
Cancerul de sân este una dintre cele mai des întâlnite forme de cancer la femeie. Descoperită într-o fază timpurie de evoluție, această boală poate beneficia de tratament și chiar vindeca.
Cancerul de sân poate apare la orice vârstă, încă de la pubertate. Nu se cunoaște cauza acestei maladii, dar există factori de risc precum: femei care au rude de gradul I cu cancer de sân sau cancer genital apărut până la vârsta de 50 de ani, prima menstră sub vârsta de 12 ani, menopauză târzie, lipsa nașterilor sau primul copil după vârsta de 35 de ani, obezitate, stress, consum crescut de grăsimi animale, alcool, expunere la radiații ionizante.
Pentru descoperirea precoce a cancerului de sân se recomandă autoexaminarea sânilor urmată de metode de screening (examinări periodice pentru depistarea la femei sănătoase) prin examen clinic, ecografie mamară, mamografie.
Autoexaminarea sânilor este o metoda de depistare precoce a cancerului de san. Ea se efectueaza lunar, in primele 10 zile ale ciclului menstrual. Metoda constă în examinarea sânilor în oglindă urmată de palparea acestora; se palpează sânul drept cu mâna stângă și cel stâng cu mâna dreaptă (este de preferat ca mână să fie udă și cu săpun pentru că alunecă mai bine pe sân). Persistența oricărei modificări sau depistarea unor noduli pe toată perioada ciclului menstrual sau la femeia în menopauză impune prezentarea la medic.
După vârsta de 20 de ani, se impun: lunar – autoexaminare, anual – examen clinic, anual – screening prin ecografie mamară.
După vârsta de 35 – 40 de ani se indică lunar – autoexaminare, anual-examen clinic, la 2 ani – screening prin mamografie (depistează leziuni infraclinice).
După vârsta de 50 de ani screeningul mamografic se efectuează anual asociat și cu ecografia de sân, în funcție de tipul de sân (sâni denși).
Ecografia mamară este o metodă nedureroasă și neiradiantă de depistare precoce a cancerului de sân care utilizează ultrasunetele.
Mamografia este o metodă rapidă de investigație, cu ajutorul razelor X, în urma căreia se obțin 4 filme. Riscul de iradiere al unei examinări este extrem de scăzut, doza de radiații folosită fiind foarte mică (echivalentă unei radiografii pulmonare). Importanța screeningului mamografic este în schimb covârșitoare, putându-se descoperi leziuni infraclinice care beneficiază de tratament conservator cu vindecare completă. Este foarte important ca pacientele să păstreze rezultatele investigațiilor imagistice la sân pentru a fi analizate comparativ cu investigațiile următoare (glanda mamară este o structură dinamică al cărei aspect fiziologic se modifică în timp).
Se recomandă deci, de a avea în prim- plan o atenție mărită asupra acestui organ în permanentă schimbare- sânul-care ne conferă frumusețe și feminitate. Să facem tot posibilul să-l păstrăm sănătos, în deplină armonie cu întregul organism.