunci când cataracta este foarte avansată: printre cel mai frecvent este glaucomul secundar. Trebuie reținut că sunt rare cazurile în care operația pentru cataractă reprezintă o urgență chirurgicală, dar atunci este foarte important ca operația să se realizeze în cel mai scurt timp.
Pregătirea pentru operația de cataracta. Înainte de operația de cataractă, este nevoie să faceți câteva analize de sânge, analiza secreției conjunctivale, consult cardiologic și EKG. De asemenea, cu 2 zile înainte de operație, trebuie să începeți un tratament cu antibiotic, cu picături și pastile. În ziua operației, nu aveți voie să consumați cafea, deoarece poate influența efectul anesteziei, însă puteți lua o masă ușoară si sî beți lichide. Este important să fiți însoțit la operație, doarece ochiul operat va fi pansat până la controlul de a doua zi.
Ce se întâmplă în timpul operației de cataractă? Din fericire, în zilele noastre, datorită evoluției continue a tehnologiei, operația de cataractă este foarte ușor suportată de către pacient: durează puțin; se face cu anestezie locală; fără internare; nu în ultimul rând are o rată foarte ridicată de succes. Cea mai modernă și sigură tehnică chirurgicală pentru operația de cataractă este facoemulsificarea cu ultrasunete și implant de cristalin artificial foldabil. Această tehnică se realizează printro microincizie de numai 2 mm.
În ultimii ani se vorbește despre operația de cataractă cu laser. În momentul de față acest tip de operație se adresează în general medicilor mai puțin experimentați, ajutându-i să execute inciziile și prefragmentarea cristalinului. Ce trebuie reținut este că, și în cazul operației de cataractă cu laser, extragerea cristalinului se realizează tot prin tehnica de facoemulsificare cu ultrasunete. Tehnica laser nu este foarte populară printre chirurgii de cataractă experimentați, din cauza creșterii duratei operației, a traumatismului mai mare, însoțit de creșterea presiunii intraoculare în timpul procedurii și nu în ultimul rând din cauza creșterii prețului operației de cataractă.
După operația de cataractă. În urma operației de cataractă, după înlocuirea cristalinului, un ochi sănătos își recuperează vederea într-un interval scurt. În cazul în care sunt prezente afecțiuni în spatele cristalinului opacifiat, vederea de după operație va fi influențată de ele. Afecțiunile pot fi ale corpului vitros: tulburări vitreene ale retinei: diverse tipuri de degenerescențe retiniene, accidente vasculare; afecțiuni ale nervului optic etc.
Există situații în care medicul nu poate stabili un diagnostic complet decât după ce înlocuiește cristalinul, adică după operație. Opacifierea cristalinului îl împiedică pe pacient să vadă bine, dar și pe medic să vadă înaintea operației structurile ochiului, din spatele cristalinului opacifiat, adică prezența altor afecțiuni. Acest lucru se întâmplă pentru că multe dintre investigațiile oftalmologice existente nu se pot efectua prin cristalinul opacifiat.
În perioada imediat următoare de după operație pot fi prezente fenomene ca: usturime; senzație de ochi uscat sau de corp străin; ochi roșu.
Un fenomen normal, care apare la toți pacienții operați de cataractă, după un interval de timp variabil față de intervenție, este reprezentat de cataracta secundară, adică opacifierea învelișului în care s-a introdus cristalinul artificial. Aceasta însă nu necesită o a doua intervenție chirurgicală de înlocuire a cristalinului, ci numai un tratament laser, minim invaziv, care nu doare și care permite în majoritatea cazurilor restabilirea imediată a acuității vizuale postoperatorii.