spot_img

Câștigă lupta cu țânțarii!

Țânțarii îți strică buna-dispoziție nu doar prin bâzâitul agasant, ci și prin mușcăturile usturătoare.

Există câteva metode pentru a ține țânțarii la distanță:

Folosește produse repelente – cele care conțin DEET (substanța activă Dietiltoluamid) sunt cea mai bună alegere pentru a te proteja eficient. Cu cât este mai mare concentrația, cu atât este mai de durată protecția. Repelenții anti-țânțari care conțin permetrina s-au dovedit, de asemenea, eficienți. Aceștia pot fi plasturi sau spray-uri care nu se aplică/pulverizează pe piele, ci pe haine sau obiecte aflate în apropiere, precum scaune, pat, căruțul copilului. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire!

Important!

Și femeile însărcinate și copiii (cu vârsta peste 2 luni) trebuie să folosească un produs repelent, ne sfătuiesc specialiștii de la Centrul Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC).

La plimbare!

Îmbracă-te din cap până în picioare, deoarece pielea neprotejată este prima “alegere” a țânțarilor. Așadar, când ieși din casă, poartă haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și nu uita de pălărie. Evită pe cât posibil spaiile exterioare unde sunt mulți țânțari (zonele umede, precum delta, în preajma lacurilor sau parcurile cu multă vegetație).

La plajă!

Dacă folosești cremă de protecție solară, aplic-o înainte de repelentul pentru insecte. Dacă transpiri sau te uzi, este nevoie să reaplici repelentul pe pielea expusă – în special, pe glezne, picioare, gât, urechi, brațe. Evită să atingi zona ochilor și a gurii.

În călătorie!

Dacă îți place să faci drumeții montane și camping, montează de patul pliant o plasă anti-țânțari cu fermoar. Țânțarii sunt activi întreaga zi, deci este important să aplici repelentul de fiecare dată când ieși în aer liber. Nu aplica repelent pe pielea acoperită de haine. Dacă planifici o călătorie în zone cu risc crescut pentru boli transmise de țânțari (malarie, infecția cu virusul West Nile sau virusul Zika, etc.), mergi la un consult la un medic epidemiolog cu specializare în vaccinare internațională.

În casă și în curte!

Acasa, folosește plasa la ferestre și repară gaurile din uși pentru a ține țânțarii afară. Folosește aerul condiționat. Dacă ai curte, curată recipientele care colectează apa, menține containerul de gunoi gol și pulverizează-l periodic cu insecticide.

Când să te îngrijorezi

În general, mușcăturile de țânțari nu sunt periculoase. Dar, dacă acel mic punct roșu provocat de mușcatură se mărește și se inflamează sau se acoperă de o secreție gălbuie, este cazul să mergi la medic, deoarece înțepătura de țânțari se poate să se fi suprainfectat. Un alt semn de îngrijorare este febra. De asemenea, slăbiciunea musculară poate fi un avertisment că mușcătura de țânțar înseamnă o infecție serioasă.

Surse de informație:

www.reginamaria.ro

www.cdc.govhttps://health.clevelandclinic.or

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner