Polisomnografia este o investigatie care se efectueaza in timpul somnului.
Cu ajutorul unor senzori, se inregistreaza mai multi parametri: arhitectura si calitatea somnului, electrocardiograma (EKG), respiratia, respectiv fluxul si miscarile respiratorii, sforait, saturatia oxigenului si a dioxidului de carbon.
Se pot evidentia astfel pauzele de respiratie (apneea in somn) si oxigenarea corpului pe toata durata somnului. Nu este nimic dureros si nu se folosesc metode invazive.
Atunci cand un pacient are recomandare de terapie CPAP sau BiPAP in timpul somnului, setarea aparatelor si monitorizarea terapiei se poate realiza de asemenea cu ajutorul polisomnografia.
De ce sunt importante tulburarile de respiratie si apneea in timpul somnului? Ce este hipoventilatia?
Tulburarile de respiratie in timpul somnului, cu forma cea mai severa apneea de somn, pot fi asociate cu scaderea imunitatii, hipertensiune arteriala, obezitate şi chiar rezistenta la insulina. Pe timpul zilei poate sa apara somnolenta care, de multe ori este foarte severa si reprezinta un risc major pentru persoanele cu meserii ce necesita atentie accentuata: soferi, strungari, piloti etc, uneori cu consecinte catastrofale in caz de accidente.
Prin tratarea apneei de somn de cele mai multe ori somnolenta este mult ameliorata, iar cei care urmeaza tratamentul isi pot desfasura activitatea fara probleme.
Atunci cand simptomele persista, trebuie vazut daca nu sunt si alti factori care trebuie tratati (cum ar fi de exemplu obezitatea).
La persoanele supraponderale sau care sufera de obezitate poate sa apara si sindromul de hipoventilatie, atunci cand nu reusesc sa respire suficient de rapid sau suficient de profund. Astfel, cantitatea de aer care intra in plamani va fi mai scazuta, iar acest lucru va duce la un nivel scazut de oxigen ȋn sange si niveluri ridicate de dioxid de carbon (CO2). De multe ori hipoventilatia se asociaza cu apneea obstructiva de somn.
O alta cauza de hipoventilatie in timpul somnului o reprezinta scolioza accentuata. Scoliozele neuro-musculare si cele din anumite afectiuni genetice pot influenta dezvoltarea si functia pulmonara.
Apneea in somn la copii
Atat la adulti cat si la copii nu este normal ca acestia sa sforaie tare in fiecare noapte.
Daca observam ca, un copil sau un adult, sforaie mai mult de cateva saptamani sau luni inseamna ca nu respira bine in timpul somnului.
Uneori nu auzim sforait, ci doar o respiratie mai zgomotoasa sau somnul este agitat.
Sindromul de apnee in somn la copii influenteaza negativ cresterea in greutate, activitatea cardiaca sau dezvoltarea cerebrala. Poate fi asociat cu tulburari neurocomportamentale, agitatie, nervozitate, anxietate, dificultati de invatare.
Monitorizarea cardio-respiratorie sau poligrafia
In cazul in care polisomnografia nu este disponibila, se recomanda efectuarea investigatiilor alternative, precum monitorizarea cardio-respiratorie sau poligrafia, care se realizeaza cu ajutorul unor dispozitive portabile. Acestea pot fi folosite si la domiciliu.
Poligrafia cardiorespiratorie poate inregistra simultan fluxul de aer nazal, sforait, frecventa cardiaca, miscarile respiratorii toracice si saturatia oxigenului in sange.
Alegerea investigatiei este de asemenea adaptata in functie de varsta si simptomatologie.
Atunci cand, la polisomnografie sau la poligrafia cardiorespiratorie, se vad pe ecran acele pauze de respiratie cu durata crescuta, uneori si peste 20-30 secunde, insotite de scaderea importanta a oxigenului, este momentul in care aceste probleme trebuie tratate cat mai repede.
In egala masura, identificarea precoce a tulburarilor de respiratie in timpul somnului poate fi privita si ca o actiune de preventie pentru viitoare complicatii.
Autor:
Dr. Mihaela Oros
Medic primar pediatru/Medic specialist pneumologie/Atestat Somnologie
Ponderas Academic Hospital Bucuresti