Când disconfortul provocat de ochelari devine prea mare, este bine de știut că există și alte variante. Lentilele de contact sunt o opțiune bună, cu condiția să le purtați pe cele prescrise de oftalmolog și să respectați măsurile de igienă la manipularea lor. Intervențiile pentru reducerea dioptriilor reprezintă alternativa la ochelari sau lentile de contact.
Astăzi, avem la dispoziție mai multe tehnici pentru reducerea dioptriilor, alegerea celei potrivite se face în urma unui consult oftalmologic complet și complex, în cadrul căruia se efectuează un set de investigații oftalmologice specifice, deoarece contează vârsta, tipul și numărul dioptriilor și mai multe particularități anatomice ale ochilor.
Tehnicile laser pentru reducerea dioptriilor sunt minim invazive, sigure și se practică de peste 30 de ani în întreaga lume:
SMILE este cea mai modernă tehnică pentru reducerea miopiei și astigmatismului miopic (până la -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism miopic), este o tehnică blândă pentru ochi și cu recuperare rapidă, în aproximativ 72 de ore vă puteți relua activitățile obișnuite;
FemtoLASIK ne permite să corectăm miopia, astigmatismul și hipermetropia. Intervenția nu doare, vederea începe să revină de a doua zi, însă perioada de recuperare presupune câteva restricții pentru o perioadă de câteva săptămâni de la intervenție;
PRK ne permite să corectăm miopia, hipermetropia și astigmatismul. Intervenția în sine nu presupune durere, însă perioada de recuperare poate aduce manifestări neplăcute: durere, vedere slabă, lăcrimare abundentă, sensibilitate marcată la lumină;
PRESBYOND corectează presbiopia (vă scapă și de ochelarii de citit), iar tehnica este asemănătoare cu FemtoLASIK, diferența constând în faptul că ochiul dominant (principal) este corectat să vadă la distanță și intermediar, iar cel nondominant să vadă la intermediar și aproape.
Implantul de lentilă intraoculară Visian (ICL) presupune implantarea unei lentile în spatele irisului (partea colorată a ochiului) și în fața cristalinului. Intervenția se face fără internare, cu anestezie locală și ne permite să corectăm miopia, astigmatismul și hipermetropia, în condițiile în care cristalinul natural este perfect transparent, iar dioptriile nu se pot corecta prin niciuna din tehnicile laser menționate mai sus.
Implantul în scop refractiv este o tehnică similară cu operația de cataractă în cadrul căreia se înlocuiește cristalinul cu unul artificial multifocal sau personalizat (după caz) cu dioptria adaptată ochiului respectiv. Intervenția se face fără internare, cu anestezie locală, în zile diferite la cei doi ochi. Putem corecta dioptrii extreme: miopia, astigmatismul, hipermetropia și presbiopia.
La Ama Optimex punem la dispoziția pacienților toate tehnicile menționate, având o bogată experiență în chirurgia refractivă. Suntem prima clinică din România în care s-a introdus și efectuat SMILE (din 2014) și singura în momentul de față în care se efectuează PRESBYOND (din 2019). Primul pas, dacă doriți să scăpați de ochelari, este să veniți pentru consult și investigații. După efectuarea acestora, medicul care vă consultă vă va putea recomanda tehnica potrivită.
Mai multe detalii despre intervențiile pentru reducerea dioptriilor sunt disponibile pe site-ul de informare www.scapadeochelari.ro