spot_img

Revista 2024

Tratamentul corect al infecțiilor

 

 

 

Autor. Dr. Angelica Noica Dumitrescu, Medic primar Medicina de familie

Pentru a trata corect o afecţiune trebuie să ne gândim şi să cunoaştem care e cauza acelei afecţiuni şi mecanismele fiziologice şi fiziopatologice pe care afecţiunea în cauză le declanşează. Întotdeauna când organismul nostru vine în contact cu microorganisme improprii lui, aruncă în luptă 3 linii de apărare.

  1. Prima linie de apărare sunt celulele dotate cu această funcţie care se găsesc pretutindeni în Acestea sunt limfocitele care ne apară de viruşi şi neutrofilele şi macrofagele care ne apară de bacterii. Când aceste celule nu mai reuşesc să facă faţă, organismul nostru aruncă în luptă cea de a 2-a linie de apărare:
  2. Prin creşterea temperaturii, organismul încearcă să-i omoare prin fierbere, de aceea nu e bine să combatem febra sub 39 C. Aceasta va dispărea de la sine dacă noi ne ajutam organismul să-şi întărească din nou armata de apărare dându-i imunostimulatoare, hrană sănătoasă, bogată în vitamine în special vitamina C şi odihnă cât mai multă. Dacă febra depăşeşte 39 C atunci poate deveni deranjantă şi periculoasă pentru proteinele corpului şi atunci e bine să începem să luăm măsuri de combatere a ei, împachetări reci, ceaiuri amare genul pelinului sau în ultimă instanţă cel mult Algocalmin. În nici un caz NU se folosesc în infecţii Ibuprofenul sau Paracetamolul care nici nu scad temperatura suficient şi mai dau şi leucopenie, adică scădere a numărului de celule de aparare ale organismului, imunodeprimându-l. Dacă vom lua Ibuprofen sau Paracetamol cu siguranţă vom avea nevoie şi de un Antibiotic. Dacă vom ajunge să luam Antibiotic, vom ajunge la necesitatea şi a unui Probiotic sau şi a unui Antimicotic şi lucrurile se pot agrava la infinit. Desigur ca, dacă este vorba de o infecţie bacteriană sau parazitară atunci febra e posibil să nu cedeze în 3-4 zile şi să fie nevoie de antibiotic, dar până atunci ne vine şi răspunsul de la laborator al secreţiilor date şi putem şti mai bine despre ce microb e vorba şi la ce reacţionează el mai bine.
  3. A treia linie de apărare a organismului este producerea de mucus pentru a creea o barieră protectoare între mucoase şi mediul extern astfel încât microbii să ajungă mai greu la ele, murind înecaţi în acest lichid. De aceea NU e bine de dat antisecretolitice, ci din contră secretolitice, chiar dacă vor intensifica secreţiile în această perioadă, ele vor dipărea de la sine când nu vor mai simţi în mediul înconjurător factori agresori.

Deci, în concluzie e bine să luăm preventiv sau şi în acut, imunostimulatoare de exemplu: Oscilococcinum, Lemnul dulce, Echinaceea, Astragalus membranaceus, Uncaria tomentosa, Cătină, etc. care să ne menţină în formă tot timpul sistemul de apărare, să NU tratăm febra până ţn 39 C cu Paracetamol sau Ibuprofen, ci doar febra peste 39 C cel mult cu Algocalmin şi să luăm secretolitice pentru a fluidiza secreţia de mucusuri în vederea eliminării lor.

 

 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner