Hipersensibilitatea dentinara cunoscuta sub numele comun de “sensibilitate dentara” sau “dinti sensibili” este una dintre problemele care afecteaza persoanele de orice varsta. Este o problema care afecteaza frecvent pacientii si care poate pune probleme de evaluare si diagnosticare medicului stomatolog. Afectiunea apare cu un maxim de frecventa intre varstele de 30 si 39 de ani. Procentul persoanelor la care apare durerea scurta si ascutita – simptomul caracteristic – este destul de diferit in functie de studiu si de esantionul de populatie sau de obiceiurile de igiena orala si de dieta cu referire la consumul de alimente si bauturi acide, dulciuri, inghetata etc.. Procentul este variabil, incepand cu 4.5% pana la 57% si pana la 84.5% in randul persoanelor care au avut tratament parodontal. Exista semne clinice (pe care le detecteaza medicul stomatolog la consultatie, dar si pacientul prin auto-control in oglinda) cum ar fi dentina expusa. Dentina este stratul mai galbui al dintelui, care apare prin retractia gingiei sau prin pierderea stratului de smalt, datorata eroziunii smaltului sau altor pierderi de smalt prin uzura (uzura aparuta prin folosirea unei periute de dinti prea tari, folosirea unei tehnici de periaj incorecte sau prin contactul cu lucrari dentare etc.) .
Cum afectiunea este legata de durere, sensibilitatea dentara face ca vizitele la medicul stomatolog sa fie inconfortabile si sa accentueze teama pacientului de tratament. Aceste elemente duc la o diagnosticare mai rara a afectiunii in cabinetul stomatologic decat frecventa ei in realitate (fenomen denumit subdiagosticare).
Exista multi factori care declanseaza sensibilitatea dentara, asa ca aceasta afecteaza calitatea vietii si adesea determina oamenii sa renunte la activitati placute (practicarea unor sporturi din cauza aerului rece care da dureri ale dintilor din fata), consumul de diferite alimente sau bauturi. De asemenea determina pacientii sa renunte la controlul periodic la medicul stomatolog si ii face sa creada ca viata cu dinti sensibili nu poate fi evitata.
Medicul stomatolog va pune intrebarile necesare pentru a afla daca diagnosticul este chiar cel de hipersensibilitate dentinara si nu este vorba despre alta afectiune. Acesta este punctul de plecare pentru gasirea celei mai potrivite si mai eficace metode pentru reducerea durerii si disconfortului.
Durerea apare atunci cand dentina expusa prezinta canalicule dentinare deschise, care vin in contact cu stimuli ca: rece, dulce, atingere cu periuta de dinti, acru, acid, fierbinte. Folosirea unei paste de dinti care obtureaza canaliculele deschise este o solutie foarte buna si la indemana, cu atat mai buna daca pasta de dinti are efect imediat. Alte optiuni pot include folosirea laserului in cabinetul stomatologic sau grefa gingivala (o procedura de chirurgie parodontala), etc., proceduri mai invazive.
Pasta de dinti elmex Sensitive Professional ofera calmarea durerii din hipersensibilitatea dentinara imediat (prin masajul cu degetul pe suprafata sensibila a dintelui timp de 1 minut) si de lunga durata, prin periaj de 2 ori pe zi. Tehnologia Pro-Argin aduce in combinatie arginina, un aminoacid natural semi-esential care se gaseste si in mod natural in saliva si calciul sub forma de carbonat de calciu. Arginina provoaca precipitarea calciului si a altor ioni de minerale – fosfati – formand un strat bogat mineralizat care obtureaza si sigileaza orificiile canaliculelor dentinare, care astfel sunt protejate de expunerea la stimulii care provoaca durerea. Efectul este imediat la masajul cu degetul timp de 1 minut. Stratul ramane intact in timp si chiar se fortifica, la periajul regulat de 2 ori pe zi.
Efectele sunt dovedite clinic prin studii publicate in jurnale medicale de prestigiu.
Pasta de dinti elmex Sensitive Professional contine si concentratia necesara de fluor pentru protectia impotriva cariilor dentare.
Sensibilitatea dentara necesita o abordare holistica. Medicul stomatolog trebuie sa recomande pacientului niste schimbari de comportament si de rutina zilnica legata de dieta si de igiena orala. Minimizarea consumului de alimente si bauturi acide si tehnica de periaj corecta cu o periuta de dinti cu peri moi sunt printre cele mai importante recomandari.
Pentru mai multe informatii, consultati: https://www.elmex.ro/sensitive