spot_img

140 de romani mor in fiecare zi de cancer. Planul National de Oncologie poate reduce rata mortalitatii

140 de romani mor in fiecare zi de cancer, din cauza diagnosticarii in stadii avansate ale bolii. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistarii tardive a cancerului.

Pentru ca lucrurile sa se schimbe, pe 4 februarie de Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania trage inca o data un semnal de alarma in randul autoritaților pentru rezolvarea multiplelor probleme din sfera oncologiei și necesitatea unui Plan Național de Oncologie.

Din cauza deficientelor sistemului de sanatate, in Romania, cancerul a ajuns sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii din tarile UE, avertizeaza Colegiul Medicilor din Romania. Numarul insuficient de medici, subfinanțarea programului de oncologie, politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la aceasta concluzie.

“Pentru ca in oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici macar un program de chimioterapie este necesar un plan național de oncologie care sa cuprinda real tot ceea ce trebuie sa se intample de la prevenție pana la ingrijirea paliativa. Elementele de baza pe care orice plan pentru cancer ar trebui sa le aiba sunt: existența programelor de screening, accesul la investigații, terapii inovatoare și testari genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc in Romania și dezvoltarea paliației, atat de necesara pacienților. De asemenea, se impune imperativ Registrul Național de Oncologie ca parte componenta a Planului Național de Oncologie. Realizarea unui plan național de cancer complet și coerent, corect finanțat, va avea ca rezultat identificarea bolii in stadii incipiente, curabile”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC).

Statistici in Romania: 83.461 cazuri noi de cancer in 2018*

In Romania, conform ultimelor date Globocan 2018 (Globocan Cancer Observatory)*, in anul 2018** numarul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, in condițiile in care 50.902 romani iși pierd viața din cauza cancerului. Sunt cifre alarmante și multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, daca ar exista o strategie corespunzatoare pentru combaterea acestei afecțiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj și Timișoara. Ingrijorator este și faptul ca Romania nu deține un Registru Național de Cancer și prin urmare se estimeaza ca numarul total ar fi mult mai mare.

Decesele prin cancer s-au dublat in Romania din 2009 pana anul trecut

Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat in 2013, numarul deceselor provocate de cancer in Romania s-a dublat din 2009 pana in 2018.

“Datele statistice noi, publicate de Globocan in anul 2018 și folosind pentru Romania datele Registrului Regional din Cluj-Napoca și pe cele ale Registrului Regional Timișoara extrapolate la cele ale țarilor vecine, arata ca in Romania pentru o populație de 19.580.628 de locuitori au fost inregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer și o prevalența la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienți cu cancer. In ceea ce privește incidența pentru ambele sexe, pe primul loc se afla cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostata, de vezica urinara si cel gastric. Daca ne referim la incidența pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se afla cancerul pulmonar, urmat de cel de prostata, vezica urinara, stomac și hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) și ovarian.

 Toate aceste date atesta nevoia acuta de masuri preventive care sa porneasca de la primul nivel de prevenție pana la prevenția terțiara. Intarirea masurilor de prevenție ar putea duce la scaderea mortalitații și a costurilor in tratamentul cancerului. Este adevarat ca numarul medicilor oncologi in Romania a crescut, la fel ca și modalitațile terapeutice moderne, dar ele sunt inca insuficient repartizate la nivelul țarii ca sa putem discuta de tratament uniform in toata țara. Creșterea nivelului de educație al populației ar permite obținerea unor rezultate mai bune in depistarea precoce, dar și in scaderea costurilor referitoare la tratament. In ultimii ani a crescut accesul pacienților la terapiile noi, moderne prin rambursarea acestora. Creșterea eforturilor intregii societați privind abordarea cancerului vor permite scaderea mortalitații prin cancer și creșterea ratei de curabilitate”, spune prof. dr. Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncologie medicala și Președintele Societații Naționale de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR).

* GLOBOCAN (Global Cancer Observatory) este o platforma web interactiva care publica statistici internaționale despre cancer, folosind cele mai noi date ale insitutelor locale de statistica. Este un proiect al Agenției Internaționale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC)

** https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

Despre FABC

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 26 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: www.fabc.ro.

Despre Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti asigura servicii medicale de screening, curative si paliative in domeniul oncologic desfasurand totodata o ampla activitate de invatamant, cercetare, studii clinice, cu participare la derulare si implementare a proiectelor din programele de finantare europeana. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucuresti este o unitate sanitara de interes public, national, cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Sanatatii Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst