spot_img

Revista 2024

Ulcerul venos. De ce apare si cum poate fi tratat?

Ulcerul venos reprezinta un stadiu sever al Insuficientei Venoase Cronice, fiind definit ca o rana ce afecteaza pielea in totalitate, cu pierdere de substanta, care nu se vindeca spontan si este localizata cel mai frecvent pe partea interna a piciorului, intre glezna si genunchi. De multe ori are si o componenta functionala severa, cu alterarea semnificativa a calitatii vietii, ducand la efecte cu impact psiho-social: pacientul se misca foarte greu, se autoizoleaza, scade activitatea fizica.

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune determinata de alterarea circulatiei venoase la nivelul membrelor inferioare. Aceasta afectiune poate avea complicatii importante, precum: hemoragia, tromboflebita, infectia si trombembolismul pulmonar. In prezent este o importanta problema de sanatate publica.

La nivel mondial 10-33% din femeile adulte si 10-20% din barbati prezinta aceasta afectiune. In statele europene prevalenta este chiar mai mare de 20 pana la 50%, ultimele date ajungand chiar la procente de pana la 85%. In Romania, studii epidemiologice recente cu relevanta nationala au aratat o prevalenta de 32%.

Ulcerul venos este frecvent la adulti si, desi era considerat o afectiune a varstnicilor, noile date arata ca 46% din persoanele cu ulcere ale piciorului, dezvolta ulcer inainte de varsta de 50 de ani (Mackenzieet al, 2003).

Ulcerul venos are o rata foarte mare de recurenta, el reapare daca nu este ingrijit corect si daca nu este respectat tratamentul pentru afectiunea de baza, Insuficienta Venoasa Cronica.

Care sunt cauzele?

Ulcerul venos apare ca urmare a unei tulburari circulatorii sanguine la nivelul venelor picioarelor, in urma careia sangele stagneaza si picioarele se umfla. Foarte des, ulcerul incepe prin aparitia unei rani mici, spontane sau ca urmare a unui traumatism la nivelul piciorului.

Riscul de a dezvolta un ulcer venos il prezinta persoanele:

  1. Obeze – prin cresterea presiunii sangelui din venele picioarelor.
  2. Care sufera de tromboza venoasa profunda – afectiune in care un cheag de sange se dezvolta la nivelul venelor piciorului.
  3. Care au varice – vene umflate si cu dimensiuni marite, cauzate de alterarea circulatiei sangelui in vene.
  4. Varstnice – in general, odata cu inaintarea in varsta scade eficienta circulatiei sangvine.
  5. Care sunt imobilizate pe o perioada lunga de timp, imobilizarea putand duce la o slabire a fortei musculare de la picioare, aceasta contribuind la circulatia sangvina de la acest nivel.

Cum recunoastem ulcerul venos?

Existenta unei rani vechi, care nu se vindeca, situata in partea inferioara a piciorului, pe fata interna, indica un ulcer venos. Rana este asociata in cele mai multe cazuri cu: varice, picior umflat chiar pana la genunchi, culoare inchisa a pielii din jurul ranii (de obicei maronie), intarirea pielii din jur “lemnificarea ei”, ceea ce face ca piciorul sa se simta dur.

Semnele timpurii ale unei circulatii sangvine venoase deficitare sunt:

  • senzatie de greutate in picioare
  • dureri intense in pulpa piciorului
  • glezne umflate
  • schimbarea locala a aspectului pielii, care devine rosu inchis-violet sau decolorarea pielii in zona in care venele sunt afectate
  • pielea poate fi rosie, descuamata si cu senzatie de mancarime (eczema varicoasa)

Existenta puroiului sau a mirosului neplacut indica faptul ca ulcerul venos este infectat. Aceste semne sunt insotite de accentuarea durerii, inrosirea si umflarea pielii din jurul ulcerului, piele calda la atingere, crestere in dimensiune a ranii.

Principalele metode de diagnosticare a ulcerului venos:

Evaluarea vasculara trebuie intotdeauna efectuata pentru a determina etiologia subiacenta a ulcerului (venoasa, arteriala sau mixta) si pentru a determina severitatea bolii.​ Perfuzia arteriala adecvata este esentiala pentru vindecarea ranii, iar pacientii cu o sursa inadecvata arteriala necesita revascularizare inainte de compresie.

Evaluarea simptomelor clinice: durere, iritatie, senzatie de greutate, picioare obosite, crampe musculare.

Indicele glezna-brat: indicator fiabil pentru prezenta obstructiei arteriale. Deciziile de implementare a terapiei compresive, baza tratamentului ulcerului venos, se bazeaza pe acest indicator. ​

Ecografie venoasa – indentifica fluxul sangvin, tipul de obstructie venoasa si refluxul venos.

Tratamentul local al ulcerului venos cu secretie moderata sau intensa:

Secretia in exces la nivelul unei rani, avand o compozitie anormala, poate avea un impact negativ asupra vindecarii ranii. Atunci cand secretia vine in contact cu pielea din jurul ranii, o poate afecta in mod ireversibil si poate determina extinderea ranii.

Secretia abundenta la nivelul unei rani: ​

  • necesita schimbarea frecventa a pansamentului si mai multa ingrijire medicala ​
  • poate produce dureri locale​
  • este asociata destul de des cu disconfortul si anxietatea​

O gestionare inadecvata a secretiei poate duce la deteriorarea ulterioara a tesuturilor, poate provoca scurgeri si incetini vindecarea, avand astfel si un impact negativ asupra calitatii vietii. ​

Pansamentele superabsorbante sunt indicate pentru ranile care au volume de secretie moderate pana la abundente. Pansamentele absorb si retin fluidul, reducand riscul de scurgere si minimizeaza sansele de aparitie a maceratiei (lezarea pielii din jurul ranii).

Pansamentul Resposorb Silicone reprezinta elementul principal in gestionarea secretiei – https://ingrijirerani.ro/produse/pansament-resposorb-silicone/.

Pentru o rana care are secretie moderata sau abundenta se poate folosi Resposorb Silicone. Acesta este un pansament superabsorbant de unica folosinta, steril, prevazut cu un strat din silicon pentru tratamentul pe termen lung al ranilor cu un volum de exsudat moderat pana la abundent. Pansamentul protejeaza rana, tine sub control secretia de la nivelul ranii, nu se lipeste de rana, nu irita pielea din jurul ranii.

Pasii ce trebuie urmati cand se aplica pansamentul:

  1. curatati si dezinfectati rana folosind solutia de curatare HydroClean Solution – aceasta curata mecanic si eficient rana si pielea din jurul ranii;
  2. alegeti dimensiunea potrivita a pansamentului Resposorb Silicone – pansamentul trebuie sa depaseasca cu 1-2 cm marginile ranii;
  3. asigurati-va ca pielea din jurul ranii este uscata;
  4. aplicati partea aderenta cu strat de silicon a pansamentului pe rana si pe pielea din jur;
  5. fixati pansamentul cu fasa autoadeziva Peha haft;
  6. aplicati fesile de compresie conform recomandarii medicului.

Aflati mai multe despre ingrijirea pas cu pas a ranilor pe platforma www.IngrijireRani.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner