spot_img

Revista 2024

RASCI sustine nevoia de mai multa responsabilitate in comunicarea informatiilor despre sanatate in spatiul public

RASCI sustine nevoia de mai multa responsabilitate in comunicarea informatiilor despre sanatate in spatiul public

Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale (RASCI) atrage atentia ca difuzarea sau promovarea comunicarii in spatiul public a unor informatii nevalidate stiintific, incomplete sau chiar eronate, pot avea efecte extrem de nocive asupra sanatatii populatiei.

„Din pacate, asistam in ultima perioada la un numar crescut al derapajelor din mediul informational, cu un potential negativ major asupra sanatatii romanilor, fie ca vorbim despre propagarea fenomenului <fake news>, fie ca ne referim la diseminarea informatiilor care nu se bazeaza pe dovezi stiintifice. In contextul pandemic actual, care determina o stare de ingrijorare, teama si panica in randul populatiei, consumatorii si pacientii sunt expusi unor mesaje publice confuze si de cele mai multe ori nefondate, acestia devenind preocupati de utilizarea unor medicamente sau administrand in exces anumite medicamente, fara a se sfatui cu medicul sau farmacistul, fara a citi informatiile din prospectul sau de pe ambalajul unui produs cu privire la utilizarea acestuia si fara a alege in baza dovezilor fundamentate ştiintific,” declara Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Informatiile cu privire la utilizarea diferitelor medicamente sau produse cu eliberare fara prescriptie medicala in gestionarea sau prevenirea infectiei cu virusul SARS-CoV-2, dar si a altor afectiuni, trebuie sa fie transmise in mod responsabil si sa explice populatiei o conduita corecta, care sa permita gestionarea eficienta a propriei sanatati.

De asemenea, indicatiile de tratament catre populatie trebuie sa ia in considerare, in mod obiectiv, toate tratamentele disponibile, care au dovedit ca pot ajuta pacientii in aceasta perioada, si trebuie facute doar de specialistii in sanatate.

„Sintagme precum “medicament minune” sau “leac” folosite de publicatiile media, alaturi de declaratii din partea diferitelor persoane publice cu privire la utilizarea unor anumite tratamente sau remedii, inclusiv pentru tratarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2, pot crea asteptari nerealiste consumatorilor si pacientilor si pot dauna increderii pe care romanii o au in autoritatile şi profesioniştii din domeniul sanatatii, respectiv in producatorii farmaceutici,” a adaugat Diana Mereu.

RASCI este o asociatie implicata activ si permanent in campanii de informare si educare cu privire la utilizarea responsabila si corecta a medicamentelor si dispozitivelor medicale, respectiv a suplimentelor alimentare. Eforturile Asociatiei includ transmiterea de mesaje clare, care sa vina in sprijinul consumatorilor si pacientilor si sa nu atraga actiuni de consum iresponsabil.

In aceasta perioada, RASCI face apel la toti factorii implicati, cu precadere autoritati, mass-media si persoane publice, sa se ralieze impotriva comunicarilor nocive si sa contribuie la promovarea informatiiilor oficiale, validate stiintific si bazate pe dovezi, in sprijinul creşterii calitaţii mesajelor promovate.

RASCI considera ca toti factorii implicati in spatiul public au responsabilitatea de a adopta o conduita corecta, onesta si etica in ceea ce priveste diseminarea informatiilor cu privire la tratamentele sau masurile de preventie impotriva virusului SARS-CoV-2.

RASCI se bazeaza pe faptul ca presa, care are un rol determinant in informarea si educarea publicului larg, ne impartaseste viziunea si isi propune sa contribuie la furnizarea de informatii rezonabile, verificate stiintific, din surse oficiale, indrumand in acelasi timp publicul larg catre consultarea profesioniştilor din domeniul sanatatii si surselor oficiale avizate.

RASCI sustine administrarea de medicamente eliberate fara prescriptie medicala si suplimente alimentare, respectiv folosirea dispozitivelor medicale pentru ingrijire personala intr-o maniera responsabila, prin informarea corecta si educarea consumatorilor şi pacientilor romani.

Despre RASCI

RASCI (Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale), www.rasci.ro reuneste producatori, importatori si distribuitori de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC), suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, activi pe piata din Romania: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen si Angelini.

Asociatia urmareste ȋn toate actiunile sale informarea, educarea si responsabilizarea consumatorilor si pacientilor romani, implicit prin campania educationala initiata si derulata de asociatie „Despre sanatate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curenta, asociatia incurajeaza cele mai ridicate standarde de etica in afaceri si sustine transformarea intr-un mediu concurential echitabil, incepand chiar cu membrii sai care au aderat la Codul Etic al asociatiei. Scopul principal al RASCI este sa asigure claritatea si obiectivitatea informatiei atat la nivelul populatiei, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cat si la nivelul profesionistilor din domeniul sanatatii, cei care zilnic dau sfaturi si indicatii de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliata la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizatie europeana non-profit care este vocea sectorului de ingrijire personala in Europa si care reuneste mai mult de 2.000 de companii si asociatii profesionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner