Interviu cu Sef Lucrari Dr. Răsvan Vasile
Președinte Congres SRCCV 2019
Președinte Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară
- Ce reprezinta Congresul Societatii de Chirurgie Cardiovasculara pentru chirurgii cardiaci si vasculari din Romania?
Al 15 Congres al SRCCV este un eveniment important in activitatea chirurgilor cardiovasculari din Romania. Este un eveniment anual in care ne putem intalni si schimba opinii medicale, noutati in domeniu si ne putem cunoaste mai bine. In acelasi timp, nu este doar un eveniment medical, academic, deoarece lucrarile discutate provin si au impact asupra activitatii noastre practice curente. Editia din acest an are, la fel, un caracter multidisciplinar, cu multe noutati in domeniul nostru, ca de exemplu: chirurgia miniinvaziva a valvelor aortica si mitrala, implantarea valvelor transcateter, sisteme de asistenta mecanica a circulatiei, transplantul cardiac si chirurgia endocarditei.
- Ce reprezinta bolile cardiovasculare in acest moment in Romania?
Patologia cardiovasculara ramane, din pacate, pe primul loc in ce priveste morbiditatea si mortalitate, atat pe plan mondial, ca si in Romania. In Romania, 7 din 10 decese sunt de cauza cardiovasculara. Sunt convins ca marea majoritate a colegilor mei, au o preocupare majora pt imbunatatirea calitatatii actului medical pe acest profil de patologie. Intr-adevar, este o problema importanta si in specialitatea noastra, si in toate specialitatile cardiovasculare, terapie intensiva, recuperare, atat la nivelului medicilor, cat si la nivelul cadrelor medii.
- Care sunt principalii factori de risc pt bolile cardiovasculare si cum ar putea fi controlati?
Factorii de risc sunt multiplii. Printre cei mai frecventi si mai cunoscuti sunt: fumatul, colesterolul crescut, HTA, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul si stressul. Acesti factori pot fi combatuti cu mijloace specifice: colesterolului, DZ, HTE, abandonarea fumatului, scadere ponderala etc. Insa cel mai bine ar fi sa putem prevenim aceste probleme prin asa zisa medicina preventiva, in care medicul de familie are un rol deosebit, dar si prin campanii de educatie sanitara.
- Cum se integreaza aceste noutati in chirurgia cardiovasculara?
Ca in toate domeniile de specialitate, medicale sau nemedicale , pregatirea profesionala este esentiala, pe langa calitatea umana. Aceasta inseamna organizari de congrese, simpozioane, workshopuri. Trebuie ridicata calitatea actului medical si, de ce nu, a calitatii oamenilor care lucreaza in domeniu. SRCCV incearca sa colaboreze in acest sens cu alte foruri competente, Ministerul Sanatatii Publice dar si Universitatile de Medicina din Bucuresti si din tara, incearca sa evidentieze si sa materializeze posibilitatile de imbunatatire a pregatirii profesionale. In special pentru medicii tineri, cum ar fi imbunatatirea curriculei de pregatire in specialitate, organizarea de cursuri si sustinerea membrilor sai pt participarea la aceste evenimente.
- Ce ar trebui schimbat in pregatirea tinerilor medici, pentru a fi pregatiti conform standardelor europene?
Ar fi doua lucruri de spus: intensificarea pregatirii in rezidentiat atat teoretica cat si practica, conform unei curricule noi, cea veche este depasita, neconforma cu etapa actuala. Medicul rezident trebuie pregatit si examinat atat teoretic cat si practic, la nivelul anului sau. De asemenea, daca se poate, este importanta participarea la burse de studiu in cadrul Uniunii Europene.
- Care este situatia chirurgiei cardiace pediatrice in Romania?
In momentul de fata exista unu sau doua Centre pt chirurgia pediatrica, in special cel de la Tg.Mures. In Capitala s-au realizat progrese prin deschidera a doua noi centre dedicate numai chirurgiei cardiace pediatrice, cu noi specialisti tineri, devotati, dar problema este mult mai complexa pentru ca trebuie angrenate mult mai multe specialitati medicale: obstreticieni, neo-natologi, cardiologi pediatrici, chirurgi, anestezisti, perfuzionisti. Aceste centre au deocamdata o activitate intermitenta. Au existat si ajutoare din afara, de exemplu echipa de la San Donato, Milano, condusa de Prof. A. Frigiola, dar aceste centre trebuie sa dobandeasca o autonomie proprie.