spot_img

Revista 2024

Romanii asteapa 2 ani si jumatate pentru acces la noi medicamente. Romania, in coada clasamentului European

Romanii asteapa 2 ani si jumatate pentru acces la noi medicamente. Romania, in coada clasamentului European arata studiul anual al Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA) – Patients WAIT survey publicat ieri, realizat in parteneriat cu IQVIA, a aratat ca, in Europa, pacientii pot astepta  intre 4 luni si 2 ani si jumatate pentru a avea acces la aceleasi medicamente noi in functie de tara, Romania aflandu-se pe ultimul loc in acest clasament.

Tarile din Europa de Nord-Vest au acces la medicamente de ultima generatie mult mai rapid decat vecinii lor din Europa de Sud si de Est, pacientii din unele tari asteptand de peste sapte ori mai mult, potrivit noilor cercetari. Accesul este cel mai rapid in Germania, cu o medie de 120 de zile intre autorizatia de introducere pe piata si disponibilitatea in tara, in timp ce Romania se situeaza pe ultimul loc, cu o medie de 883 de zile.

  • Din 152 de medicamente inovatoare aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului in perioada 2016-2019, doar 39 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate si gratuite din Romania pana la 1 ianuarie 2021. Germania  a introdus la compensare 133 de medicamente, Italia 114, Slovenia 78, Bulgaria 57, iar Ungaria 55. Astfel, rata de disponibilitate a medicamentelor de ultima generatie pentru pacientii romani, in sistem de compensare, este de doar 26%, in timp ce 74% dintre m edicamente nu sunt disponibile nici in sistem compensat, nici in cel privat.
  • Potrivit datelor studiului, timpul de la aprobarea de punere pe piata data de Agentia Europeana a Medicamentului pana la accesul unui nou medicament pe piata din Romania in sistem de compensare este de aproximativ 29 de luni (883 zile), in crestere fata de raportul anterior, in timp ce alti europeni au acces imediat sau in cateva luni (Germania 120 de zile, Italia 418, Bulgaria 692).
  • Principalele cauze ale intarzierilor sunt timpul de asteptare pana la depunerea dosarului de rambursare (asteptarea ca alte tari sa decida rambursarea), procesul birocratic, un sistem de Health Technology Assesment (HTA) restrictiv fata de inovatie si o echipa subdimensionata care face fata cu greu si cu mult efort dosarelor depuse de companiile farmaceutice.

In privinta ariilor terapeutice, desi accesul la medicamentele oncologice pare sa se imbunatateasca, accesul la medicamentele orfane continua sa varieze considerabil intre statele membre ale UE, cu intarzieri mari si disponibilitate redusa in Europa Centrala si de Est.

„EFPIA si membrii sai si-au luat angajamentul sa creeze un acces mai rapid si mai echitabil la medicamente in toata Europa. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de o imagine clara a accesului la medicamente in Europa, de o intelegere comuna, bazata pe dovezi, a cauzelor fundamentale ale barierelor si intarzierilor de acces si de generarea de solutii comune. Speram ca rapoartele vor contribui la o intelegere comuna a problemelor si vor oferi o platforma pentru crearea unui forum la nivel inalt privind accesul la inovatie, forum ce poate aborda aceste probleme prin dialog si in parteneriat cu pacientii, sistemele de sanatate, statele membre si institutiile UE”, a declarat Nathalie Moll, director general EFPIA.

“Criza COVID-19 ne-a aratat din nou ca inovatia salveaza vieti si poate salva o lume intreaga, daca ajunge la timp la pacienti. In acest proces, fiecare zi conteaza!  Din nefericire, accesul medicamentelor noi pe piata are loc in continuare intr-un sistem impredictibil. In 2020, s-au facut progrese importante –  70 de molecule noi au fost incluse in lista medicamentelor compensate si gratuite din Romania, insa fara un acces constant la terapii de ultima generatie, Romania nu va putea tine pasul cu ceea ce se declara politic ca fiind un deziderat al ultimilor ani: dorinta ca pacientul roman sa fie tratat la standardele actuale ale Uniunii Europene.

Orice intarziere cauzata de procese administrative birocratice (in special legate de publicarea hotararilor de guvern si a protocoalelor de prescriere) si lipsa fondurilor necesare inovatiei vor costa pacientul roman zile de viata cu o calitate scazuta sau chiar timp pierdut in unele cazuri, atunci cand vorbim de patologii grave”, a declarat Alina Culcea, Presedinte al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM  – membra EFPIA).

Mai multe detalii gasiti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner