4 din 10 pacienti cu astm au folosit intr-un an 3 sau mai multe flacoane cu bronhodilatator cu durata scurta de actiune si au prezentat o rata mai mare de exacerbare, conform studiului Modele de utilizare a terapiei cu bronhodilatator cu durata scurta de actiune (BADSA). Rezultatele unui sondaj in randul pacientilor cu astm[1]. Utilizarea in exces a inhalatorului cu ameliorare rapida este corelata cu un control slab al simptomelor astmului si un risc ridicat de crize severe.
- 4 din 10 pacienti cu astm folosesc anual mai mult de 3 dispozitive de tip bronhodilatator cu durata scurta de actiune
- A fost lansata platforma astmcontrolat.ro (astm controlat) unde pacientii afla cum pot gestiona corect simptomele astmului
In contextul actual in care informarea din surse sigure este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate in general, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) si Societatea Romana de Pneumologie (SRP) anunta o noua etapa a Campaniei Nationale de Informare si Educare “RESPIR” prin lansarea platformei www.astmcontrolat.ro (astm controlat) unde persoanele diagnosticate cu astm usor si moderat pot gasi raspunsuri la intrebarile lor despre gestionarea corecta a afectiunii.
Pacientii pot face singuri un test care analizeaza riscul de dependenta de bronhodilatatorul cu durata scurta de actiune (inhalatorul albastru), ce poate fi accesat aici: https://astmcontrolat.ro/testastm/. Rezultatul generat poate fi descarcat si prezentat medicului, pentru mai multe informatii si evaluarea planului de tratament, in situatiile in care este cazul si medicul recomanda. Initiativa se desfasoara cu sprijinul AstraZeneca Romania.
“Pacientii cu astm, in majoritatea cazurilor, utilizeaza si au incredere crescuta in medicatia de urgenta care nu rezolva inflamatia, respectiv cauza bolii, ci doar ajuta la depasirea pe moment a simptomelor si anume a efectelor astmului. Este important ca fiecare pacient sa discute cu medicul curant rolul fiecarei optiuni de tratament. Studiile au aratat ca astmul necontrolat duce la cel putin o spitalizare pe an pentru aproximativ jumatate dintre pacientii cu astm. Ghidul Initiativei Globale pentru astm, documentul standard pentru medici in ceea ce priveste managementul corect al astmului, subliniaza ca utilizarea a mai mult de 3 flacoane bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune pe an este asociata cu risc crescut de exacerbari severe, iar de la 12 flacoane pe an vorbim despre un risc crescut de deces din cauza astmului”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog.
Potrivit cercetarii mentionate*, 18% dintre pacienti au declarat ca au utilizat inhalatorul cu ameliorare rapida, in ciuda lipsei prescriptiei medicului pentru acest tip de tratament. Un sfert dintre respondenti prefera sa ajusteze singuri medicatia, respectiv sa administreze mai putina atunci cand nu au simptome si o doza mai mare cand se simt rau. Pentru mai bine de o treime dintre respondenti (33%), desfasurarea activitatilor zilnice este primul obiectiv la care se asteapta sa il obtina, in urma administrarii tratamentului.
“Din pacate, o persoana care este diagnosticata cu o afectiune cronica, asa cum este si cazul astmului, ramane pacient cronic toata viata. Pacientii trebuie sa cunoasca faptul ca astmul nu se vindeca, dar boala poate fi tinuta sub control, daca respecta tratamentul asa cum a fost prescris de medic si recomandarile acestuia. Un astm controlat presupune ca pacientul poate avea un stil de viata asemanator unei persoane sanatoase si poate continua sa faca activitatile care ii plac”, a declarat Radu Ganescu, presedinte COPAC.
Un alt studiu in randul pacientilor cu astm care utilizeaza medicatia de urgenta a demonstrat ca prescrierea unui numar mare de flacoane este in stransa legatura cu un control slab al simptomelor si o rata crescuta de crize severe. Pacientii carora le-au fost prescrise de la trei pana la cinci flacoane pe an au prezentat un risc de exacerbari severe cu 40% mai mare decat in cazul celor care au utilizat unul sau doua.[2]
Medicii recomanda pacientilor sa administreze medicatia de control zilnic, asa cum a fost prescrisa. Lipsa simptomelor sau a crizelor reprezinta intocmai rezultatul unui tratament administrat corect.
Cu peste 1.000.000 de pacienti in Romania, astmul ramane o afectiune mult subdiagnosticata si netratata la timp. Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice care, necontrolata corespunzator pe termen lung, poate duce la exacerbari nedorite si o calitate a vietii scazuta.
Un astm controlat presupune ca pacientii pot avea un stil de viata asemanator unei persoane sanatoase.
###
*Studiul s-a desfasurat in anul 2019 si au participat 70 medici (pneumologi si alergologi) si 433 pacienti cu prescriptie medicala pentru terapia de mentinere. Chestionarul aplicat pacientului a analizat motivele de administrarea a bronhodilatatorului cu durata scurta de actiune si numarul de flacoane utilizate in ultimele 12 luni.
Despre Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC)
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a fost infiintata in 2008, cu scopul de a reprezenta drepturile pacientilor cronici.
In prezent din COPAC fac parte: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Asociatia de Scleroza Multipla din Romania, Alianta Nationala de Boli Rare din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania, Asociatia Persoanelor cu Thalasemie Majora, Asociatia Antiparkinson, Fundatia Baylor Marea Neagra, Asociatia Romana de Hemofilie, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza MDR, Asociatia Prader Willi Romania, Asociatia Romana de Cancere Rare, Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania, Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburari din Spectrul Autist, Asociaţia Copilul Meu, Inima Mea, Asociţia OncoHope, Asociaţia Pacienţilor cu Slerodermie din Romania.
Din 2010, COPAC este membru al European Patient Forum, fiind sigura organizatie membra din Romania. In 2016, Radu Ganescu, presedintele COPAC, a fost ales in boardul EPF, ocupand functia de vicepresedinte.
Despre Societatea Romana de Pneumologie (SRP)
Societatea Romana de Pneumologie (SRP) este formata cu scopul promovarii asistentei medicale, educatiei si cercetarii stiintifice in domeniul bolilor respiratorii.
Obiectivele Societaţii sunt: dezvoltarea asistenţei medicale in bolile respiratorii din punct de vedere deontologic şi profesional, promovarea initiativelor de cercetare pentru comunitatea medicala si publicul larg, dezvoltarea şi aplicarea programelor şi acţiunilor menite pentru prevenirea şi combaterea bolilor respiratorii, contribuţia la dezvoltarea invaţamantului universitar de pneumologie, la pregatirea postuniversitara de pneumologie, la formarea şi dezvoltarea profesionala continua a medicilor şi asistentelor medicale in domeniul pneumologiei şi educaţia publicului larg cu privire la importanţa şi prevenţia bolilor respiratorii.
[1] Bumbacea R.S., Bumbacea D., Panaitescu C. (2020). Modele de utilizare a terapiei cu bronhodilatator cu durata scurta de actiune (BADSA). Rezultatele unui sondaj in randul pacientilor cu astm. 75(Supl. 109):307–567. Prezentat la EAACI 2020
[2] Bateman ED, Price DB, Wang HC, et al. Prescrierea in exces a terapiei β2-agoniste cu durata scurta de actiune este asociata cu rezultate slabe ale controlului astmului. Studiul SABINA III. Publicat in European Respiratory Journal