spot_img

Conferinţa Naţională de Primăvară a SRC

      În perioada 13-17 mai 2020 a avut loc Conferinţa Naţională de Primăvară a Societăţii Române de Cardiologie, având ca temă principală “Bolile Cardiovasculare în contextul pandemiei de SARS-CoV-2”. Conferinţa s-a desfăşurat online, cu participarea a 2750 de medici de diferite specialităţi, fiecare sesiune fiind urmărită de peste 1000 de medici.

    Conferinţa a stabilit concluzii importante pentru pacienţii cu patologie cardiovasculară în contextul pandemiei. Bolile cardiovasculare reprezintă principala comorbiditate asociată infecţiei cu SARS-CoV-2. În plus, mortalitatea asociată virusului COVID-19 la pacienţii cu boli cardiovasculare este de 10-12%, faţă de doar 6% la pacienţii cu boli oncologice, de exemplu.

    În ciuda unor afirmații din media, nu există date științifice care să demonstreze un efect nefavorabil al medicaţiei antihipertensive asupra infecţiei cu SARS-CoV-2, sau care să justifice oprirea acesteia în momentul infectării cu noul coronavirus.

    SARS-CoV-2 atacă în principal plămânul, dar poate ataca şi muşchiul cardiac, prin diferite mecanisme (miocardită, tromboembolism pulmonar, infarct miocardic acut). Indiferent de mecanism, când există afectare cardiacă în cadrul infecţiei cauzate de SARS-CoV-2, mortalitatea depăşeşte 40%.

    Societatea Română de Cardiologie a implementat recomandările Societăţii Europene privind diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare în contextul pandemiei. În condiţiile transmiterii comunitare, atunci când un pacient cu patologie cardiovasculară se prezintă la spital pentru o urgenţă cardiovasculară, trebuie luată în considerare şi decompensarea bolii cardiovasculare printr-o infecţie concomitentă cu SARS-CoV-2. Ca atare, toţi pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să fie obligatoriu testaţi la internare. Prin specificul lor, secţiile de cardiologie asigură tratamentul de urgenţă la pacientul critic, existând riscul mare de infectare al personalului medical cu SARS-CoV-2.

Prof. Dr. Dragoş Vinereanu

Preşedinte, Societatea Română de Cardiologie

Conf. Dr. Ovidiu Chioncel

Secretar, Societatea Română de Cardiologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst