Încă din primele zile de la naștere bebelușul este testat de medicii neonatologi și pediatri pentru a se observa anumite reflexe fiziologice. Unul dintre acestea este reflexul de pășire, atunci când copilul este pus cu tălpile pe o suprafață dură, acesta pășește automat.
Acest reflex este folosit doar pentru interpretare și nu este necesar să fie exersat de părinți. Din păcate sunt copii puși în picioare chiar de la vârsta de 3 luni și forțați să-și suporte greutatea corpului pe un sistem musculo- scheletal fragil. Acest reflex diminuează ca intensitate în jurul vârstei de 3-4 luni, dar exersat, poate persista și nu este necesar.
Toate reflexele sunt integrate la nivelul sistemului nervos pe măsură ce copilul evoluează din punct de vedere neuromotor și de aceea trebuie să-l lăsăm să-și urmeze cursul fiziologic specific vârstei.
Când se ridică în picioare copilul?
În jurul vârstei de 9 luni copilul se ridică în picioare. Își dorește să ajungă să vadă mai sus, așa că se agață cu mâinile de marginea canapelei sau de barele de la pătuț, pune un picior în față ca un cavaler și se ridică. Este foarte mândru că a reușit ridicarea și este frumos să-l încurajați verbal. Primele ridicări sunt urmate de căzături pentru că nu reușește să se sprijine mult timp, de aceea este important să fie într-un spațiu unde să nu se accidenteze. De obicei, copilul se ridică în picioare cam în aceeași perioadă cu mersul de-a bușilea.
Când și cum începe mersul?
După ce copilul se ridică bine, își susține bine greutatea corpului pe picioare, este este capabil să se țină de marginea patului sau a pătuțului și să meargă în lateral. Această etapă se petrece în jurul vârstei de 11 luni. Cu timpul se poate susține doar cu o singură mână și apoi să facă tranferul de la un obiect de care se ține către un altul aflat la un pas distanță. Astfel pas cu pas începe mersul independent.
Îl țin sau nu de mâini dacă el mă solicită?
Copiii își doresc foarte mult să meargă, dar de cele mai multe ori, parinții își doresc mai mult decât ei. De aceea la orice ridicare a copilului, consideră că acesta este pregătit să meargă și îl susțin. Cu cât este ajutat copilul, cu atât mersul independent este întârziat, dependența de părinți crește și pot apărea chiar și deviații osteo-articulare. De nu trebuie ajutat copilul să meargă, el știe și o va face singur atunci când este pregătit.
Are deja mai mult de un an și nu merge, este nevoie să-l ajut?
Mersul independent se petrece în jurul vârstei de 1 an- 1 an și 2 luni, dar vârsta limită fiziologică se poate întinde până la 1 an și 6 luni. Copilul nu trebuie ajutat indiferent de vârstă, ci trebuie stimulat și mers la specialist dacă această achiziție motorie întârzie.
Când să mergem la kinetoterapie?
Ideal ar fi ca stimularea neuromotorie să se facă de la primele semne de întâziere în dezvoltare. Nu trebuie să așteptăm până la 1 an jumătate să observăm că nu merge copilul independent și atunci să consideram că există o problemă, ci orice întârziere în achizitii motorii ar trebui să ne aducă la un kinetoterapeut pentru un sfat.