spot_img

Revista 2024

Stai, să nu oboseşti!

De multe ori aud în parc acestă expresie: “stai, nu mai alerga, pentru că obosești!” Din păcate atât părinții o spun, care sunt tineri și sigur își amintesc ce mult alergau și că nu oboseau, dar și bunicii, poate pentru că le este mai greu să-i urmărească pe copii.

Deși citim ce important este sportul, ce bine le face copiilor să iasă în parc să facă mișcare, ne-ar plăcea mai mult să stea lângă noi pe bancă sau să se joace la nisip în așezat.

Copiii învață de la noi, din tot ce facem și spunem. Dacă îi încurajăm să alerge, vor alerga, dacă le spunem să aibă încredere în ei, vor avea, dar și dacă le spunem să stea lângă noi, chiar dacă la vârstele mici nu ascultă, în timp vor face acest lucru și se vor mișca tot mai puțin.

Toți ne-am născut să facem multă mișcare, să ne deplasăm repede, să alergăm, dar modul în care trăim ne limitează și ar trebui să nu facem la fel și cu copiii noștri.

Haideți să ieșim cu ei în parc să alergăm, să îi îndemnăm să meargă cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele, să facă roata, să sară într-un picior, să alerge cu alți copii.

Haideți să-i lăsăm să cadă, să învețe să se ridice, să urce scările, să se cațere, să se joace cu mingea. Faceți întreceri de alergat cu ei pentru că le place competiția, astfel vor învăța să câștige, dar să și piardă.

Există concursuri de alergat speciale pentru copii și pe categorii de vârstă, în care aleargă împreună cu părinții sau singuri și le face mare plăcere. Mergeți alături de ei și lăsați-i să obosească pentru ca apoi să le vedeți fericirea pe față.

În cadrul ședințelor de kinetoterapie pediatrică dozarea efortului este specifică vârstei și nevoilor copilului.

Față de noi adulții, care vrem să ne depășim recordurile, copiii știu să se oprească dacă au obosit. Ei se manifestă de fiecare dată atunci când un efort îi depășește și terapeutul știe că are nevoie de o pauză. Totuși sunt părinți care afirmă ca au copii puturosi, că nu vor să facă efort, deși aceștia au atins pragul lor de toleranță fizică sau din contră parinți care le spun să facă pauză că obosesc, deși copiii susțin efortul fără nicio dificultate.

Oboseala care apare în urma efortului fizic este normală și prin pauze și odihnă, copilul se reface foarte repede. Cu cât face mai mult sport cu atât oboseala apare mai târziu și astfel se îmbunătățește și performanța intelectuală pentru că sângele circulă și irigă creierul și copilul poate susține mai mult timp și activități școlare.

În concluzie, haideți să lăsăm copilul să hotărască dacă a obosit, atunci când este antrenat într-o activitate fizică sau îl scoatem în parc!

 

CENTRUL DE RECUPERARE PEDIATRICĂ KINETOBEBE

www.kinetobebe.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner