spot_img

Revista 2024

Terapia fizică în tulburările coloanei vertebrale?

Autor: Kinetoterapeut Nicoleta JIANU

Părinții sunt din ce în ce mai preocupați de a preveni tulburările fizice care pot apărea la copiii lor, drept pentru care se duc la controale periodice cu aceștia. Predispoziția genetică joacă un rol important în favorizarea apariției deficiențelor de coloană vertebrală. Evaluările medicale anuale, la medicul ortoped și kinetoterapeutul pediatru ne învață despre creșterea și dezvoltarea musculo-scheletală și ce avem de făcut în cazul în care apare o modificare la acest nivel.

Cele mai frecvente diagnostice  întâlnite la nivelul coloanei vertebrale sunt: scolioza, cifoza, cifolordoza, asimetria posturală, torticolis, spate plan, boala Scheuermann, torace plat și înfundat.

În ce constă kinetoterapia în afecțiunile coloanei vertebrale?

În funcție de vârstă și de gradul de colaborare a copilului, se pot îmbina mai multe terapii pentru că programele de kinetoterapie sunt individualizate. Cele mai cunoscute terapii folosite în recuperarea medicală a coloanei vertebrale sunt:

  • Terapia Schroth care constă în efectuarea unor exerciții specifice de respirație, autocontrol în oglindă și exerciții active, mergând pe o corectare în toate cele trei planuri dimensionale.
  • Terapia Vojta este o metodă de stimulare neuromotorie, care activează sistemul nervos central, cu scopul de a obține reacții ideale ale corpului pentru facilitarea mișcării.
  • Osteopatia este o tehnică manuală folosită în recuperarea medicală, care constă în efectuarea unor manevre blânde asupra pielii cu efecte la nivelul sistemelor musculo-scheletal, nervos, limfatic și circulator beneficiul fiind echilibrarea corpului în totalitate.
  • Exerciții active de tonifiere musculară efectuate cu scopul de a câștiga forță musculară, anduranță la efort și de a activa musculatura în totalitate.
  • Exerciții de coordonare și echilibru necesare pentru a reactiva corpul o dată ce se câștigă în corecție.

Organismul copilului este într-o continuă creștere și dezvoltare, de aceea un program de corectare sau ameliorare a unei deficiențe, nu se încheie după 6 luni sau 1 an. Planul terapeutic se întocmește pe o anumită perioadă, ca apoi să se reevalueze copilul, cu noi măsurători , investigații imagistice și indicații terapeutice.

Medicul ortoped poate indica, pe lângă programul de exerciții fizice și purtarea de corset ortopedic, atunci când există o deviație mai mare la nivelul coloanei vertebrale.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner