spot_img

Revista 2024

URSOMAX – Activator filogenetic de microbiom

Autor: Dr. Sorin Godeanu Laboratoarele Elidor tel:0740167649

Hibernarea reprezintă un exemplu emblematic despre inteligența materiei vii, reprezentată de ursul brun, un mamifer omnivor care traversează o perioadă de cel puțin 6 luni (echivalent cu noaptea polară) într-o locație – adăpost natural (scorbura), care-i asigură numai protecție contra intemperiile naturii (vânt, zăpadă, ploaie, etc), fără hrană și lichide, ursul neavând micțiuni și tranzit digestive în toată aceasta perioadă. Surprinzător, după 6 luni de repaus total (hibernare), constatăm că ursul brun nu a făcut nici o complicație de tip tromboembolic, sarcopenie, osteoporoză, insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, insuficiență renală. În această aventură biologică extremă, ursul este ajutat de o entitate până nu demult neglijată-microbiomul, care reprezintă o comunitate complexă de microbi comensali, care descompun componentele unei diete diversificate și modulează imunitatea nativă și produce molecule semnal și metaboliți care pot influența sistemul vegetativ la mamifere. Microbiomul are funcție cheie în metabolismul general, imunitate și rezistență la colonizare. Microbiomul intestinal este implicat în modularea comportamentului și funcției cognitive prin efectul asupra metaboliților neuroactivi.

Lanțurile scurte de acizi grași produși de microbiom sunt importanți în relația microbim-gazdă și reprezintă o sursă de energie pentru enterocite și modulează funcția de barieră epitelială a gazdei. Lipsa alimentației în cursul sezonului rece solicită microbiomul, care se bazează pe dieta gazdei pentru substratul metabolic și pe tractul intestinal influențat de nutrienții enterali și activitatea microbiană. Acumularea de energie și transformarea în grăsime, în timpul verii, se organizează cu ajutorul microbiomului, fără să se producă rezistență la insulină. Cercetări susținute au dovedit că microbiomul se modifică în funcție de sezon, iar acesta (microbiomul) induce acumulare de energie sub formă de grăsimi. În cursul verii, urșii devin obezi, dar își mențin starea de sănătate. Transplantul de microbiom din timpul verii de la urși la șoarecii germ free le transferă caracteristici specifice sezonului estival (acumulare de grăsimi fără afectarea curbei glicemice).  Această constatare vine în sprijinul contribuției microbiomului în biologia hibernării ursului brun.

Energia în cursul hibernării se eliberează prin lipoliză. În timpul hibernării, urșii mobilizează și oxidează grăsimile ca strategie de supraviețuire însoțită de utilizarea scăzută de glucoză și folosirea amplă de aminoacizi pentru gluconeogeneză. Microbiomul poate fi factorul determinant pentru conceptul de obezitate fiziologică, în cazul șoarecilor germ free, colonizați cu microbiomul de vară, care a generat mai multă adipozitate decât șoarecii germ free, colonizați cu microbiomul de iarnă. Dacă pentru intrarea în hibernare există un protocol pregătitor, pentru crearea unui cadru metabolic adecvat pentru această călătorie care durează cel puțin 6 luni, pentru ieșirea din hibernare există un alt protocol pe care ursul brun îl aplică exemplar.

În acest context, Allium Ursinum (Leurda), poate fi considerat un ACTIVATOR FILOGENETIC de microbiom. Ingestia lui în momentul ieșirii din hibernare constituie „UN COD DE ACCES“ pentru setarea fiziologiei competiționale la acest animal sălbatic. Realizăm că după 6 luni, de repaus total, biologia ursului brun a funcționat ca un sistem închis (anurie + tranzit intestinal blocat), acumulându-se produși cataboliți și radicali liberi endogeni în cantitate imensă, iar eliminarea lor a devenit imperativă pentru revenirea la o viață normală într-un mediu provocator și ostil. Este important de specificat că Allium Ursinum apare spațio temporal exact în perioada în care ursul brun iese din hibernare (am putea vorbi de o simbioză perfectă: plantă-animal în lupta pentru supraviețuire și continuarea speciei).

Allium Ursinum dispune de compuși organo-sulfurați: sulfoxizi și tiosulfiți, care sunt instabili și se descompun în polisulfiți, ditiine, ajoene, fenoli, flavonoizi (inhibitori de agregare plachetară). Allium Ursinum este spamolitic, antimicrobian, antioxidant folosită în medicina tradițională pentru cefalee, HTA, ateroscleroză, diaree, boli pulmonare (spectru antibacterian și antifungic).  Mai menționăm alte calități terapeutice: antibacterian, antitrombotic, antitumoral, antihiperlipemic, hipoglicemic, depurativ, diaforetic, expectorant, vasodilatator. Un efect esențial este inhibiția de sinteză de NO prin care se reduce răspunsul inflamator (EFECT INHIBITOR ASUPRA STRESULUI NITRO-OXIDATIV).

Allium Ursinum reprezintă componentul pivot în produsul URSOMAX (ELIDOR). Acest produs a fost folosit într-o serie de protocoale terapeutice pentru pacienții din terapie intensivă, internați pentru traume neuro-chirurgicale, politraume, accidente vasculare cerebrale, pneumopatii de sine stătătoare sau în cadrul bolilor mai sus menționate (pneumonia de aspirație). Majoritatea bolnavilor au fost în stare critică cu disfuncții de organ (plămân, cord, rinichi, sistem nervos, hematologie). O caracteristică la acești pacienți a fost limfopenia la internarea  în STI.

Administrarea de URSOMAX, în cadrul protocolului complex, a confirmat valoarea terapeutică a produsului prin evoluția favorabilă a pacienților tratați. Administrarea de URSOMAX, a fost potențată prin combinarea cu DEPUREX și PUROFORT. Doza uzuală de URSOMAX a fost de 4-8 tablete/zi. Nu s-au menționat incompatibilități. Suntem convinși că microbiomul reprezintă o legătură de siguranță cu parcursul filogenetic de la organismele cele mai simple la cele mai complexe și ca identificarea de alți activatori de microbiom poate genera rezultate terapeutice pe care în momentul actual nu le putem evalua la adevărata lor valoare.

LABORATOARELE ELIDOR

Tel: 021.335.95.63, 021.336.77.78

www.elidor.ro; email: office@elidor.ro

Pentru precizări şi informaţii suplimentare consultaţi site-ul:  secreteledoctorului.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner