spot_img

Astmul netratat înseamnă suferință pentru pacienți și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate

Astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate. De Ziua Mondială a Astmului, Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrage atenția că este nevoie de acțiuni de prevenție și de soluții clare pentru că astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui este în continuă creștere. La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale este „Acces egal la tratament și reducerea lipsurilor în îngrijirea astmului”.

Cele mai frecvente provocări legate de astm sunt:

  •  accesul egal la diagnostic și tratament indiferent de situația socio-economică pe care o are pacientul, vârsta sau etnia sa;
  •  persoanele cu astm nu știu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea și monitorizarea tratamentelor inhalatorii;
  •  prioritizarea astmului față de alte boli cronice;
  •  conștientizarea bolii la nivel general, deci și în rândul persoanelor care nu au această afecțiune;
  •  conștientizarea faptului că astmul este o boală cronică.

De peste 15 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului. Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienților să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm. Pentru evaluarea și gestionarea astmului, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist.”, spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. În Europa, 1 persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. Cel mai dese cuvinte

folosite de pacienți pentru a descrie o criză astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea și frica. Chiar dacă nu există un tratament care să vindece defintiv afecțiunea, pacienții trebuie să înțeleagă că astmul poate fi ținut sub control și pot avea o viață normală dacă respectă indicațiile medicilor și se informează din surse sigure.

Casa Pneumologilor Români, platformă dedicată pacienților cu boli respiratorii

Pentru a-i ajuta și mai mult pe pacienții cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii.  Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziție două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator.

Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17:30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.

 „Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și în final de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

„Astmul bronșic cu toate neajunsurile sale poate fi și rămâne o provocare pentru orice sistem de sănătate chiar și după mulți ani de studiere a lui și disciplinare educațională a personalului medical și al pacienților. Ghidurile au progresat și de aceea cred că este vremea ca ele să fie reamintite și cu ocazia acestei conferințe de presă pentru că semnalează progresele în managementul, diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni în încercarea de diminua evoluția spre astm sever și a consecințelor sale transferate într-o povară economică a bolii pentru casele de asigurări.” spune prof. dr. Florin Mihălțan, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie.

Campania de Ziua Mondială a Astmului de anul acesta a fost realizată cu sprijinul AstraZeneca și MagnaPharm.

*Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Primul eveniment a avut loc în anul 1998, în Spania, la Barcelona. 35 de ţări au aderat la această iniţiativă. De atunci, numărul ţărilor care marcheză anual acest eveniment a crescut semnificativ, astfel că Ziua Mondială a Astmului a devenit unul dintre cele mai notabile evenimente de conştientizare şi educaţie medicală pentru publicul larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst