spot_img

Revista 2024

Somnul bun si eficient – imunitate, sanatate, calitate a vietii

Ce inseamna apneea in somn si care sunt consecintele ei, ne explica mai jos doamna Dr. Vladau Andreea, Medic Pneumolog.

Somnul multora dintre noi este perturbat de trairea pandemiei covid-19. Dar daca era deja tulburat de o alta cauza poate nebanuita de multi?

Apneea in somn obstructiva este o tulburare in care pe durata somnului apar opriri de respiratie repetitive de cateva secunde pana la peste 1 minut in cazuri severe.

Poate fi asociat cu sforait, dar nu este obligatoriu, asa cum nu toti cei care sforaie au neaparat apnee in somn.

Ce se întamplă dacă apar opriri in respiratie in somn ?

  1. Calitatea somnului este scazuta, apar treziri peste noapte, uneori cu necesitatea de urinare, si micro-treziri neconstiente, dar care afecteaza initierea somnului profund, odihnitor, de recuperare.

Consecinta: trezire dificila, poate cu dureri de cap, iritabilitate, nervozitate, somnolenta in timpul zilei, lipsa de atentie si concentrare pana la neglijenta in trafic in cazurile severe.

  1. Scade oxigenul pe durata opririlor de respiratie astfel ca organismul va trimite oxigen doar catre organele vitale, iar in cazuri mai severe cu dificultate si acolo.

Consecinte pe creier: scaderea memoriei, risc de boli neurologice, accidente vasculare cerebrale

Consecinte pe inima: fortarea functiei de pompa, modificari ale structurii camerelor inimii, hipertensiune arteriala, boala coronariana, infarct miocardic, angina pectorala

Consecinte pe plaman: ventilatie insuficienta, creste tensiunea in vasele pulmonare, predispozitia la infectii pulmonare sau vindecarea lor lenta sau cu cicatrici/sechele.

Consecinte pe metabolism si glande: cresterea glicemiei, accentuarea bolilor de tiroida, tulburari sexuale, cresterea in greutate.

Ce poate provoca sa apara apnee in somn ?

Frecvent, una sau mai multe din urmatoarele: obezitatea, nasul infundat mereu de cauza ORL (exemplu : rinita cronica, polipi nazali), hipotiroidia, diabetul mai slab controlat cu hipotonia musculaturii, defecte de anatomie a gatului, alcoolul, antidepresivele, stresul posttraumatic cu cosmaruri.

Daca aveti cel putin unul din aceste exemple, este bine sa va adresati medicului pneumolog pentru o evaluare daca aveti sau nu apnee in somn.

Daca aveti deja si simptome precum: sforait, opriri de respiratie in somn observate de anturaj/partenerul/partenera de somn, este cel mai probabil sa aveti apnee in somn si sa trebuiasca terapie specifica.

In concluzie, toate aceste consecinte ale apneei in somn duc la:

– scaderea imunitatii prin lipsa de refacere a corpului prin somn eficient si oxigenare corecta,

– scaderea capacitatii de aparare a organismului in fata infectiilor bacterii, virusuri.

– aparitia bolilor cronice de inima, frecvent tensiunea arteriala, bolilor neurologice, bolilor de plaman sau metabolice precum diabet, tulburari sexuale si de fertilitate.

Diagnosticarea apneei in somn si tratarea acesteia impreuna cu cauzele de apnee confera in mod evident o calitate a vietii mai buna.

Simpla vizita la medicul pneumolog poate salva vieti si pastra sau imbunatati starea de sanatate!

Pentru informatii suplimentare legate de terapia sindromului de apnee în somn consultati site:
https://vitalaire.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner