spot_img

Revista 2024

Sindromul de apnee in somn – riscuri si complicatii

Sindromul de apnee in somn este caracterizat de episoade repetate de oprire completa sau scadere a amplitudinii respiratiei in timpul somnului, asociate cu scaderi repetate ale saturatiei in oxigen. Printre simptomele cele mai frecvente ale sindromului se numara sforaitul zgomotos, trezirile repetate si somnolenta excesiva din timpul zilei.

Desi la prima vedere sindromul de apnee in somn pare a fi doar deranjant pentru partenerul de somn, el poate avea un efect negativ asupra organismului dar si asupra calitatii vietii.

Efectele imediate ale sindromului de apnee in somn sunt legate de somnul neodihnitor si somnolenta pe care o poate determina acesta. Trezirile repetate asociate evenimentelor respiratorii din timpul somnului determina imposibilitatea unui somn de calitate, astfel incat cei care sufera de aceasta problema pot fi obositi si somnolenti in timpul zilei, se concentreaza mai greu sau chiar atipesc in timpul serviciului, si de multe ori au schimbari de dispozitie, sunt nervosi sau chiar depresivi. Somnolenta din timpul zilei este de asemenea asociata cu un risc crescut de accidente, atat rutiere cat si la locul de munca. Este demonstrat ca cei care sufera de apnee in somn, in special moderata sau severa, si care nu sunt tratati corespunzator, sunt implicati in accidente rutiere mai des fata de cei care nu sufera de aceasta problema.

Modificarile repetate ale saturatiei in oxigen si ale frecventei cardiace care apar datorita opririlor respiratiei in timpul somnului, determina complicatii cu potential sever asupra sistemului cardiovascular, metabolic, neurologic, etc.

Afectiunile cardiovasculare sunt frecvent descoperite la pacientii cu apnee in somn, intrucat cordul este supus unui stres constant in incercarea de a mentine sau creste oxigenarea sistemica. Astfel, sindromul de apnee in somn predispune la aparitia hipertensiunii arteriale, care de multe ori este rezistenta la tratament, adica necesita asocierea mai multor medicamente anti-hipertensive pentru a mentine valorile tensiunii arteriale in limite acceptabile. De asemenea, sindromul de apnee in somn creste riscul de aparitia a tulburarilor de ritm cardiac, cum este fibrilatia atriala, a insuficientei cardiace, dar si infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Asocierea sindromului de apnee in somn cu diabetul zaharat de tip II este de asemenea observata. Opririle repetate ale respiratiei modifica metabolismul glucozei, crescand rezistenta la insulina asociata cu aparitia diabetului zaharat de tip II. Obezitatea este un element comun asociat atat sindromului de apnee in somn cat si diabetului zaharat. Este dovedita asocierea directa intre episoadele de scadere a saturatiei in oxigen si modificarile metabolismului glucozei, si totodata este verificat faptul ca tratamentul eficient al sindromului de apnee in somn are efecte favorabile asupra metabolismului glucozei.

Somnul neodihnitor si de calitate redusa asociat apneei in somn poate fi asociat tulburarilor de dispozitie si chiar episoadelor depresive, acestea fiind influentate negativ de lipsa somnului de calitate. Insomnia este unul din simptomele comune asociate atat depresiei cat si apneei in somn. Studiile au aratat ca sindromul de apnee in somn aduce dupa el o prevalenta crescuta a tulburarilor psihiatrice ca depresia, anxietatea, sindromul de stres post-traumatic dar si dementa.

Din cauza simptomelor din timpul zilei dar si complicatiilor sistemice, sindromul de apnee in somn determina o scadere importanta a calitatii vietii. Este dovedit ca diagnosticul si tratamentul eficient al sindromului de apnee in somn determina cresterea tuturor aspectelor de calitate a vietii, atat din punct de vedere al starii emotionale si interactiunilor sociale, cat si din punct de vedere al simptomelor si sanatatii generale. Astfel, este important ca cei care cred ca sufera de apnee in somn sa consulte un specialist in vederea unui diagnostic si tratament specializat. Un somn de calitate poate avea efecte spectaculoase asupra vietii.

Dr. Ioan Alexandru Bulescu

Medic Specialist ORL – Competenta in Somnologie

Clinica Medicum, Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner