Sinuzitele reprezinta inflamatia sinusurilor, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de adresabilitate medicala in anotimpul rece atat la adulti cat si la copii.
In general, ea se situeaza in primele 10 diagnostice stabilite in cabinetele medicilor de familie si al 5 lea diagnostic pentru care se prescrie antibiotic. Statistici internationale incadreaza sinuzitele anual, la nivel global, ca aparand cu o prevalenta de 14% din patologia umana, aceasta reprezentand cam 31 milioane adulti si copii iar costurile terapiei acestei afectiuni ridicandu-se la sume foarte mari.
Legatura dintre nas si sinusuri, confera acestor afectiuni o caracteristica: „orice sinuzita se naste, traieste si moare o data cu rinita care a generat-o“.
Infectiile stomatologice, traumatismele, tumorile nazo-faciale, corpii straini nazali sau intrasinusali, sunt alti factori favorizanti aparitiei sinuzitelor.
Cauzele generale care pot determina sau favoriza sinuzitele sunt cele de mediu (frig, umezeala, diferente mari si bruste de temperatura), cele inflamatorii sau infectioase de vecinatate (afectiuni stomatologice), dar chiar si tulburari de nutritie, metabolice sau alergice.
Boala poate imbraca aspect inflamator sau infectios sinuzita supurata. Manifestarile clinice ale sinuzitelor sunt resimtite de catre pacient atat in plan general cat si local.
La copil, rareori, forma acuta a sinuzitei se cronicizeaza. Sinuzitele copilului, sunt insa, cu atat mai zgomotoase clinic si cu un prognostic mai sever cu cat acesta are o varsta mai mica. Frecvent apar complicatii bronho-pulmonare si chiar digestive, motiv pentru care trebuie diagnosticate si tratate precoce de catre medicul specialist.
Stadiul acut al inflamatiei sinusurilor se manifesta printr-o simptomatologie zgomotoasa, pe cand stadiul cronic este tacut, discret.
Simptomele sinuzitelor acute pot fi: senzatia de tensiune sau de plenitudine intranazala, hemicranie (durere „pe jumatate de cap”), secretie nazala abundenta- adesea mucopurulenta si uneori cu striuri de sange, senzatia de „nas infundat”, afectarea mirosului, uneori sangerari nazale abundente si chiar tulburari de concentrare si memorizare.
In cazul aparitiei unor astfel de simptome, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul specialist ORL si in nici un caz sa recurga la automedicatie, mai ales la administrarea de antibiotice care pot ameliora simptomatologia dar pot „masca” boli severe.
Multe alte afectiuni ORL pot avea manifestari asemanatoare-inclusiv cancerele localizate in aceasta sfera – astfel incat numai medicul specialist poate stabili diagnosticul si tratamentul corespunzator, in urma consultului clinic corelat cu analize de laborator sau imagistice (radiografii ale sinusurilor, RMN, etc).
Sinuzitele netratate se pot croniciza si pot da complicatii de vecinatate (orbito-oculare, osteo-craniene, meningo-encefalice, venoase, afectari bronho-pulmonare,etc) sau complicatii generale, la distanta – de tip septic-infectios.
Tratamentul inflamatiilor sinusurilor este efectuat de catre medicul specialist ORL si poate fi medicamentos sau chirurgical. Pot fi necesare consulturi interdisciplinare alergologice sau stomatologice pentru rezolvarea starii de alergie sau a eventualelor focare infectioase de vecinatate.
Autor:
Dr. Maria Beuran – Medic primar ORL
Centrul Medical Mediclass