- 200 de participanți, 15 lectori străini, peste 20 de specialități medicale
Cea de-a V-a ediție a Congresului Multidisciplinar ”Împreună construim excelența”, care a avut loc în perioada 9- 12 octombrie la Hotel Novotel (București), a oferit ocazia unui număr de peste 1.200 de medici și asistenți medicali să afle noutățile din numeroase arii medicale, de la mai mult de 15 lectori din străinătate. Cele două zile de Congres au fost prefațate de 2 zile de simpozioane, cursuri și manifestări științifice pre- Congres, inclusiv de un curs cu activitate practică pe animale de laborator, datorită parteneriatului realizat, pentru prima dată, între Clubul Regal al Medicilor și Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE).
Ediția acestui an a pus accentul pe contribuția fiecărei specialități în cadrul abordului multidisciplinar: medici din peste 20 de specialități au prezentat cazuri și tehnici care să-i ajute pe ceilalți membri ai echipei multidisciplinare să obțină reuzultate mai bune pentru pacient.
”Devine tot mai clară necesitatea unui dialog între clinician, chirurg și echipa lui compusă din imagist (și am discutat despre raportul structurat în imagistică), anatomopatolog (în cadrul sesiunilor s-a discutat despre raportul structurat al anatomopatologului, sprijinit de date clinice) – practic s-a deschis o nouă arie de comunicare multidisciplinară. Întrucât Clubul Regal al Medicilor sprijină și promovează interdisciplinaritatea, consider că cel mai mare câștig al anumitor sesiuni este faptul că anatomopatologul și imagistul se pun la aceeași masă a discuțiilor cu clinicianul, cu chirurgul, cu ceilalți membri ai unei echipe care tratează pacientul”, a declarat conf. dr. Dan Ioan Ulmeanu, co- președinte al Congresului.
”Degeaba se fac investiții, dacă nu ajutăm medicii să fie mai buni pentru pacienții lor”
Cursul pre- Congres organizat în Surgical Training Institute a fost dedicat tehnicilor de tratament modern al herniilor inghinale, cu antrenament pe model animal anesteziat, cu demonstrații operatorii, în care medicii au putut nu doar să ia parte la discuții și să vadă intervențiile operatorii, ci să pună mâna efectiv pe instrumente foarte moderne, să le folosească, să se antreneze și să înțeleagă instrumente avansate de electrochirurgie, de sutură mecanică, etc.
” Degeaba avem echipamente, și știm că există un interes al tuturor decidenților să contribuie, dacă nu ne concentrăm asupra celor care lucrează în unități moderne cu astfel de instrumente avansate. Degeaba se fac investiții dacă noi nu ajutăm medicii să fie mai buni pentru pacienții lor, utilizând cele mai noi tehnologii, comunicând ce au descoperit la pacienții lor, și împărtășind experiența lor cu colegi mai tineri sau din alte specialități. Credem cu tărie că educația este esențială, încercăm să convingem medicii să fie antrenați, încercăm să convingem decidenții din echipele manageriale să rezerve un loc special pentru aceste evenimente educaționale. Este o obligație a noastră, a tuturor, dacă ne gândim la Spitalul Viitorului, ca o parte din exercițiul financiar să-l alocăm educației. Vrem să prelungim speranța de viață a pacienților noștri, la o calitate superioară”, a afirmat prof. dr. Cătălin Copăescu, președinte Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE) și co- președinte al Congresului Multidisciplinar ”Împreună construim excelența”.
TEMATICĂ
Arta diagnosticului și tratamentului în dermatologie-despre psoriazis
Psoriazisul este cea mai veche afecțiune cunoscută, fiind o boală cronică, cu evoluție în pusee, pe care stresul școlar o agravează. Medicii avertizează că boala poate avea mulți factori declanșatori, iar stresul este un factor agravant, atât la adulți cât și la copii. ”Studiile arată că stresul școlar poate să agraveze psoriazisul la copii mult mai mult decât la adulți. La un copil care are psoriazis, chiar și gutat, dacă el persistă și se cere performanță școlară de către o familie mai insistentă, atunci riscul ca boala să se agraveze este semnificativ”, a atras atenția prof. dr. Olga Simionescu. De asemenea, infecțiile, episoadele gutate declanșează puseele, medicii americani recomandând amigdalectomia la copii, cu mențiunea că doar 60% din cazuri răspund pozitiv la această intervenție. ”Tratamentul psoriazisului este complicat la persoanele cu comorbidități, cu sindrom metabolic (cu care se asociază adesea), hipertensiune arterială, diabet zaharat, cancer și alte dependențe, nu doar alcool. Astfel de cazuri presupun o abordare multidisciplinară, o discuție cu aparținătorii și, mai ales, o luptă a pacientului cu dependențe, uneori foarte greu de dus. De exemplu, alcoolismul nu este un viciu, ci o boală, care are baze puternice fundamentale moleculare, biochimice și genetice și interesează orice pătură socială”, a mai spus dermatologul.
Endoscopia- muncă în echipă
Participanții la simpozionul ”Sedarea în afara blocului operator”, organizat pe 10 octombrie, au concluzionat că endoscopia este o muncă de echipă. ”Stânga trebuie să știe ce face dreapta și dreapta trebuie să știe ce face stânga. Este un pachet de cunoștințe medicale care trebuie să fie comune și pentru colegii asistenți și pentru colegii medici, astfel încât să vorbească același limbaj. (…) Și pilotul sau co-pilotul să recunoască atunci când ceva nu merge bine din timp, astfel încât lucrurile să fie remediate cât mai rapid. Aceasta este munca în echipă, în care fiecare suntem pe picior de egalitate”, a explicat conf. dr. Florin Turcu.
Efectul consumului de antibiotice
Potrivit unui studiu al OMS, în România, în 2015, consumul de antibiotice a fost de 28,5 doze zilnice definite (DZD) la o mie de locuitori, mult peste media europeană de 17,9 DZD. Trebuie să utilizăm antibiotice doar atunci când sunt necesare, doar pe cele care sunt indicate și să avem grijă să nu circulăm microbi de la un pacient la altul prin intermediul mâinilor, echipamentelor, ținutei medicale, au concluzionat participanții la simpozionul pre- Congres ”Mai puține infecții (nosocomiale) și mai bine tratate – Cum s-ar putea realiza?”. „Campaniile de sensibilizare a opiniei publice privind consumul de antbiotice sunt, în mod clar, necesare. Sigur, aici a fost o manifestare pentru personal medical, dar dacă vorbim despre utilizarea judicioasă a antibioticelor, fără participarea publicului nu avem cum să atingem o eficiență dorită. De asemenea, pentru măsurile de limitare a circulației germenilor în unități medicale avem nevoie să fie la fel de responsabili și vizitatorii și pacienții, sigur, alături de personalul medical”, a explicat prof. dr. Gabriel Popescu.
„Screeningul aduce o mulțime de informații care sunt extrem de utile, inclusiv în reducerea antibiotico-rezistenței și a consumului de antibiotic, dar el este foarte valoros și din punct de vedere epidemiologic, deoarece contribuie la limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale. De ce ne gândim să facem screening? Pentru că este evident că infecțiile asociate asistenței medicale constituie o mare problemă la nivel mondial, fac parte din top zece cauze de deces în lume. De exemplu, anul trecut, în Europa, aproximativ 37.000 de decese au fost atribuite infecțiilor nosocomiale, iar în SUA au fost înregistrate în jur de 99.000 de decese. Avem, deci, o morbiditate și o mortalitate foarte mare! Toate aceste infecții costă foarte mult unitățile sanitare și, sigur, au un impact foarte important atât la nivelul unității medicale, cât și la nivelul pacientului”, a completat dr. Adriana Pistol.
Hepatita C: pacienții nediagnosticați, rezervor de răspândire a infecției
În ciuda progreselor importante care s-au făcut în ultima decadă în ceea ce privește terapia infecției cu virus hepatitic C, aceasta rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există în prezent 71 milioane pacienți infectați cronic cu virusul hepatitic C, pentru anul 2016 fiind raportate aproape 400.000 de decese la persoanele cu această infecție. ”România este considerată o țară cu o prevalență medie a virusului hepatitic C. Ce recomandă ghidurile internaționale? Ca să-i tratăm, în primul rând trebuie să-i diagnosticăm. Screeningul trebuie făcut în rândul populațiilor la risc (utilizatori de droguri intravenos sau intranazal, copii născuți din mame infectate, pacienți seropozitivi HIV, deținuții și persoanele cu tatuaje și/sau piecinguri) în țările care au prevalență scăzută. În țările cu prevalență medie sau crescută, așa cum este și România, ghidurile internaționale recomandă testare în masă, adică toată populația-ceea ce înseamnă realizarea unor strategii naționale de sănătate”, a explicat dr. Mihaela Andreea Rădulescu, Institutul Nțional de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, în cadrul simpozionului pre- Congres ”Actualități în hepatitele cronice virale”.
Infecția cu virus hepatitic C este o boală silențioasă – majoritatea pacienților fiind complet asimptomatici sau cu o simptomatologie discretă și nespecifică: dispepsie, disconfort abdominal, stare de astenie, astfel încât mulți ajung să fie diagnosticați cu stadii avansate de boală. La aceștia, boala evoluează deja de mulți ani, perioadă în care pot răspândi mai departe infecția. CDC estimează că doar 25% dintre pacienții cu infecție cronică VHC își cunosc diagnosticul, restul reprezintă un rezervor de răspândire a infecției.Virusul Hepatitic C este responsabil pentru 27% din totalul cazurilor de ciroză și 25% din totalul cazurilor de carcinom hepatocelular- prin urmare, o povară mare din punct de vedere social și al costurilor pentru sănătătate. În același timp, VHC crește mortalitatea din toate cauzele.
Astmul bronșic la copii și adolescenți. Ghidul GINA 2019 – diagnostic și tratament
Copilul cu astm bronșic trebuie văzut periodic de către medicul curant, care poate revizui tratamentul conform ultimelor recomandări internaționale. Ghidul GINA (Global Innitiative for Asthma) 2019 menționează că nu se mai recomandă bronhodilatatoarele de scurtă durată ca medicație de sine stătătoare pentru că, deși ameliorează simptomele, pot ascunde inflamația. ”Pacientul se simte bine, își ia puful, după care nu își mai administrează tratamentul de control. Revin problemele, o mică dispnee, apare o exacerbare, tușește sau șuieră, nu se simte bine- revine la bronhodilatator, dar nu își ia terapia de control. În felul acesta, pacientul controlează doar simptomele, fără să influențeze inflamația, astfel încât bronșiile se îngroașă și se modifică și, la un anumit moment, poate să apară o exacerbare bruscă. Este subliniat în mod esențial de noile recomandări 2019 că toți pacienții, chiar în formele cele mai ușoare de astm, să primească și cortizon inhalator pe lângă bronhodilator de scurtă durată”, a explicat dr. Mihaela Oros.
Pacienții trebuie monitorizați pe termen lung, având în vedere că simptomatologia poate să varieze în funcție de moment și de factorul declanșator. Uneori simptomele pot fi absente, funcția pulmonară poate fi normală sau se normalizează datorită tratamentului, dar procesul inflamator persistă. Astfel, în diagnosticul de astm este foarte importantă examinarea clinică pe simptome și pe patternul lor: wheezing, dispnee, tusea și senzația de constricție toracică, alături de limitarea fluxului expirator (în funcție de vârstă, acesta poate fi mai mult sau mai puțin obiectivat). Pe termen lung, tratamentul urmărește atât controlul simptomelor, cât și scăderea riscului de o nouă exacerbare, prin minimizarea inflamației pe termen lung.
”Un pacient necontrolat din punct de vedere clinic este unul la care persistă simptomele. Primul lucru care trebuie verificat este ca tehnica inhalatorie să fie corectă și să nu apară acea teamă de corticosteroid care determină mamele să le reducă dozele celor mici, din cauza fricii că se îngrașă, că nu mai poate face sport, etc. De asemenea, este important să știm dacă avem agenți iritanți acasă și să conștientizăm că fumatul lângă copil este cel mai dăunător lucru”, a atras atenția și conf. dr. Roxana Nemeș.
Vaccin antigripal cu administrare nazală: copiii, contagioși mai mult timp decât adulții
Gripa rămâne o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial. Datele Institutului de Sănătate Publică arată că, în sezonul gripal 2018- 2019, în România au fost confirmate prin teste de laborator specifice peste 2.000 de cazuri de gripă, însă specialiștii susțin că ar trebui să înmulțim cu cel puțin zece acest număr, deoarece nu toți cei afectați au ajuns să facă aceste teste specifice pentru diagnosticul gripei. ”Din aceste cazuri s-au înregistrat aproape 200 de decese, însă și aici numărul ar trebui să fie înmulțit cu cel puțin zece, pentru că în gripă întotdeauna există un număr de decese ascunse”, a atras atenția prof. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase” Prof. dr. Matei Balș”, în timpul sesiunii” Actualități în Pediatrie”
În ceea ce privește copiii, la nivel mondial, anual, rata de atac pentru gripă este de 20-30%, față de doar 5-10% în cazul adulților. ”OMS a propus ca țintă în vaccinarea grupelor la risc pentru forme severe de gripă o acoperire vaccinală de 75%, ceea ce se întâmplă doar în țările dezvoltate din Europa și în Statele Unite ale Americii. Formele severe sunt cele care pot conduce la deces și în fiecare an, la Institutul Matei Balș, atât la copii, cât și la adulți, vedem persoane sănătoase care mor din cauza gripei în câteva ore de la momentul internării”, a mai spus specialistul.
Copiii și adolescenții sunt un vector important în transmiterea gripei, în primul rând pentru că ei sunt mai frecvent afectați decât adulții și, la rândul lor, transmit infecția către familie, dar și către colectivitățile din care fac parte.” Trebuie reținut că un copil cu gripă excretă o perioadă mult mai lungă virus gripal prin secreții respiratorii decât adulții, ei putând fi contagioși peste 10 zile de la debutul bolii. Copiii elimină virus cu 5-8 zile înainte de apariția simptomelor uneori, față de doar 1-2 zile la adulți, în aceleași condiții. De aceea, este foarte importantă vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților”, a explicat prof. Victoria Aramă, care a prezentat avantajele noului vaccin antigripal cu virus viu atenuat, cu administrare nazală. Este un vaccin destinat copiilor și adolescenților care asigură o protecție fără injecție împotriva gripei la aceste categorii de vârstă care sunt mult mai sensibile la ideea de înțepătură decât adulții.” Vaccinurile cu virus viu atenuat conțin un număr mult mai mare de antigene virale și, prin urmare, vor declanșa un răspuns imun mult mai apropiat de cel pe care organismul îl creează în mod natural atunci când vine în contact cu virusul gripal sălbatic. Aceste vaccinuri nu produc boala pentru că, în primul rând, apare un răspuns local la nivelul porții de intrare respiratorii, dar, într-un interval de 1-2 săptămâni, se declanșează și un răspuns imun umoral sistemic cu apariția unor anticorpi semi- specifici de tip IGG- protectori și, de asemenea, a unui răspuns imun celular specific”, a spus medicul infecționist.
Actualități în obstetrică- ginecologie- cauzele și soluțiile infertilității
Fertilitatea cuplului a reprezentat o temă importantă a sesiunii de ”Actualități în obstetrică- ginecologie”, deoarece se estimează că, la nivel mondial, 25% din cupluri au dificultăți în ceea ce privește conceperea și/sau nașterea unui copil. Infertilitatea este o condiție medicală comună și din ce în ce mai răspândită – nu este doar o problemă de sănătate publică, ci și o problemă socială care afectează atât femeile, cât și bărbații. Potrivit unui studiu realizat în 2018, 16,8% din populația fertilă din România se află sau s-a aflat într-o situație de infertilitate. Dintre cei care au apelat la un specialist, 60% au obținut sarcina într-o perioadă de 2 ani.
Infertilitatea se definește ca imposibilitatea unui cuplu de a procrea timp de 1 an, în condițiile în care acesta are o viață sexuală normală, regulată, fără a folosi mijloace de contracepție. Cauzele medicale pot fi variate, fiind determinate de factori infecțioși, endocrini, imunologici, genetici și mecanici, dar și de o serie de boli sistemice (tiroidiene, renale, cardio-vasculare, hepatice). Pacienții trebuie informați că fertilitatea este influențată semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, atât în ce privește fertilitatea feminină, cât și cea masculină. La fel de importantă este frecvența și sincronizarea actului sexual. De asemenea, „contează foarte mult stilul de viață, consumul de alcool, fumatul, băuturile cu conținut de cofeină, obezitatea. Indicele de masă corporală (IMC) mai mare de 30 influențează ovulația. Astfel, pacientele trebuie conștientizate că dacă reușesc să își scadă greutatea, își pot restaura ovulațiile și pot crește șansa de a concepe. La fel și pentru bărbați – cei care au un IMC peste 30 au o fertilitate redusă. Profesia, stresul profesional, au impact important și reduc atât fertilitatea feminină, cât și pe cea masculină. Cât privește terapiile complementare cu vitamine si tot felul de substituenți, recomandate în ideea de a crește șansele de a obține o sarcină, sunt necesare încă multe studii în acest sens pentru a dovedi că adăugarea lor ar putea îmbunătăți șansa de succes”, a declarat dr. Melihan Bechir.
Chirurgia endoscopică în afecțiunile ORL
Chirurgia modernă în ORL este chirurgia endoscopică, a atras atenția dr. Dana Safta în cadrul sesiunii ”Actualități în ORL”. Discuțile s-au axat pe soluțiile terapeutice în amigdalitele acute și cronice, provocarea pe care o presupun rinosinuzitele fungice, chirurgia endoscopică a sinusului frontal, necesitatea reintervenției prin laringoscopie suspendată în patologia laringiană, tumorile sângerânde ale foselor nazale și multe altele. „Avem această posibilitate să nu punem doar un diagnostic pe cabinet, ci să îl concretizăm prin toate procedurile chirurgicale. Cum se știe, chirurgia modernă în ORL este chirurgia endoscopică. S-a discutat și despre chirurgia endoscopică laringiană care, firește, are niște limite ce țin, până la urmă, nu neapărat de problemele pacientului, cum ar fi o mandibulă retractată, ci de tumora în sine, pe care de multe ori o depistăm și nu putem să o concretizăm doar prin chirurgie endoscopică. Dorința noastră este să continuăm formarea medicilor tineri în această specialitate – chirurgie endoscopică buco-maxilo- facială- pentru care deja, de anul trecut, am organizat un curs, bineînțeles cu aplicație, și unde se lucrează pe materiale biologice. La fel vrem să facem și cu chirurgia endoscopică laringiană”, a declarat dr. Dana Safta.
Artroza la vârsta mijlocie: soluții pentru reluarea stilului de viață
Artroza reprezintă degradarea lentă și progresivă a cartilajului articular, fiind afectate cu precădere articulațiile membrului inferior, în special la nivelul genunchiului- cea mai expusă și traumatizată articulație, și uneori la nivelul șoldului. În cazul leziunilor artrozice la nivelul genunchiului, din păcate, această degradare a cartilajului nu poate fi oprită, ci doar întârziată sau frânată. Iar dacă nu se intervine eficient, cu diverse măsuri, fie terapeutice, fie medicamentoase, fie chirurgicale, degradarea devine completă, ducând în final la apariția artrozei avansate, a cărei unică soluție chirurgicală este protezarea articulației genunchiului. ”La ora actuală, asistăm la apariția extrem de precoce a leziunilor cartilaginoase și a fenomenelor artrozice chiar la vârste de aproximativ 30 de ani, care în urmă cu mulți ani erau mai rare. Acest lucru apare din cauza faptului că oamenii au devenit din ce în ce mai activi și mai expuși traumatismelor la nivelul genunchiului, apar tot mai multe leziuni ale meniscului și ligamentelor, care uneori sunt insuficient diagnosticate sau incorect tratate, aceste leziuni neglijate ducând la apariția leziunilor cartilaginoase. Evident, există și condițiile preartrozice existente din naștere, un exemplu fiind acei genunchi curbați”, a explicat prof. dr. Vlad Predescu.
Pacienții nu mai sunt mulțumiți numai să nu aibă o articulație nedureroasă, cum era cu ceva ani în urmă, ci își doresc să facă tot ce puteau înainte ca articulația să fie afectată de boală. ”Există câteva opțiuni chirurgicale care, la ora actuală, au devenit esențiale la nivel mondial. Vorbim de intervențiile chirugicale pre- artrozice – operațiile de corecție a axului piciorului, numite osteotomii, sau intervenții chirugicale de protezare limitată a genunchiului, iar aici vorbim de protezele unicompartimentale, care au o recuperare mult mai rapidă, iar intervenția în sine este mult mai ușor suportată de pacienți. Osteotomia este indicată la apariția primelor leziuni artrozice, atunci când, cu ajutorul acestei tehnici, se poate opri sau măcar întârzia degradarea genunchiului și leziunile artrozice. Astfel, pacienții care aveau dureri puternice în timpul activităților derulate pot reveni la un stil de viață sportiv, similar cu cel de dinaintea apariției leziunilor artrozice. Noi am introdus tehnicile de osteotomie personalizată în urmă cu aproape doi ani în Spitalul Ponderas și, deocamdată, suntem singurul centru în care se efectuează acest tip de intervenții chirurgicale”, a anunțat prof. Predescu în cadrul sesiunii ”Osteroartrita la vârsta mijlocie”, care a beneficiat de prezența unor chirurgi de top din Austria, Gemrania și Olanda.
Bolile pancreatico- biliare: echipă complexă
Abordarea pacienților cu patologie pancreatico-biliară ar trebui să fie interdisciplinară, într-o echipă complexă formată din gastroenteorolog, imagist, anatomopatolog, oncolog, au concluzionat participanții la sesiunea” Bolile pancreatico- biliare: intervenții ghidate imagistic”.” Întotdeauna, dacă există colaborare și o echipă complexă, atunci evaluarea pacienților este cea mai bună. (…) Prezentările susținute în cadrul acestei sesiuni au fost la un nivel ridicat, de înaltă ținută științifică, în primul rând prin prisma invitațiilor, care au venit atât de la celelalte centre universitare din țară, dar și din străinătate”, a afirmat prof. dr. Adrian Săftoiu.
Tulburările de deglutiție la copii
Care este impactul prematurității asupra deglutiției și alimentației, cum poate fi evaluate clinic această problem, cum putem îmbunătătți diagnosticul și care este impact sindromului de aspirație asupra sănătății aparatului rspirator- sunt doar cteva dintre temele discutate în cadrul sesiunii ”Tulburările de deglutiție la copil – cauze, evaluare și intervenție terapeutică”.
”Tulburările de deglutiție pot să apară în foarte multe afecțiuni. Această sesiune a fost dedicată mai degrabă logopezilor, pentru că asta vrem, de fapt, să dezvoltăm. La noi, logopezii sunt psihologi, din păcate nu au neapărat pregătire medicală, și încercăm să găsim o soluție să-i pregătim pentru că nu avem soluții pentru copiii care au tulburări de deglutiție și necesită o nutriție enterală. Nici soluții pentru diagnostic nu avem foarte multe. Concluzia: este nevoie de o echipă multidisciplinară, de obicei, la disfagia la copil, pe care încercăm să o dezvoltăm. La fel, prin intermediul unor parteneriate cu specialiști din Irlanda și Austria, vom încerca să îmbunătățim și diagnosticul acestor probleme”, a afirmat dr. Andreea Manda.
Actualități în Oftalmologie
Sesiunea de oftalmologie a Congresului a inclus lucrări din toate subspecialitățile oftalmologice. Particpanții au beneficiat de prezența a doi lectori internaționali cu cazuri de chirurgie oftalmologică dificile: dr Ozana Moraru (Clinica Oculus) și dr. Lukan Mishev, care a prezentat arta dansului chirurgical în tehnologia 3D – ultima generație în oftalmochirurgia internațională. Secțiunea de oftalmochirurgie a continuat cu lucrările dr. Adrian Găvănescu și ale dr. Cătălina Dumitrescu. ”Dr. Adrian Găvănescu a dechis nenumărate dezbateri ce privesc atât educația în oftalmochirurgie, dar și nevoia de actualizare la nivel internațional a opțiunilor terapeutice utilizate la noi în țară. As. univ. dr. Emil Ungureanu și as. univ. dr. Ștefan Oprea, as. univ. dr. Sînziana Istrate – creierul și inima întregii echipe din departamentul oftalmologie Regina Maria – au prezentat, de asemenea, lucrări în Congres”. Dr. Andreea Ciubotaru a prezentat o tehnică specială pentru dificila cataractă congenitală, iar dr. Oana Mușat Banu Panait a vorbit despre opțiuni în situațiile dificile intraoperatorii. Strabologia a inclus lucrările dr. Luminița Teodorescu și dr. Oana Andrei, singurul oftalmolog român cu diplomă EBO strabologie. Prof. dr. Simona Delia Nicoară a vorbit despre rolul terapiei laser în era terapiilor anti VEGF. Dr. Dorina Popa a adus un caz complet de asociere glaucoma cu keratoconus, iar dr. Bianca Laslău (chirurg oculoplastician format în Spitalul Universitar din Madrid) a prezentat o patologie complexă și rară – patologie orbitară asociată cu Ig4. ”Sesiunea s-a sfârșit cu subspecialitatea neurochirurgie, în care dr. Ioana Gobej și dr. Ionuț Gobej au oferit detalii legate de glioamele de cale optică și au descris un caz refuzat international, în multiple centre de excelență, al unui băiețel de doi ani, dar pe care dr. Ionuț Gobej l-a acceptat și l-a și salvat. Sesiunea a fost finalizată de dr. Roxana Scripcă, un fel de dr. House al cazurilor grele interdisciplinare, cu un algortim de abordare a nevritelor optice, dar și un caz rar de neuroretinită”, a mai spus dr. Cătălina Dumitrescu.
Abordări diagnostice și terapeutice în edometrioză
Endometrioza necesită o abordare interdisciplinară și fiecare specialitate are rolul ei foarte important în managementul acestei boli cronice. ”Cred că, până la urmă, boala trebuie să existe în preocuparea de zi ci zi a fiecărui ginecolog, iar cazurile avansate trebuie adresate unui centru multidisciplinar, care are și face dovada unui management calitativ superior al acestei boli. (…) Durerea pelvină are o cauză organică și aceea este suferința nervilor pelvini. Eu cred că trebuie să fim foarte concreți în abordare și responsabili!”, a atras atenția dr. Voicu Simedrea.
Sesiunea a beneficiat și de participarea președintei Asociației ”Eu și Endometrioza”, care a expus punctul de vedere al pacientelor și eforturile pe care această asociație le face pentru ajutorarea pacientelor care suferă din cauza bolii, pentru conștientizarea publicului și medicilor privind afecțiunea. ”Echipa multidisciplinară nu se oprește la cadrul medical. Alături de medic, psiholog și asociațiile care vin în sprijinul pacientelor, ideea de multidisciplinaritate se extinde, astfel încât mă bucur că am avut parte de cuvântul dinspre paciente către noi și că putem spune că am extins multidisciplinaritatea dincolo de granițele medicale”, a spus conf. dr. Dan Ioan Ulmeanu.
Asociația Eu și Endometrioza, membru al World Endometriosis Organisation, a fost înființată pentru ajutorul pacientelor care suferă de endometrioză și/sau adenomioză. ”Oferim pacientelor grupuri de suport, publicăm în permanență informații relevante, interviuri cu specialiști, susținem, promovăm și lucrăm activ pentru crearea unui cadru legislativ prin care fiecare dintre noi să putem beneficia de ajutorul statului sub diferite forme, pentru a trata optim această boală. De asemenea, am inițiat trei apeluri pentru cazuri sociale, stadii avansate de endometrioză profund infiltrativă, și care necesitau intervenții chirurgicale complexe. Astfel, două dintre paciente au fost operate în Franța, cea de a treia la noi”, a anunțat Clarisa Iordache, președintele Asociației.
Neonatologie: îngrijirea prematurilor
Situația prematurilor și cele mai bune indicații în cazul acestora au fost discutate pe larg în cadrul sesiunii de Neonatologie. ”În fiecare an, încercăm să venim cu lucrări cât mai variate, cu cazuri diverse din care să învățăm, cu teorie care este aplicabilă practic. S-a mers mult pe prematuri și pe recuperarea pe care o forțează mulți, în detrimentul celor mici, care ulterior se transformă în obezi. Laptele de mamă este principala indicație în cazul prematurilor. Să începi devreme este a doua indicație. De asemenea, să nu cedezi prea ușor, să întrerupi alăptarea pentru că ți se pare că a vărsat cel mic sau că este ceva în neregulă. Copilul trebuie urmărit și medicul poate decide care este cea mai bună variantă. De asemenea, să nu forțezi recuperarea rapidă a prematurului. Vorbim de primele zile al copilului, când acest este foarte mic, iar mamelor le este frică să nu facă ceva greșit. Laptele de mamă este de bază în alimentația prematurului, în majoritatea cazurilor. Dacă nu se poate, trebuie să ne îndrepăm către o formulă de lapte praf foarte adaptată laptelui de mamă, pe care medicul o poate recomanda cel mai bine. Noi, în Regina Maria, am ales formule de lapte praf în funcție de ce am constatat la copii ulterior: că au masă musculară bună, dezvoltare mentală bună, etc”, a explicat dr. Mihaela Scheiner.
Clinica Sânului: tumorile mamare, o provocare în practica de zi cu zi
Din punct de vedere al anatomopatologului, tumorile mamare reprezintă un capitol relativ dificil de patologie, din cauza fapului că există o multitudine de entități tumorale și că diagnosticul este stabilit deseori pe puncția biopsie mamară, care conține doar o mică parte din tumoră. Potrivit clasificării OMS, există nu mai puțin de 50 de tipuri de tumori mamare maligne, fiecare cu prognostic și evoluție diferită. Specialiștii prezenți la sesiunea Clinica Sânului au explicat că tumorile mamare pot fi foarte heterogene, zona cu importanță diagnostică sau prognostic putându-se ascunde în masa tumorală, astfel încât eșantionarea sistematică a piesei operatorii este de mare iportantă. ”Anatomopatologul este obligat să caute și să găsească zone ce pot confirma sau schimba diagnosticul și, implicit, prognosticul. Unele tumori pot prezenta capcane diagnostice (carcinomul medular, metaplazis, invaziv pleiomorf sau cu trăsături coriarcinomatoase micropapilar), evidențiind importanța IHC (imunohistochimiei) în stabilirea corectă a diagnosticului. Tumorile mamare pot reprezenta o provocare pentru anatomopatologi, mai ales pe puncția – biopsie mamară (PBM), care este rezolvabilă cu o bună eșantionare a tumorii, având acces la testele IHC și beneficiind de informații clinice și imagistice de calitate din partea colegilor clinicieni”, a subliniat dr. Simona Ilcu Slăniceanu.
Galerie foto: AICI
Management logistic & Comunicare: Quinn Media și revista Politici de Sănătate
Pentru mai multe informații:
Valentina Grigore
Tel. 0740.931.161
e-mail: valentina.grigore@politicidesanatate.ro