„Ce stii despre tiroida? Informeaza-te!” este numele campaniei organizate de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA, care isi propune sa atraga atentia romanilor asupra simptomelor pe care disfunctia glandei tiroide le poate produce si, mai ales, sa ii trimita la medicul de familie in cazul unor suspiciuni.
Simptomele care ar trebui sa grabeasca vizita la medicul de familie si care pot semnala o hipotiroidie sunt oboseala neexplicata, lipsa de energie, piele uscata, constipatie, fata umflata, intoleranta la frig, crestere in greutate, probleme de memorie. La femei, hipotiroidismul poate provoca dereglari menstruale sau infertilitate.
Simptomele hipertiroidiei sunt opuse, dar la fel de alarmante: palpitatii, pierdere involuntara in greutate, agitatie si stare de nervozitate, insomnie, incapacitate de concentrare, transpiratie in exces, tremor al mainilor.
„Daca aveti aceste simptome, primii pasi pe care trebuie sa-i faceti sunt vizita la medicul de familie si analizele de sange, care sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Este vorba de hormonul de stimulare tiroidiana TSH si unul dintre hormonii tiroidieni: tiroxina, fractiunea libera – FT4. Daca analizele semnaleaza o afectiune, medicul de familie va recomanda un consult la medicul endocrinolog.” spune Rozalina Lapadatu, presedinta APAA.
Bolile tiroidiene netratate pot asocia complicatii cardiovasculare si tulburari digestive, dereglari emotionale si anxietate, precum si scaderea calitatii vietii.
„Simptomele disfunctiei tiroidiene, fie ca sunt cauzate de o productie prea mare, fie prea mica de hormoni tiroidieni, pot fi uneori puse pe seama altor factori precum stresul, activitatea sustinuta, diferite probleme aparute in viata de zi cu zi. Hipotiroidismul reprezinta cea mai frecventa forma de patologie tiroidiana, cu o medie a prevalentei la persoane peste 14 ani, de aprox. 3,5-5,5% in Europa, iar pentru Romania o prevalenta estimata de aprox. 4,5% din populatia adulta. Conform datelor Institutului National de Statistica, populatia Romaniei este de aprox. 19,2 milioane de locuitori, dintre care persoane de peste 14 ani sunt aprox. 16,2 milioane. Plecand de la aceste cifre si statistici estimam ca in Romania sunt aproximativ 727.000 pacienti adulti cu hipotiroidism.” spune prof. dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog.
„Oboseala, lipsa de putere, starea generala proasta pot fi semne de probleme cu tiroida. Toti oamenii, dar mai ales femeile, pentru ca 80% dintre pacienti sunt femei, ar trebui sa se intrebe ce stiu despre tiroida! Iar o vizita la medicul de familie poate primi un raspuns la intrebarea legata de simptomele resimtite.” spune conf. dr. Diana Paun, medic primar endocrinolog.
Ziua Mondiala a Tiroidei lanseaza chestionarul de depistare a simptomelor de hipotiroidism.
In fiecare an, in data de 25 mai, este marcata Ziua Mondiala a Tiroidei, pentru a fi subliniata importanta acestei glande in activitatea intregului organism, dar si provocarile cu care se confrunta pacientii diagnosticati cu afectiuni tiroidiene.
„De 76 de ani, suntem alaturi de pacientii cu afectiuni tiroidiene si ne respectam angajamentul de a le oferi cele mai bune servicii medicale si de tratament, la standarde europene. Inclusiv in perioada pandemiei, impreuna cu echipa medicala am realizat circuite noi, astfel incat am putut sa ne desfasuram activitatea fara intrerupere, sa diagnosticam, tratam si sa operam pacienti cu afectiuni tiroidiene.” spune Dr. Alexandru Velicu, Manager Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon.
Campania „Ce stii despre tiroida? Informeaza-te!” lansata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA are ca scop cresterea gradului de constientizare a afectiunilor tiroidiene si de accentuare a importantei monitorizarii periodice a starii de sanatate a persoanelor diagnosticate cu afectiuni tiroidiene, dar si a populatiei generale.
Anul acesta, in cadrul campaniei este lansat chestionarul de depistare a simptomelor de hipotiroidism. Medici rezidenti vor fi prezenti chiar de Ziua Mondiala a Tiroidei, pe 25 mai, in Sun Plaza, Bucuresti, unde vor realiza chestionare gratuite intre orele 14:00 si 17:00. Chestionarul este disponibil si online aici https://www.apaa.ro/Campanii/ce-stii-despre-tiroida.shtml, iar rolul lui este sa ajute oamenii sa inteleaga daca simptomele observate indica o afectiune a glandei tiroide. Acest instrument de verificare nu inlocuieste consultatia medicala. Pentru stabilirea diagnosticului si initierea tratamentului, pacientii trebuie sa contacteze medicul de familie sau medicul endocrinolog.