În România, în 2018, s-au făcut, potrivit Registrului național de Endoprotezare, 4.650 de operații de protezare a genunchiului. Anul acesta, de la 1 ianuarie până la 1 august au fost deja efectuate 2.338 astfel de intervenții.
Specialiștii estimează că numărul celor care au nevoie de acest tip de protezare este chiar și de 3 ori mai mare decât numărul intervențiilor efectuate propriu-zis.
Proteza totală de genunchi presupune înlocuirea cartilajului articular degradat de la nivelul celor trei componente ale genunchiului cu proteze metalice și de plastic. Mai exact, protezarea totală înseamnă:
- Componenta femurală – proteză metalică
2. Componenta tibială – proteză metalică
3. Despărțitor de polietilenă – proteză de plastic, care facilitează mișcarea de
flexie/extensie a genunchiului, face legătura între cele două componente metalice
Ce presupune acest tip de protezare, vedeți în video de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=lMZawsLv710
Protezarea personalizată de genunchi
Acest tip de intervenție nu presupune o proteză personalizată, ci o abordare chirurgicală unică.
VIDEO – https://www.youtube.com/watch?v=Z0JLbntWHA8
Tehnologia și tehnica medicală au evoluat atât de mult în ultimele decenii încât o proteză de șold sau de genunchi te poate ține și… o viață. Depinde de operație, de momentul în care e pusă proteza și de tipul acesteia. Acum, cel mai amplu studiu în domeniu reconfirmă asta. 8 din 10 proteze de genunchi și 6 din 10 proteze de șold sunt schimbate după mai bine de 25 de ani, potrivit unui studiu Lancet făcut pe 500 de mii de pacienți. E o medie statistică mult mai bună decât se așteptau cei mai mulți specialiști.
Studiul integral, aici:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31665-9/fulltext
Cât de grea e operația pentru protezarea genunchiului? Dar recuperarea?
Intervenția chirurgicală durează 1-2 ore. Dar, pregătirea pre operatorie este extrem de importantă. Mai exact, e nevoie de o serie de radiografii sau examen RMN pentru ca medicul nu doar să știe exact starea genunchiului cu probleme, dar și să planifice millimetric intervenția chirurgicală.
Chiar la 24 de ore după operație, pacientul poate să meargă cu ajutorul unui cadru de mers. Spitalizarea durează între 3 și 7 zile, timp în care se administrează tratament cu antibiotic și calmante. Înainte de externare, pacientul trebuie să fie capabil să facă singur următoarele mișcări:
· Să se ridice din pat și să se aseze în pat fără ajutor
· Să flecteze genunchiul la aproximativ 90° sau să înregistreze progrese semnificative în flectarea genunchiului
· Să întindă complet piciorul
· Să se deplaseze cu cârje sau cu un cadru pe o suprafață plană și să poată urca și coborî 2-3 trepte
· Să poată face exercițiile prescrise pentru acasă.
Ziua Operaţiei
· Pacienţii sunt rugaţi să nu mănânce şi să nu bea nimic cu 8 ore înainte de operaţie, care de obicei înseamnă „nimic după miezul nopţii”
· Întrebaţi medicul anestezist dacă, şi ce medicamente puteţi lua în dimineaţa operaţiei (cu foarte puţină apă).
· Veţi avea o anestezie rahidiană (vă amorţeşte de la brâu în jos) sau generală. Aceasta va fi bine stabilită în consultul preanestezic cu ajutorul medicului anestezist.
· După operaţie, voi discuta cu familia dumneavoastră şi le voi explica cum a decurs operaţia.
· De obicei, prima zi după operaţie, veţi sta într-un salon special postoperator pentru a vă putea reveni după anestezie. Următoarea zi veţi fi mutat pe secţie. Există însă o variabilitate în funcţie de cum vă reveniţi după anestezie şi operaţie.
Operația de protezare redă viața normală chiar și în cazurile grave, cum se poate vedea in video-ul de ma jos:
https://www.youtube.com/watch?v=jMzB9m9hSj0
Când trebuie înlocuită proteza?
„Cele mai recente studii au arătat că o proteză de genunchi poate să fie folosită 25-30 de ani. Dar, proteza de genunchi se poate degrada din variate motive mai devreme. Când aceasta se întâmplă, genunchiul protezat devine dureros și umflat. De asemenea, genunchiul poate să devină mai rigid, instabil. Dacă proteza de genunchi cedează, medicul ortoped cel mai probabil vă va recomanda o nouă intervenție chirurgicală de revizie a protezei de genunchi. Odată cu această procedură proteza veche se scoate și se înlocuieşte cu una nouă, diferită, care poartă numele de proteză de revizie.„, Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped
În Europa, din 1975 si până în 2018 au fost făcute 2,5 milioane de operații pentru protezarea genunchiului. Există 24 de Registre Naționale electronice unde sunt monitorizate aceste intervenții și implanturile folosite. România se numără printre țările care au un astfel de Registru.