Sfaturi practice pentru femeile aflate in izolare si despre infectiile intime, durerile menstruale si confortul psihic al gravidei
Alimentatia saraca in fructe si legume proaspete dar bogata in zahar si carbohidrati din timpul perioadei de izolare, precum si stresul general cauzat de pandemia de Sars-Cov-2 cresc riscul aparitiei candidozei. Femeile insarcinate, persoanele cu diabet, copiii si seniorii sunt cei mai vulnerabili insa infectiile intime ne pot afecta pe toti.
Unele afectiuni, precum vaginoza bacteriana, cervicita, infectiile cu Chlamydia sau Trichomonas pot fi confundate cu candidoza (simptome asemanatoare) sau pot coexista. Putem avea totusi un diagnostic rapid si corect si in absenta analizelor de laborator, apeland la testele rapide. Acestea se pot face foarte usor acasa, respectiv cele pentru candidoza, vaginita bacteriena si trichomoniaza depisteaza infectia in urina, iar cel pentru chlamydia – in secretie. Au o precizie de peste 98% si ofera un rezultat in maximum 15 minute.
Doua din trei adolescente si trei sferturi dintre femeile de peste 30 de ani se plang de durerile menstruale, in cel putin doua zile din luna. Majoritatea le tin sub control cu analgezice. In plina pandemie de Sars-Cov-2, recomandarilor medicilor sunt insa de prudenta in folosirea medicamentelor antiinflamatorii. Ce putem face in acest caz?
O solutie pentru ameliorarea durerilor menstruale asociate sau nu cu dureri de spate poate fi reprezentata de plasturii cu efect termic ce furnizeaza caldura terapeutica, calmand inflamatia pelvina cronica. Este asadar o alternativa neinvaziva, intrucat plasturii se aplica pe lenjeria intima, in zona dureroasa, oferind libertate completa de miscare. Contin doar ingrediente naturale (carbune activ, pudra de fier, vermiculita, sare si apa), se incalzesc in contact cu aerul si pot fi purtati pana la 12 ore. Sunt indicati pentru menstruatie dureroasa (dismenoree), tulburari menstruale, dar si pentru mentinerea functiei ovariene normale. Pot fi utilizati, cu rezultate bune si in cazul durerilor asociate cistitei (inflamatia vezicii urinare).
Din datele limitate privind epidemiile cu SARS (din 2002-2003) si cu MERS (2012), stim ca gravidele prezinta un risc usor mai crescut de avort spontan sau nastere prematura, conform unui raport CDC (Centers for Disease Control and Prevention) https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/14/1/07-0667_article. De aceea, diagnosticul corect si la timp al ruperii premature a membranelor este esential pentru gestionarea adecvata a sarcinii, o intarziere a diagnosticului si deciziei terapeutice ducand la complicatii majore:
Un absorbant test existent si in Romania permite monitorizarea continua a sarcinii, detectand chiar si cele mai mici pierderi de lichid amniotic (0.1 ml). Este un test neinvaziv, sub forma unui absorbant ce poate fi purtat pe lenjerie, timp de 12 ore. Poate fi folosit oriunde, inclusiv acasa, fara niciun fel de riscuri. Absorbantul-test isi schimba culoarea in albastru sau verde atunci cand vine in contact cu lichidul amniotic si face diferentierea fata de pierderile involuntare de urina cu o acuratete de peste 97.06%.
Testele Veneris, plasturii Barza si Barza Amniotest se gasesc in farmacii, dar pot fi comandate si online de pe site-urile de mai jos, unde puteti citi informatii detaliate despre produse.
https://testulbarza.ro/product/plasturi-impotriva-durerilor-menstruale-barza
https://testulbarza.ro/product/barza-amniotest