Fundaţia World Vision România împreună cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a organizat ieri, 2 iulie 2015, la Bucuresti, Hotel Ibis Parlament, dezbaterea Împreună pentru viitor – Analiza situaţiei persoanelor seropozitive din România – prezent şi perspective. După mai mult de 25 de ani de la descoperirea primelor cazuri de copii infectaţi HIV, dezbaterea a prilejuit o analiză actuală a situaţiei pacienţilor seropozitivi din România.
În contextul situației actuale a pacienților cu HIV/ SIDA din România și al tendințelor în evoluția problemelor persoanelor seropozitive, dezbaterea s-a concentrat asupra urmatoarelor chestiuni:
- asigurarea accesului și a continuității tratamentelor specifice
- elaborarea unor programe coerente de prevenție și consiliere psihologică atât a persoanelor seropozitive, cât și a familiilor acestora
- îmbunătățirea procesului de integrare educațională și socioprofesională a persoanelor afectate de HIV/SIDA
Ca urmare a acestei dezbateri, reprezentanţii Fundaţiei World Vision România şi ai Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) vor înainta către autorităţi un document de poziţie care va sumariza concluziile participanţilor la dezbatere şi soluţiile propuse pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive.
Participanţii, reprezentanti ai autorităţilor, ONG-uri, profesionişti recunoscuţi în domeniu, au discutat despre posibile soluţii integrate pentru rezolvarea problemelor complexe cu care se confruntă persoanele seropozitive, incluzând creşterea rolulului parteneriatelor public-private şi despre necesitatea elaborării unei strategii naţionale actualizate în domeniul HIV/ SIDA. A fost subliniat faptul că România constituie, în cadrul Uniunii Europene, un model în abordarea tratamentului pacienţilor seropozitivi al cărui rezultat îl reprezintă rata cea mai ridicată de supravieţuire a pacienţilor HIV/ SIDA din Europa. Acest fapt se datorează progreselor semnificative făcute în ultimii ani în domeniul tratamentului specific al afecțiunii (introducerea tratamentului ARV, susţinerea accesului continuu la acesta, informarea pacienţilor privind drepturile lor).
Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor noi de tineri seropozitivi, aflaţi în grupa de vârstă 20-29 de ani, consumatori de droguri injectabile şi manifestând comportamente sexuale la risc, neprotejate. S-a subliniat necesitatea demarării unor programe de prevenţie, consiliere psihologică şi educaţie sanitară în şcoli şi licee, pentru stoparea acestui flagel. Este necesară o abordare integrată, pluridisciplinară şi interinstituţională a acestor cazuri, care să ofere soluţii pe termen lung din punct de vedere al asistenţei medicale, sociale şi psihologice şi să ducă la recuperarea şi reinserţia socioprofesională a acestora.
În opinia Dnei Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision, “Avem acum nevoie de o viziune comună şi de un plan de acţiune comun prin care să abordăm cele două situaţii de HIV din România. Trebuie să ne mai întâlnim şi să discutăm în continuare despre cum realizăm analiza şi care sunt actorii care vor crea strategia naţională. Pentru noi, World Vision România, exemplul programului de la Constanţa este unul de real success care ne încurajează să ducem mai departe lupta împotriva HIV/ SIDA şi să reducem cât mai aproape de zero numărul copiilor infectaţi. Căci misiunea noastră este ca fiecare copil să aibă o viaţă împlinită”.
Kathleen Treat, membru fondator şi preşedinte al Fundației Speranza din SUA, finanţator principal, timp de 20 de ani, al proiectului „Împreunã pentru Viitor”, desfãşurat de World Vision România în județul Constanța în perioada 1996 – 2015, a povestit despre implicarea sa personală. “Acum 20 de ani am pornit în acest proiect pentru ca m-au cucerit din prima clipă copiii constănţeni. Practic a fost o decizie luată cu inima, nicidecum o abordare strategică. Tot ce-mi doream era ca acei copii bolnavi să aibă o viaţă mai bună, atât cât avea să dureze aceasta. Peste ani de zile, revenind în România, am fost şocată să descopăr că acei copii aparent fără speranţă au devenit adulţi responsabili, capabili să-şi susţina ei înşişi cauza, nişte adevaraţi eroi, lideri autentici, care ne oferă o cutremurătoare lecţie de curaj şi demnitate.”
Ministrul Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, Alin Iulian Ţucmeanu, a dat asigurări că persoanele infectate cu HIV / SIDA nu vor rămâne fără tratament. “Vreau să vă asigur că Ministerul Sănătăţii, acum, poate răspunde prompt şi la obiect că se rezolvă şi că pacienţii nu vor rămâne fără tratament. Vă asigur pe toţi pacienţii că nu veţi rămâne fără tratament niciodată şi că veţi avea acces la medicamente.”, a precizat acesta, menţionând că pacienţii aflaţi sub tratament vor primi medicaţia de care au nevoie săptămâna viitoare.
Cristian Roşu, Preşedinte UNOPA şi Vicepreşedinte COPAC a declarat: “Vorbim despre o analiza nu a persoanelor seropozitive, ci a infecţiei HIV în România, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns, vorbim despre schimbarea unor indicatori, date si factori. Dacă la inceput s-a numit „accident epidemiologic”, în prezent nu mai poate fi vorba despre asta, deoarece infecţia cu virusul HIV s-a mutat către alte niveluri sociale, vorbim despre consumatorii de droguri, în special de droguri injectabile, şi vorbim despre o nouă cohortă de copii seropozitivi. Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin diminuarea de la an la an a bugetului programului naţional de combatere, monitorizare şi tratare a infecţiei HIV/SIDA în paralel cu creşterea numărului de noi cazuri (900 in 2014), în special la consumatorii de droguri injectabile, şi cu lipsa programelor coerente de prevenire.”
Evenimentul a fost moderat de Dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Manager Programe Sănătate World Vision România împreună cu Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.
La dezbatere au participat reprezentanți ai celor mai importante ONG-uri implicate în apãrarea drepturilor persoanelor seropozitive, reprezentanți ai autorităților naționale – Ministerul Sănătății, CNAS, ANMDM, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Tineretului si Sportului, Comisia Natională de Luptă Anti-SIDA – precum şi specialiști de marcă din Institutul Matei Balş, Spitalul „Victor Babeş”, experți în domeniul HIV/SIDA, Consiliul Naţional al Discriminării, reprezentanți mass media, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, inclusiv organizații ale pacienţilor, tinerilor şi părinților etc.
Pentru informatii suplimentare:
Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager programe de sănătate World Vision România, coordonator eveniment, email: cornelia_paraschiv@wvi.org ; tel. 0731 444 621.
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizaţie creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 25 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.
http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,
Despre Kathleen Treat
Kathleen este fondatoare şi preşedinte al Speranza Foundation. Întrucât a crescut în mijlocul unei familii cu un profund spirit filantropic, susţinerea unor cauze importante a reprezentat întotdeauna o componentă semnificativă a vieţii ei. Kathleen şi-a dedicat existenţa identificării de modalităţi creative de a dona bani şi de a sprijini cauze diverse, considerând că rolul finanţatorului este acela de a-i încuraja şi de a-i ajuta pe cei care fac fapte bune. În acest fel îi stimuleză să-şi îndeplinească misiunea.
Pasionată de arte şi media, Kathleen crede în puterea poveştilor de a educa şi inspira. În 1996 a călătorit în România împreună cu World Vision, unde a vizitat un Club al Copiilor infectaţi cu HIV/SIDA, experienţă care a determinat-o să producă primul ei film documentar. „After the Fall: HIV Grows Up” redă poveştile oamenilor pe care i-a întâlnit în călătoria ei. Filmul a avut ulterior proiecţii la festivaluri, precum şi în universităţi şi licee din toată ţara, de asemenea a fost integrat în curriculum-ul educaţional bazat pe proiecte intitulat „Rock Your World”, care îi implică pe studenţi în diverse probleme al lumii actuale precum drepturile omului, activism şi schimbare socială.
Dincolo de proiectele ei în media şi arte, Kathleen este un avocat împătimit al celor lipsiţi de voce, drepturi şi putere, precum fetele şi femeile din anumite regiuni ale lumii, luptând pentru educaţia, emanciparea şi dezvoltarea economică a acestora. Munca ei a purtat-o în numeroase ţări din Africa precum Kenya, Uganda, Rwanda, Mali, Niger şi Zambia. Kathleen este co-preşedinte al reuniunii Strong Women Strong World, găzduite la New York, la care participă anual personalităţi cu influenţă şi putere financiară pentru a dezbate diverse chestiuni care afectează viaţa femeilor.