spot_img

Revista 2024

Ranile minore fac parte din viata noastra! Cum le ingrijim corespunzator pentru a nu ne da batai de cap?

De-a lungul vietii, cu totii suferim mici accidente soldate cu rani minore: in copilarie – genunchi juliti ce sangereaza (fie dintr-o joaca, sau poate chiar rolele sunt de vina), bataturi de la purtarea unor pantofi noi pe care ti i-ai dorit foarte mult, taieturi de cutit la taierea legumelor, etc.

Orice rana minora trebuie tratata imediat, cu mare grija, deoarece se poate infecta si agrava! Rana minora infectata este o zona cu lipsa de substanta la nivelul pielii, de mici dimensiuni si fara profunzime, cauzata de julitura, taietura, batatura sau chiar arsura, in care au invadat organisme patogenice, de tipul microbilor.

Microbii ce pot invada rana pot proveni:

  • fie din flora naturala a pielii formata din mai multe tipuri de germeni, densitatea lor fiind mai mare in zonele umede ale pielii (zonele interdigitale, axilele, perineul si scalpul). Componenta si densitatea florei oportuniste variaza in functie de varsta, sex, regiunea corpului, umiditate si de starea de igiena;
  • fie din surse microbiene externe, in mod deosebit prin igiena deficitara a mainilor.

Orice rana minora, desi pare ca nu pune mari probleme, trebuie ingrijita cu mare atentie! Care sunt semnele clinice care ne atrag atentia ca rana s-a infectat?

  • roseata
  • edem (tumefiere)
  • cresterea temperaturii
  • durere
  • modificarea secretiei din rana: cresterea cantitatii, modificarea aspectului – devine purulenta, aparitia mirosului neplacut
  • infectia ranii impiedica procesul natural de vindecare, prelungindu-l.

Cum sa tratati o rana minora?

Pasul 1. Spalati rana

Primul pas este sa curatati bine rana. Inainte de a incepe, spalati-va bine pe maini si dezinfectati-va cu grija mainile, folosind dezinfectanti speciali de tipul Sterillium® Protect&Care gel.

Spalati apoi rana cu o cantitate mare de apa calduta si sapun cu ph neutru (5,5). Asigurati-va ca patul ranii este curatat de orice urma de corpi straini, pietricele, nisip, resturi vegetale, samd. Daca aveti de-a face cu o arsura, treceti zona sub apa calduta din abundenta. Daca si dupa spalarea ranii persista o sangerare usoara, aplicati presiune pe rana folosind o compresa sterila netesuta (Medicomp® Extra) sau o compresa de tifon. Mentineti presiunea timp de 1-2 minute sau pana cand sangerarea se opreste.

Tineti minte, cel mai bun mod de a preveni infectia este spalarea.

Desi avem tendinta sa utilizam solutie antiseptica de indata ce avem o astfel de rana, primul pas trebuie sa ramana apa si sapunul! Ulterior puteti dezinfecta rana cu o solutie potrivita ranilor deschise, solutie care sa nu deterioreze tesuturile.

Pasul 2. Acoperiti rana

Dupa o toaletare minutioasa, rana trebuie protejata cu ajutorul unui plasture adecvat ranilor minore. Daca vreti sa inveseliti copilul ranit in joaca, alegeti un plasture cu desene (Cosmos® Kids sau Dermaplast® Aqua Fun), in timp ce pentru a ingriji rana unui adolescent puteti alege un plasture cu mesaje motivationale (Dermaplast® Power) sau plasturi care sunt rezistenti si la apa (Cosmos® Aqua sau Cosmos® Water-Resistant).

Puteti insa sa alegeti si un plasture care sa protejeze rana, dar totodata sa fie activ si sa ajute la procesul de vindecare rapida: poate fi un plasture cu hidrocoloid, daca vorbim despre julitura sau bataturi (Cosmos® Julituri sau Cosmos® Mix) sau cu hidrogel daca vorbim despre o arsura minora (Cosmos® Arsuri).

Plasturii simpli cu corp absorbant sunt necesari pentru ca protejeaza rana de microbi, o mentin curata, si pastreaza temperatura constanta a tesuturilor lezate. Pe de alta parte, plasturii cu hidrocoloid sau cu hidrogel ajuta la mentinerea unui mediu umed in echilibru care scurteaza timpul de vindecare prin promovarea dezvoltarii tesutului nou sanatos si a epitelizarii.

Atentie! Asigurati-va ca vaccinarea impotriva tetanosului este la zi, daca rana minora este cauzata de un obiect murdar sau ruginit. Daca nu sunteti sigur, contactati medicul dumneavoastra de familie.

Greseli de evitat

  • Utilizarea unor solutii antiseptice si dezinfectante de tipul alcool sanitar, iod, apa oxigenata.
  • Utilizarea topica (administrarea direct pe rana) de antibiotice, creme si unguente.
  • Expunerea la aer, “sa se usuce!”

Cand sa mergeti la medic?

De obicei, puteti ingriji ranile minore acasa fara interventie medicala, dar nu intotdeauna.

  • Daca rana are suprafata mare, este adanca sau expunevasele de sange sau daca sangereaza semnificativ chiar si dupa ce ati aplicat presiune, atunci ar trebui sa mergeti la spital!
  • Daca rana este mai lunga, de cca 1 cm, este posibil sa aveti nevoie de cusaturi.
  • Trebuie sa mergeti la spital daca rana este provocata de un obiect murdar sau ruginit.
  • Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca simptomele se agraveaza. Aceastea pot include: agravarea durerii, roseata sau secretii cu aspect modificat sau crescute, febra.
  • Daca au trecut mai mult de 30 de zile si rana nu se vindeca, este timpul sa consultati medicul.

Pentru mai multe informatii, consultati: www.hartmann.info/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner