Cancerul de vezică urinară este o afecțiune complexă în care celulele maligne se dezvoltă în țesutul vezicii urinare. Ca în cazul oricărui tip de cancer, alimentația și stilul de viață au un rol important în prevenirea, dar și îmbunătățirea calității vieții în cazul unui bolnav de cancer. Obiceiurile alimentare nesănătoase pot crește riscul dezvoltării cancerelor, inclusiv cel al cancerului de vezică urinară. ”Alimentatia sănătoasă după diagnosticarea cancerului de vezică urinară nu reprezintă renunțarea consumului alimentelor preferate, ci renunțarea la alegerile alimentare greșite.”
- Ajută sucurile naturale (morcov, sfeclă
roșie, urzică, varză, pătrunjel) în tratarea acestui tip de cancer? Sucurile de fructe și legume proaspete conțin agenți care protejază împotriva cancerului. Unii agenți sunt disponibili în sucuri iar alții se găsesc în fructul consumat proaspăt. Cu toate acestea, o mare parte din cantitatea de fibre este îndepărtată din cele mai multe fructe și legume; la fel este și în cazul suplimentelor vitaminice, acestea sunt lipsite de fibre. Fibrele la rândul lor sunt considerate factori de protecție pentru anumite tipuri de cancer, motiv pentru care se recomandă consumul fructelor și a legumelor ca atare, în defavoarea sucurilor sau a suplimentelor.
Consumul de fructe și legume sau a sucurilor făcute din acestea nu reprezintă o modalitate de tratare a cancerului. Deși există dovezi științifice conform cărora, în urma depistării bolii, consumul de fructe, legume și sucuri nu ar avea beneficii semnificative, este puțin probabil a fi dăunătoare. Însă, trebuie avut în vedere cantitatea și tipul de fructe/legume consumate sau utilizate la prepararea sucurilor.
- Câteva sfaturi de nutriție.
Consumul suficient de apă zilnic poate ajuta la reducerea riscului apariției cancerului de vezică urinară, dar nu există nici o recomandare specifică de creștere a consumului de apă în urma diagnosticării. În general, organismul se menține hidratat printr-un consum de aproximativ 1–2 litri de apă pe zi, dar o sursă importantă este reprezentată de alimentele consumate pe parcursul zilei, precum și din alte lichide sau băuturi.
Pe de altă parte, alimentația sănătoasă este întotdeauna o modalitate de a-i oferi organismului o șansă pentru prevenirea și combaterea bolilor. Alegerea unei varietăți de alimente din toate grupele alimentare ajută la asigurarea unui aport de nutrienți necesari bunei funcționări a organismului.
Recomandările unei alimentații sănătoase:
- consumați cât mai multe alimente de origine vegetală, care includ nu numai fructe și legume, ci și cereale cum sunt: pâinea integrală, orezul, pastele, cerealele integrale, leguminoasele (mazăre, fasole, linte, năut etc.), nuci și semințe;
- consumați alimente din cele enumerate mai sus, cinci porții pe zi sau mai mult;
- evitați sau limitați alimentele cu conținut crescut de grăsimi;
- limitați aportul de alimente de origine animală;
- evitați consumul excesiv de alcool.