spot_img

Revista 2024

Rinite alergice – cum le tratăm?

Tratamentul rinitelor alegice este de două feluri: tratamentul simptomatic şi tratamentul curativ.

Tratamentul simptomatic: medicaţia antihistaminică şi anti-inflamatorie

Tratamentul simptomatic vizează şi controlează semnele şi simptomele de alergie şi trebuie luat zilnic, atâta timp cât suntem expuşi la alergeni. Nu vindecă afecţiunea alergică, ci ne conferă controlul bolii și nu lasă alergia să ne controleze viața. Medicamentele din această categorie sunt decontate de casa de asigurări şi tratamentul este iniţiat şi monitorizat de medicul specialist alergolog, ORL-ist sau oftalmolog şi poate fi continuat de către medicul de familie, în baza scrisorii medicale emise de către specialist.

Tratamentul simptomatic include: Medicaţia antihistaminică sau antialergică care la rândul ei poate fi orală şi topică sau cu viză directă pe organul afectat de inflamaţia alergică. Antihistaminicele orale pot fi de generaţie veche, foarte ieftine, dar grevate de reacţii adverse cum ar fi somnolenţa şi creşterea apetitului. Din cauză că diminuă mult scurgerea apoasă din nas (rinoreea) şi lăcrimarea, prin efectul direct pe glandele seromucoase din mucoasă, sunt contraindicate la adulţii cu glaucom şi bărbaţii cu adenom de prostată. Antialergicele de ultimă generaţie sunt lipsite de aceste reacţii adverse, sunt în general bine şi foarte bine tolerate şi nonsedative. Acestea se pot administra zilnic pe o lungă perioadă de timp, de ordinul anilor şi la nevoie se poate creşte până la de patru ori doza scrisă în prospect. Medicaţia antihistaminică există şi sub formă apoasă, picături sau presurizată, cu aplicare directă în nas sau ochi şi debut rapid de acţiune pe organul ţintă. Medicaţia anti-inflamatorie care vizează inflamaţia din mucoasele tractului respirator rezultată din conflictul alergen respirator şi anticorpii produşi de către sistemul imunitar al pacientului. Este non-cotizonică şi cortizonică. Medicaţia non-cortizonică este reprezentată de către montelukast care se poate administra oral, la orice vârstă şi acţionează la nivelul nasului, sinusurilor şi bronşiilor. Medicaţia cortizonică se administrează în majoritatea cazurilor topic, direct pe mucoasa organelor ţintă din alergie – nasul, ochii sau brosnşiile. În acest fel, se obţin doar efectele benefice anti-inflamatorii ale cortizonului, fără tot cortegiul de efecte adverse, nu puţine şi nu simple. Pentru a evita aceste efecte adverse de temut ale cortizonului, dozele şi concentraţiile de derivaţi cortizonici folosite în spay-uri sunt foarte mici şi pacienţii trebuie avertizaţi că vor simţi cu întârziere efectele benefice. Deci, nu disperaţi şi nu abandonaţi folosirea spray-ului cu cortizon pentru rinită sau astm, chiar dacă nu se va desfunda nasul pe loc sau criza de astm nu se va remite! Ele nu acţionează pe loc, efectul apare în cel mult câteva zile, dar nu dau dependenţă şi nici nu atacă mucoasa, ca de exemplu decongestivele nasale.

Tratamentul curativ: vaccinare sau desensibilizarea specifică. Tratamentul cu viză curativă este reprezentat de vaccinare sau desensibilizarea specifică şi poate fi homeopat sau alopat. În ambele cazuri, sistemul imunitar este reînvăţat lecţia toleranţei vis-a-vis de alergenul ce a determinat boala. Sistemul imunitar  are nevoie de circa 3-5 ani pentru a învăţa şi mai ales a ţine minte, posibil pentru toată viaţa, această lecţie a toleranţei. Cu cât vaccinarea este începută mai devreme, în primii 2-3 ani de la debutul alergiei, cu atât este mai eficientă. De asemenea, este mult mai eficientă la copii şi tineri comparativ cu adulţii.Nu există un vaccin miraculos, care să vindece mai multe alergii coexiste la acelaşi pacient, cu atât mai mult dacă alergenii incriminaţi sunt neînrudiţi între ei. Desensibilizarea începută la pacienţii cu rinită alergică, previne apariţia unui astm alergic şi previne, posibil, şi apariţia în viitor a altor sensibilizări. Vaccinul alopat este sub formă injectabilă sau orală, cu administrarea unor picături sau pastile sublingual. În toate cazurile se începe cu o concentraţie mică, în cantitate crescătoare, ca apoi să se treacă la concentraţia mai mare, de întreţinere, de asemenea în cantitate crescătoare, până când se ajunge la doza de întreţinere. Doza de întreţinere în formula injectabilă se administrează lunar, iar în cea sublinguală se administrează zilnic, până la încheierea a minim 3 ani de desensibilizare specifică. Eficienţa vaccinului se evaluează în timp prin controlul manifestărilor de alergie şi a nevoii administrării tratamentului simptomatic. Criteriul clinic de efeicenţă este folosirea cât mai redusă sau deloc a medicaţiei simptomatice. Există şi un criteriu paraclinic – titrul sau cantitatea de anticorpi specifici împotriva alergenului pentru care s-a făcut desensibilizarea sau re-testarea cutanată. În cele mai multe cazuri cu desensibilizare reuşita, cantitatea acestor anticorpi, respectiv diametrele reacţiei locale la testarea cutanată scad.

Autor:

Dr. Claudia Nechifor,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner