
Cu siguranță, copilul tău va avea mai multe “răceli” (sau, în termeni medicali, infecții de tract respirator superior) decât orice altă boală. Doar în primii doi ani, majoritatea copiilor “răcesc” de 8-10 ori. Iar dacă în casă există mai mulți copii de vârstă școlară, s-ar putea ca numărul să fie mai mare, deoarece răcelile sunt transmise ușor de la un copil la altul. Acestea sunt veștile proaste, însă există și vești bune: majoritatea a ceea ce numim în termeni populari răceli trec de la sine și nu se agravează.
Cum se răspândește “răceala”
“Răcelile” sunt provocate de virusuri (acestea sunt diferite de bacterii). Strănutul sau tusea cuiva care are un virus face ca acesta să fie transmis pe calea aerului către o altă persoană, îmbolnăvind-o. Virusul se transmite de la o persoană la alta în felul următor: Copiii sau adulții care au virusul pot să tușească, să strănute sau să își atingă nasul, iar părți din virus pot rămâne pe mâini. Pe urmă aceștia ating mâinile unei persoane sănătoase. Apoi, persoana sănătoasă își atinge nasul, iar virusul se dezvoltă la nivelul căilor respiratorii ale acesteia. Ulterior, se dezvoltă “răceala”. Acestea se pot întâlmpla din nou și din nou, virusul trecând de la copilul sau adultul care tocmai s-a îmbolnăvit către o altă persoană.
Cum iți dai seama că e vorba de o răceală
(semne și simptome)
După ce virusul intră în organism și se multiplică, copilul va avea unele dintre aceste simptome:
l Rinoree (inițial, curge din nas un lichid limpede; mai târziu, curge mucus gros, uneori colorat). l Strănut. l Febră moderată (38.3–38.9 grade Celsius),în special în cursul nopții. l Lipsa poftei de mâncare. l Durere în gât, probabil însoțită de dificultate la înghițire. l Tuse. l Iritabilitate. l Amigdale ușor inflamate. Puroi de la nivelul amigdalelor, în special la copiii peste 3 ani – care poate să însemne că are o infecție cu streptococ (infecție bacteriană).
În cazul în care copilul tău are o “răceală tipică, simptomele ar trebui să treacă treptat în 7-10 zile.
Când sa suni pediatrul
Copiii mai mari care răcesc nu au nevoie să meargă la medic decât dacă arată rău. Dacă însă copilul are sub 3 luni, sună medicul pediatru la primul semn de boală. În cazul sugarilor foarte mici, poate fi dificil să își dai seama când sunt foarte bolnavi. Răcelile se pot transforma în afecțiuni periculoase precum bronșiolita, crupul sau pneumonia. În cazul în care copilul are mai mult de 6 luni, sună medicul pediatru dacă: l Deschiderile nazale (nările) se măresc la fiecare respirație, pielea de deasupra sau de sub coaste se strânge cu fiecare respirație (retracții) sau copilul respiră rapid ori respiră cu dificultate. l Buzele sau unghiile se albăstresc. l Mucusul nazal ține mai mult de 10-14 zile. l Tusea nu trece (ține mai mult de 1 săptămână). l Are durere de urechi, curge urechea. l Febra depășește 38.9 grade Celsius.. l Copilul este somnoros sau capricios. Pediatrul poate dori să vadă copilul sau își poate cere să îl observe îndeaproape și să îi transmiți dacă simptomele nu se ameliorează în fiecare zi și dacă nu este complet refăcut într-o săptămână de la debutul bolii.
Tratament
Din nefericire, nu există tratament pentru răceala comună. Antibioticele pot fi folosite pentru a trata infecțiile provocate de bacterii, însă nu au efect asupra virusurilor. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ai grijă ca cel mic să se odihnească suficient și să bea multe lichide.
Prevenție
În cazul copiilor sub 3 luni, cea mai bună prevenție împotriva răcelii comune este să îi ții departe de persoanele răcite, în special iarna, când mulți se îmbolnăvesc din cauza virusurilor. Un virus care provoacă o îmbolnăvire moderată unui copil mare sau unui adult îi poate provoca o îmbolnăvire severă unui sugar.
Copiii de grădiniță sau de școală trebuie să învețe să își acopere gura și nasul cu un șervețel atunci când tușesc sau strănută (și apoi să arunce imediat servețelul la gunoi). Toți ar trebui încurajați să se spele pe mâni cu apă și săpun sau să folosească un gel de mâini dezinfectant. Acest gest oprește răspândirea răcelii și a altor virusuri.
Surse de informație: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/Children-and-Colds.aspx
(Adaptat dupa Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5, Editia a 6-a, 2015, Academia Americana de Pediatrie)