spot_img

RASCI si publicarea Legii Suplimentelor Alimentare, un pas necesar in asigurarea sigurantei si sanatatii consumatorilor si pacientilor romani

Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale (RASCI) saluta publicarea Legii privind suplimentele alimentare (Legea 56/31.03.2021) ca fiind un pas absolut necesar in a asigura un nivel ridicat de calitate si siguranta pentru consumatori si pacienti, aliniat la normele si reglementarile europene in vigoare.

„Impactul Legii Suplimentelor Alimentare se resimte imediat in mentinerea sau in cresterea gradului de siguranta a sanatatii consumatorului. De aceea, apreciem in mod deosebit implicarea autoritatilor cu privire la reglementarea acestui segment, precum si disponibilitatea legislativului de a dialoga in mod transparent cu reprezentantii industriei si cu toate partile interesate pe parcursul acestui proces. Ne bucuram ca acest lucru a fost posibil datorita deschiderii si a viziunii impartasite de partenerii nostri institutionali cu privire la crearea unei legislatii in beneficiul utilizatorilor acestei categorii de produse.”, a declarat Razvan Bosinceanu, Presedinte RASCI.

Odata cu reluarea parcursului in Parlament al proiectului legislativ, in anul 2017, RASCI a contribuit activ pe parcursul sesiunilor de consultare realizate de catre Comisiile de specialitate din Senat (Comisia pentru sanatate şi Comisia pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala), respectiv din Camera Deputatilor (Comisia pentru sanatate şi familie şi Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara şi servicii specifice) cu propuneri ȋn vederea dezvoltarii unei forme optime a acestuia, punandu-si expertiza in slujba dezvoltarii unui cadru legislativ unitar si echitabil pentru aceasta categorie de produse.

Actul normativ stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, reglementare care transpune mai multe directive europene.

„In continuare, RASCI sustine necesitatea existentei unui cadru legislativ unitar, care sa vizeze atat suplimentele alimentare pe baza de vitamine si minerale, reglementate de prezenta lege, cat si a celor pe baza de plante si produse ale stupului, care nu sunt deocamdata incluse sub incidenta acesteia. Numai cu ajutorul unei legislatii complete, transparente si predictibile putem asigura informarea corecta a consumatorilor si pacientilor romani pentru ca acestia sa isi poata gestiona eficient sanatatea. Cu toate acestea, consideram ca publicarea acestei legi reprezinta un pas extrem de important inainte si suntem pregatiti sa dialogam cu autoritaţile relevante in procesul de elaborare a normelor de aplicare, care vor veni in completarea prezentei legi, pentru optimizarea cadrului de reglementare existent.”, a declarat Iulia Rosian, Vicepresedinte RASCI.

Legea Suplimentelor Alimentare a fost adoptata de Camera Deputatilor si trimisa spre promulgare pe 26 octombrie 2020. In data de 31 martie, Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii Suplimentelor Alimentare, aceasta fiind ulterior publicata in Monitorul Oficial in data de 1 aprilie 2021.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii, Ministerul Sanatatii are la dispozitie un termen legal de 90 de zile pentru a elabora normele tehnice pentru implementarea acesteia, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

„Suntem increzatori ca atat experienta si competentele membrilor RASCI, cat si propunerile Asociatiei in ceea ce priveste dezvoltarea normelor de aplicare vor avea o contributie valoroasa  pentru a aduce documentul la nivelul contextului curent si la alinierea acestuia cu practicile existente in alte tari europene, pentru a genera un cadru legislativ care sa vina in beneficiul sanatatii romanilor pe termen lung.”, adauga Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

RASCI, ca entitate reprezentativa pentru segmentul de medicamente fara prescriptie medicala, suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, sustine administrarea responsabila a acestor categorii de produse prin informarea corecta si educarea consumatorilor şi pacienţilor din Romania.

Despre medicamente cu eliberare fara prescriptie medicala (fara reteta)

Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala, cunoscute si ca OTC-uri (de la denumirea din engleza “over-the-counter”) sau, medicamente fara reteta, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare si nu necesita o reteta medicala, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afectiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fara a fi necesara o prescriptie medicala si fara supravegherea medicului, cu conditia ca recomandarile din prospect sau de pe eticheta sa fie citite cu atentie si respectate.

http://aleginformat.ro/despre-medicamente-fara-reteta/

Despre suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate ce contin vitamine, saruri minerale sau alte substante cu efect nutritional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grasi, extracte vegetale sau animale), indicate atunci cand, din anumite motive, aceste substante lipsesc sau nu se regasesc intr-o cantitate suficienta in dieta zilnica. Etichetarea, prezentarea si reclama suplimentelor alimentare nu trebuie sa atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau sa faca referire la astfel de proprietati. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie echilibrata.

http://aleginformat.ro/despre-suplimente-alimentare/

Despre dispozitive medicale

Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activitati precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afectiuni, leziuni sau handicapuri, cat si pentru modificarea, inlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice si controlul conceptiei. Pot fi utilizate si pentru ingrijire personala, fara sa necesite consultul unui medic, aceasta categorie incluzand spray-uri nazale, pastile de gat, pasta de dinti pentru dinti sensibili, plasturi, etc.

http://aleginformat.ro/despre-dispozitive-medicale/

 

Despre RASCI

RASCI (Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale), www.rasci.ro reuneste producatori, importatori si distribuitori de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC), suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, activi pe piata din Romania: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen, Angelini, ND MedHealth si Dr. Reddy’s.

Asociatia urmareste ȋn toate actiunile sale informarea, educarea si responsabilizarea consumatorilor si pacientilor romani, implicit prin campania educationala initiata si derulata de asociatie „Despre sanatate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curenta, asociatia incurajeaza cele mai ridicate standarde de etica in afaceri si sustine transformarea intr-un mediu concurential echitabil, incepand chiar cu membrii sai care au aderat la Codul Etic al asociatiei. Scopul principal al RASCI este sa asigure claritatea si obiectivitatea informatiei atat la nivelul populatiei, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cat si la nivelul profesionistilor din domeniul sanatatii, cei care zilnic dau sfaturi si indicatii de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliata la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizatie europeana non-profit care este vocea sectorului de ingrijire personala in Europa si care reuneste mai mult de 2.000 de companii si asociatii profesionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner