spot_img

Revista 2024

Ziua Mondiala fara Tutun

Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza Ziua Mondiala fara Tutun pe data de 31 mai 2021, prin sloganul „Castigi renuntand”.

Cu toate ca vedeta ultimului an a fost pandemia generata de virusul COVID-19, fumatul a fost si ramane, din pacate, o problema majora de sanatate publica. Astfel, si in acest an, pe data de 31 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii celebreaza Ziua Mondiala fara Tutun. Cu acest prilej sunt reamintite efectele nocive ale produselor din tutun si, in egala masura, ale fumatului pasiv.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel global, numarul fumatorilor va creste de la 1,1 miliarde de fumatori zilnici la 1,3 miliarde in 2025. In urma numeroaselor campanii si politici de incurajare a renuntarii la fumat, ponderea fumatorilor din tarile dezvoltate a scazut. Statisticile spun ca in prezent 80% dintre fumatori traiesc in tarile cu venituri mici si mijlocii, adevarate piete ale comercializarii intensive de tutun. Se apreciaza ca, anual, tutunul este „ucigasul silentios” a peste 8 milioane de fumatori. La nivel mondial, aproximativ 780 de milioane de oameni afirma ca vor sa renunte la consumul de tutun, dar doar 30% dintre acestia au acces la instrumentele care ii pot ajuta sa faca acest lucru.

In 2021, OMS lanseaza, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, o campanie globala, care se va desfasura pe tot parcursul anului si care este reprezentata de sloganul „Castigi renuntand”. Inceputul campaniei a fost marcat de o provocare initiata de OMS pe WhatsApp si intitulata „Peste 100 de motive pentru a renunta la tutun”. Aceasta vine in sprijinul a milioane de fumatori care au fost determinati sa renunte la tutun, in contextul pandemiei COVID-19.

Aceasta campanie isi propune sa contribuie la crearea unui mediu sanatos, care sa descurajeze consumul de tutun, in contextul unor politici solide in acest sens. De asemenea, cresterea accesului pacientilor la serviciile de sprijin in vederea renuntarii si constientizarea tacticilor industriei tutunului sunt alte doua obiective majore ale campaniei.

Prof. Dr. Florin Mihaltan, membru al Coalitiei „Romania Respira” (formata in aprilie 2015 si unul dintre factorii de decizie in vederea aprobarii legii antifumat), afirma ca la inceputul acestui an, OMS a lansat un raport stiintific conform caruia fumatorii prezinta un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boala si de a deceda din cauza infectarii cu virusul COVID-19. Tutunul este, de asemenea, un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii si diabetul. Mai mult, persoanele care prezinta comorbiditati sunt mai vulnerabile la dezvoltarea formelor severe de COVID-19, astfel ca, pentru un fumator, pandemia actuala este un moment foarte bun pentru a renunta la consumul de tutun.

Exista numeroase motive pentru care un fumator ar trebui sa renunte la fumat, peste 100 dintre ele fiind prezentate in campania care se va derula in acest an. Sansele de a renunta la fumat cresc cu 84% atunci cand fumatorii primesc sfaturi avizate de la un medic. De aceea, este important ca personalul medical sa fie instruit sa ofere consilierei fiecarui fumator.

Pentru persoanele care renunta la fumat, beneficiile sunt resimtite foarte repede: dupa doar 20 de minute ritmul cardiac scade, dupa 12 ore, nivelul de monoxid de carbon ajunge lanormal, iar in decurs de doua pana la 12 saptamani, functia pulmonara si circulatia sangelui se imbunatatesc. Dupa 5 pana la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumator, iar dupa 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumatate fata de cea a unei persoane care continua sa fumeze. ‚,Riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumatorilor la 15 ani de la renuntarea la fumat’’ a declarat Dr. Monica Marc, Presedintele Secţiunii de Tabacologie a Societaţii Romane de Pneumologie.

Referitor la speranta de viata, daca renuntarea la fumat are loc in jurul varstei de 30 de ani, fumatorul castiga aproape 10 ani; la varsta de 40 de ani, castiga 9 ani, la aproximativ 50 de ani, castiga 6 ani, iar la aproximativ 60 de ani, 3 ani de speranta de viata. Astfel, putem spune ca niciodata nu e prea tarziu sa renunti la fumat, dar „cu cat mai repede, cu atat mai bine”.

Avand in vedere rata ridicata de transmitere a infectiei SARS-CoV-2, restrictiile impuse de autoritati si disponibilitatea suportului online pentru incurajarea renuntarii la fumat, este necesara luarea in considerare a inlocuirii, partial, a consultatiilor clasice cu serviciile de asistenta medicala la distanta.

Pentru persoanele care doresc sa renunte la consumul de tutun, se recomanda, pe langa tratamentul recomandat de medic, si utilizarea pe scara larga a internetului si a tehnologiei mobile, care, alaturi de cresterea rapida a numarului de interventii digitale in domeniul sanatatii, ofera noi oportunitati de a le pune fumatorilor la dispozitie informatii si asistenta pe parcursul procesului de renuntare la consumul de tutun, in timpul pandemiei COVID-19. Interventiile digitale furnizeaza informatii, strategii si suport comportamental bazate pe dovezi. Intr-un format flexibil si foarte usor accesibil, acestea pot fi oferite ca servicii independente sau pot fi integrate pe platforme digitale pentru ca utilizatorul sa beneficieze de o experienta complexa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii va dezvolta comunitati digitale menite sa ii sprijine pe toti cei care doresc sa renunte la consumul de tutun, insa atentia se va indrepta cu precadere asupra tarilor in curs de dezvoltare, unde se gasesc majoritatea consumatorilor de tutun din lume.

„Ne dorim ca toate serviciile medicale disponibile din Romania sa evidentieze beneficiile renuntarii la fumat si sa sporeasca folosirea tuturor mijloacelor menite sa ajute persoanele care doresc sa renunte la consumul de tutun” a afirmat si doamna Prof. Dr. Roxana Nemes, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Comunicat de presa al Societatii Romane de Pneumologie, sectiunea de Tabacologie

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Karl Storz
banner