Coloana vertebrală își formează curburile fiziologice în primul an de viață, odată cu dezvoltarea neuromotorie a bebelușului. Pentru a avea o postură corporală corectă, este esențial să urmărim sănătatea musculaturii spatelui încă de la începtul vieții.
Perioada grădiniței, adică vârsta de 3-6 ani, aduce de asemenea alte modificări în dezvoltarea motorie a copilului. De exemplu la această vârstă copilul poate să: l stea pe un picior > de 3 secunde (bilateral); l urcă alternativ treptele și să le coboare; l sări pe ambele picioare și ulterior pe câte un picior; l meargă pe o linie dreaptă un picior în fața celuilalt; l să se cațere, dar să și coboare alternând brațele și picioarele.
Toate aceste achiziții influențează poziția întregului corp. Odată cu perioada puseelor de creștere coloana vertebrală este cea care poate avea de suferit deoarece orice creștere în înălțime poate aduce modificări la acest nivel.
La un copil ce are activitate fizică în mod constant, musculatura este pregătită pentru modificările ce apar la nivelul spatelui, însă un copil sedentar, ce petrece mai mult timp în activități statice, o creștere în înălțime îi poate influența poziția coloanei vertebrale. În perioada 3- 6 ani se formează și bolta plantară ce aduce modificări importante în statica vertebrală.
De la vârsta de 3 ani copilul poate începe să facă sport pentru a-și antrena musculatura întregului corp: karate, gimanstică, înot, dans, balet.
Cum putem observa tulburările de statică vertebrală: l în primii ani de viață să mergem anual la evaluare la medicul ortoped și la kinetoterapeut; l să rugăm medicul sau terapeutul să ne învețe 2 sau 3 teste care să ne ajute să identificăm o eventuală asimetrie posturală; l să observăm copilul atunci când se mișcă, stă pe scaun, pe jos; l să urmărim copilul atunci când privește la televizor sau când este obosit, dacă are tendința de a înclina capul către o anumită parte; l dacă atunci când stă pe scaun sau pe jos are tendința de a ține un picior sub șezut sau stă în poziția W.
Copiii predispuși la tulburări la nivelul coloanei vertebrale sunt: l cei hipotoni (tulburare de tonus muscular, tonus muscular scăzut); l cei ce au prezentat asimetrii în primul an de viață (torticolis, tortipelvis); l cei ce prezintă modificări la nivelul picioarelor (tal valg, plat valg, picior addus, displazii de șold); l cei ce au prezentat întârzieri în dezvoltarea neuromotorie în primul an de viață; l copiii născuți prematur.
Ce putem face? l Să-i antrenăm în activități motrice specifice vârstei, ținând cont de posibilitățile lor fizice. l Să îi stimulăm să alerge în parc și să ne jucăm împreună cu ei solicitându-i fizic conform vârstei; l Să îi îndrumăm să se cațere în locurile de joacă pentru copii; l Să meargă desculți pe terenuri diferite (nisip, pietriș, pământ, iarbă); l Să aibă mai multe activități dinamice decât statice.
În această perioadă copiii petrec mult timp la grădiniță, majoritatea în spații închise și cu prea puține activități motrice. De aceea în timpul pe care îl petrecem noi cu ei trebuie să stea în aer liber, să alerge, să facă sporturi care să le placă și să le antreneze musculatura corpului.
Centrul de Recuperare Pediatrică KinetoBebe