COMUNICAT DE PRESA – WORLD ANTIMICROBIAL AWARENESS WEEK (WAAW) 2022
- Un nou studiu global lansat in timpul Saptamanii Mondiale de Constientizare a Antibioticelor (WAAW, 18-24 noiembrie) arata o dependenta ridicata de antibiotice pentru tratarea afectiunilor respiratorii, cum ar fi durerile in gat[1].
- Antibioticele sunt ineficiente pentru 9 din 10 dureri in gat[2] si pentru majoritatea cazurilor de raceala comuna. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre romanii de 25-34 de ani cred ca antibioticele sunt eficiente pentru raceli si dureri in gat.
Cu ocazia Saptamanii dedicate constientizarii folosirii corecte a antibioticelor (WORLD ANTIMICROBIAL AWARENESS WEEK), marcata anual in perioada 18-24 noiembrie, Societatea Romana de Rinologie si Societatea Nationala de Medicina Familiei, cu sprijinul Reckitt, lanseaza campania WAAW! Tot ce nu stiai despre antibiotice si cum sa tratezi corect o raceala comuna, cu scopul de a oferi romanilor informatii educationale despre tratarea corecta a racelii in sezonul rece.
In 2019, s-au inregistrat aproape 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistenta la antibiotice (din care 1,3 milioane de decese au fost atribuite direct acesteia)[3]. Folosirea incorecta de antibiotice alimenteaza rezistenta antimicrobiana, aceasta fiind a treia cauza de deces la nivel mondial[4]. Studiul Sore Throat & Antibiotic Resistance (STAR), initiat de Parteneriatul Global pentru Infectii Respiratorii (GRIP) cu sprijinul Reckitt, realizat in mai 2022 si dat publicitatii in aceasta saptamana, dezvaluie amploarea abuzului de antibiotice pentru o durere in gat. Studiul a constatat ca peste jumatate dintre adultii chestionati au luat antibiotice pentru o afectiune respiratorie precum durerea in gat in ultimele sase luni, in ciuda faptului ca antibioticele sunt ineficiente pentru 9 din 10 dureri in gat. Studiul, realizat pe 12.000 de persoane din intreaga lume, arata ca in ultimele 6 luni cele mai intalnite simptome cu care s-au confruntat respondentii au fost durerea in gat, stranutul, nasul infundat si rinoreea. Multi romani inca folosesc antibiotice pentru simple raceli sau dureri in gat si nu au incredere ca pot scapa de simptomele racelii sau gripei fara antibiotice.
“Sezonul rece este in toi si vedem o explozie a cazurilor de viroze atat la adulti, cat si la copii. In Romania inca ne confruntam deseori cu pacienti care vin in cabinete sau la farmacie pentru a cere antibiotice pentru a trata simple raceli sau dureri in gat. Este important sa crestem gradul de educatie, pentru a avea arme sa tratam infectii mai grave care chiar au nevoie de antimicrobiene”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
“Infectiile cailor aeriene superioare (nas, sinusuri, faringe, laringe, ureche) sunt responsabile de o mare parte a consumului nejustificat de antibiotice. Cei mai multi pacienti nu au nevoie de antibiotice ci doar de medicatie simptomatica (antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale, vitamina C, etc.) pentru a se recupera. In jur de 90% din durerile in gat au o etiologie virala si nu necesita antibiotice. Rata ridicata de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la cresterea rezistentei bacteriene”, a declarat Prof. Dr. Codrut Sarafoleanu, Secretar General Societatea Romana de Rinologie.
“Este important ca romanii sa inteleaga cum putem trata corect o raceala comuna sau o durere in gat, apeland de cele mai multe la tratamente simptomatice. Campania pe care o lansam azi isi propune sa aduca in atentie obiceiurile de consum de antibiotice si sa educe cu privire la rolul acestora si al altor medicamente in tratarea infectiile cailor respiratorii superioare”, a declarat Dr. Vlad Budu, Presedinte Executiv, Societatea Romana de Rinologie.
