spot_img

Revista 2024

Ziua Mondiala a Vederii 2021: “Iubeste-ti vederea” prin preventie si controale oftalmologice periodice

Societatea Romana de Cataracta si Chirurgie Refractiva (SRCCR) lanseaza campania de constientizare si preventie “Iubeste-ti vederea”, cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii 2021, marcata in acest an pe data de 14 octombrie.  

  • Cel putin 1 miliard de persoane au o deficienta a vederii care ar fi putut fi prevenita sau inca nu a fost tratata de un medic oftalmolog
  • Cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii este important ca, mai ales in contextul actual, sa facilitam accesul la consultatii oftalmologice periodice pentru preventie

“Campania isi propune sa incurajeze pe toata lumea sa fie constienta de sanatatea propriilor ochi si sa faca un control oftalmologic. Datele oficiale arata ca peste un miliard de oameni din intreaga lume nu pot vedea bine, pentru ca nu au acces la ochelari, si aproximativ 3 din 4 deficiente de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog si tratament corespunzator”, a declarat Prof. Dr. Calin Petru Tataru, Presedintele SRCCR.

In cadrul campaniei, clinici oftalmologice din intreaga tara s-au alaturat initiativei, oferind consulatii si teste de vedere gratuite pentru prevenirea unor afectiuni de vedere sau prevenirea agravarii lor. Deficientele de vedere afecteaza calitatea vietii, insa prin ingrijire si tratament adecvat, oamenii se pot bucura din nou de viata in toate formele si culorile ei.

Campania urmareste patru actiuni importante pe care fiecare dintre noi le poate face (4P): preventie – prin adoptarea unui stil de viata sanatos, protectie – impotriva razelor de soare, a statului prelungit in fata calculatorului si ecranelor, pastrare a vederii – prin controale periodice, prioritizare – pentru sanatatea vederii si educarea celor apropiati sa ia aceleasi actiuni.

Afectiuni cu un impact major asupra calitatii vietii

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca cel putin 2,2 miliarde de persoane din intreaga lume au o deficienta a vederii care poate fi tratata sau nu. In cel putin 1 miliard din aceste cazuri, deficienta vederii ar fi putut fi prevenita sau inca nu a fost tratata.

Cele mai importante cauze ale deficientelor de vedere si ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), degenerescenta maculara legata de varsta (17%), glaucomul (10%). Datorita cresterii accesului la ingrijire si a inovatiei medicale, prevalenta deficientelor de vedere si a orbirii a scazut in ultimii ani. Daca in 1990 aceasta era estimata la 4,58%, in 2015 prevalenta acestor afectiuni era de 3,37%.

In luna mai, la cea de-a 74-a Adunare Mondiala a Sanatatii (a OMS), toate cele 194 de state membre au aprobat doua noi tinte globale pentru ingrijirea ochilor: o crestere cu 30%  a operatilor de cataracta si o crestere cu 40% a interventiilor pentru erorile de refractie pana in 2030.

Mai multe informatii puteti gasi pe https://www.iapb.org/world-sight-day/how-to-love-your-eyes/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner