Pancreatita acută reprezintă inflamaţia acută a pancreasului cu hiperactivarea enzimelor pancreatice ce produc autodigestia organului şi leziuni grave peripancreatic ce se pot extinde în întreaga cavitate peritoneală. Din fericire 4/5 din puseele de pancreatită acută sunt forme uşoare care se remit spontan sau sub tratament medicamentos. Dar există o cincime din cazuri – formă severă care poate evolua cu complicaţii septice grave până la deces.
Cauzele principale ale pancreatitei acute sunt litiaza veziculară (afecţiune cunoscută popular ’’pietre la fiere”) şi consumul excesiv de alcool. Cele 2 afecţiuni sunt responsabile de peste 90% din cazurile de pancreatită, restul fiind cauze rare ale bolii. În mod evident pancreatita acută poate fi evitată dacă cele 2 afecţiuni cauzale sunt prevenite.
Litiaza veziculară este frecventă în rândul populaţiei, uneori fără să dea manifestări clinice perioadă lungă de timp, alteori se manifestă prin dureri colicative în etajul superior al abdomenului, însoţite de senzaţie de vomă, migrene, inapetenţă. Manifestările apar cel mai adesea dimineaţa la trezire sau după mesele care conţin grăsimi, mâncăruri cu sosuri grase, alimente colecistokinetice – castraveţi, ceapă, usturoi, vinete, ciocolată etc. Colicile biliare se repetă de obicei fără să aducă pacientul la medic. Acesta tratează empiric aceste manifestări cu simptomatice precum No spa, Fiobilin, Colebil şi crizele se pot estompa pentru moment sau dimpotrivă se pot accentua în ciuda tratamentului şi conduce la episoade de colecistită acutăa cu exacerbarea durerii, febră, frison, icter; manifestări care aduc în general pacientul la medic. Metoda infailibilă pentru depistarea litiazei veziculare o reprezintă ecografia abdominală care pune în evidenţă calculul-unic sau multipli, dimensiuni – cei mici cu diametru până în 0,5cm sunt cei mai periculoşi datorită potenţialului lor migrator, angajându-se în calea biliară principală pe care o poate obstrua şi de aici complicaţiile grave – angiocolită, icter, pancreatită. De aceea se recomandă efectuarea ecografiei abdominale anual pentru a exclude această afecţiune. Persoanele cele mai predispuse sunt femeile tinere, cu vârsta între 35-45 de ani, supraponderale, cu hiperestrogenism.
Consumul de alcool este mai frecvent la persoanele tinere de sex masculin, mediu rural, în special consum de alcool concentrat, adesea de proastă calitate şi care pot genera episoade de pancreatită acută! În special după mese bogate în grăsimi – unt, caşcaval, carne de porc sau oaie grasă, mai ales în preajma sărbătorilor, stropite şi cu alcool din abundenţă pot apărea astfel de episoade.Consumul zilnic de alcool poate conduce la apariţia pancreatitei cronice.
Pancreatita acută are ca principale manifestări durerea abdominală, caracteristică, în etajul abdominal superior, însoţită de greţuri, vărsături, distensie a abdomenului marcată, febră, tulburări ale tranzitului intestinal. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, ecografice şi a modificărilor importante a analizelor de laborator: leucocite crescute, creşterea amilazei sanguine şi a lipazei, a transaminazelor, glicemiei, scăderea calcemiei. Ecografia abdominală şi examenul computer tomograf cconfirmă afecţiunea şi dă detalii importante asupra gravităţii sale. Formele severe de pancreatită evoluează cu supuraţii grave, pseudochisturi, abcese necroze şi cu sechele grave în ciuda tratamentului intensiv. Orice formă de pancreatită acută trebuie reţinută în spital, tratamentul început imediat pentru un prognostic bun al bolii. Prezentarea târzie la medic şi începerea tratamentului tardiv poate transforma această afecţiune într-una fatală.
Dr. Ionut Ştefan
Medic specialist chirurgie generală
Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila
Tel.: 0745.030.638
E-mail: dr.ionutstefan@yahoo.com