Date cheie din studiul STAR pentru Romania, respondenti 25–34 de ani:
- 49% cred ca antibioticele sunt eficiente pentru durerile in gat;
- 36% considera ca nu au suficiente cunostinte pentru a trata bolile respiratorii fara antibiotice; 23% s-ar simti anxiosi sa fie tratati pentru boli respiratorii fara antibiotice;
- 57% cred ca antibioticele amelioreaza durerea;
- 54% sunt de acord ca antibioticele sunt eficiente pentru raceli si gripa; 54% sunt de acord ca antibioticele amelioreaza rapid simptomele;
- 42% cred ca antibioticele ar trebui sa fie disponibile la cerere de la farmacie, iar 35% cred ca ar trebui sa fie disponibile fara prescriptie medicala;
- 46% sunt de acord ca ar trebui pastrate antibioticele ramase pentru data viitoare cand familia se imbolnaveste;
- doar 69% cred ca sunt destul de bine informati despre modul in care antibioticele actioneaza asupra bolilor respiratorii; 63% sunt ingrijorati de rezistenta la antibiotice, 49% ar fi interesati sa afle mai multe despre rezistenta la antibiotice.
Despre World Antimicrobial Awareness Week (WAAW):
Anual, in perioada 18-24 noiembrie, este marcata la nivel global saptamana dedicata constientizarii rezistentei antimicrobiene. Anul acesta tema centrala a World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) este ”Impreuna prevenim rezistenta antimicrobiana”[5]. Rezistenta antimicrobiana (RAM) apare atunci cand bacteriile, virusurile, fungii si parazitii nu mai raspund la agentii antimicrobieni. Ca urmare a rezistentei la medicamente, antibioticele si alti agenţi antimicrobieni devin ineficienţi, iar infecţiile devin dificil sau imposibil de tratat, crescand riscul de raspandire a bolii, a cresterii severitatii bolii si chiar de moarte.
Antibioticele reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale ultimului secol, care a dus la progres medical. Antibioticele au salvat sute de milioane de vieti, au scurtat durata suferintelor prin infectii şi, in numeroase alte cazuri, au prevenit aparitia unor sechele ale infectiilor. Din nefericire, niciun nou antibiotic nu a fost descoperit in ultimii ani, iar folosirea neadecvata a lor a dus la cresterea alarmanta a rezistentei la aceste medicamente. Expertii la nivel mondial atrag atentia ca, fara actiuni constante de constientizare a consumului responsabil de antibiotice, pana in anul 2050, infectiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an. Ceea ce inseamna ca la fiecare trei secunde vom pierde un om, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii[6]. Dezvoltarea unui nou antibiotic poate dura 10-15 ani si implica anumite costuri ce depasesc 1 miliard USD[7]. In 2019, OMS a identificat 32 de antibiotice aflate in dezvoltare clinica ce se adreseaza listei OMS de agenti patogeni prioritari si doar 6 din cele 32 au fost clasificate ca inovatoare. Lipsa accesului la antimicrobiene de calitate ramane o problema majora[8].
Informatii si materiale despre campanie se vor afla pe canalele online ale celor doua societati. De asemenea, printre activitatile campaniei vor fi realizarea unor materiale media si social media, participarea la interviuri si emisiuni si atragerea in campanie a altor societati medicale, experti, lideri de opinie si influenceri.
[1] Reckitt. Respiratory Study Global Report. Reckitt/Harris Interactive. May 2022.
[2] Reckitt. Respiratory Study Global Report. Reckitt/Harris Interactive. May 2022. Data on file; Worrall, Graham J. Acute sore throat. Canadian family physician Medecin de famille canadien vol. 53,11 (2007): 1961-2
[3] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02724-0/fulltext
[4] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02724-0/fulltext
[5] Campaign Guide by Food and Agriculture Organization of the UN, UN Environment Programme, WHO, World Organization for Animal Health
[6] https://www.who.int/news/item/29-04-2019-new-report-calls-for-urgent-action-to-avert-antimicrobial-resistance-crisis
[7] Campaign Guide by Food and Agriculture Organization of the UN, UN Environment Programme, WHO, World Organization for Animal Health
[8] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance