spot_img

Întotdeauna, când suntem împreună, progresul se face mult mai ușor

Prof. univ. dr. Elvira Brătilă este medic primar obstetrică-ginecologie, profesor Disciplina obstetrică-ginecologie, UMF „Carol Davila”, București. Doamna Profesor este primul chirurg ginecolog care a realizat, în România, chirurgie robotică în domeniul dumneaei de activitate, tehnică ce oferă beneficii multiple pacientelor, în termeni de recuperare rapidă și calitate a vieţii după intervenţii chirurgicale. Este un profesionist complex, ce îmbină expertiza chirurgului cu aplecarea către cercetarea știinţifică și cu mentoratul viitoarei generaţii de medici. Prof. Dr. Elvira Brătilă este deschizător de noi orizonturi de cunoaștere în mai multe arii de competenţă, activitatea sa profesională reunind întregul spectru de tehnici chirurgicale: de la chirurgia vaginală, la chirurgia clasică și chirurgia minim invazivă. A fondat Endomedicare Academy, prima academie de endometrioză din România, care propune un nivel superior de expertiză în abordarea integrată, personalizată și multidisciplinară a bolii – în echipă interdisciplinară: chirurg ginecolog, chirurg generalist, imagist, anatomopatolog, specialist în infertilitate, psiholog, oferind astfel o abordare și o perspectivă 360˚ asupra acestei patologii, ce necesită supraspecializare, pentru a evita complicaţii grave și efecte pe termen mediu și lung pentru femeile aflate la vârstă reproductive prezervarea fertilităţii fiind un deziderat.

Participaţi la foarte multe evenimente internaţionale cu înalt nivel al prezentărilor știinţifice. Prin ce se diferenţiază evenimentele de o astfel de talie faţă de evenimentele naţionale?

Evenimentele organizate la nivel naţional au un standard ridicat și datorită prezenţei speakerilor internaţionali care aduc plus de valoare, ajungând în timp să poată fi comparate cu manifestările făcute la nivel internaţional de societăţile europene sau alte societăţi internaţionale. De exemplu, în luna iunie organizăm Congresul de Endometrioză al Societăţii Est Europene de Endometrioză și Infertilitate, eveniment care are un standard ridicat având în vedere că avem invitaţi din toate ţările Europei și chiar și din America.

Eu, ca specialist recunoscut la nivel internaţional, am bucuria de a primi răspunsuri favorabile din partea colegilor străini invitaţi care mă știu din alte societăţi internaţionale și așa cum și eu merg la congresele lor și ei participă la ale noastre. Se creează o legătură știinţifică și de colaborare atât la nivelul organizării de congrese cât  și la nivelul cercetării și comunicării clinice, existând în
permanenţă un schimb de experienţă.

În prima parte a lunii mai 2023 veţi lua parte în calitate de speaker la un eveniment de marcă, MEGO Dubai. Cum este primită participarea României prin intermediul dvs. la acest eveniment?

Este congresul colegilor din Middle East, specialiști în obstetrică și ginecologie, și am onorat invitaţia cu plăcere mai ales că am avut ocazia să mă întâlnesc cu ei în cadrul diverselor congrese și conferinţe. În cadrul manifestării, voi prezenta o lucrare despre tratamentul malformaţiilor complexe utero vaginale. Este un eveniment cu foarte multe workshop-uri, atinge toate topicurile importante ale specialităţii noastre de obstetrică-ginecologie, este axat în special pe partea de chirurgie-ginecologie, workshop-urile fiind pe topicul acesta de laparoscopie, histeroscopie și are o prezenţă semnificativă, peste 2000 de participanţi.

Ce se întâmplă nou în lume în ceea ce privește endometrioza?

În primul rând, s-a tras semnalul de alarmă, inclusiv în Parlamentul European, unde a fost depusă o moţiune și se va dezbate problema centrelor care au acreditare de a diagnostica și trata endometrioza, pentru că este o problemă la nivel internaţional, este o boală cu o prevalenţă crescută și cu un impact asupra sănătăţii și infertilităţii femeii și care, atât din punct de vedere
diagnostic cât și terapeutic, ridică probleme care ţin foarte mult de compentenţa centrului în care este tratată. Și aici trebuie să mergem în direcţia de a face ca aceste centre care sunt acreditate să realizeze o linie unitară în special la nivel european astfel încât pacientele să dispună de cea mai bună conduită diagnostică și terapeutică întrucât endometrioza, ca și cancerul, trebuie tratată de specialiști.

Care sunt planurile de viitor din punct de vedere profesional?

Ca proiecte din viitorul apropiat, în 15-17 iunie organizez Congresul Societăţii Est Europene de Endometrioză și Infertilitate la Brașov și vom avea un curs pre-congres de chirurgie robotică unde vom   avea invitaţi de marcă din toată lumea, specialiști cu experienţă vastă în tratamentul endometriozei. Îmi doresc să acreditez Endomedicare Academy, care are deja acreditare EuroEndoCert, și vreau să îl acreditez sub egida SRC (Surgical Review Corporation), obţinând astfel și acreditarea sub egida Societăţii Americane de Laparoscopie Ginecologică și bineînţeles, să mă dedic în
continuare activităţii clinice de a oferi cel mai bun sfat teapeutic pacientelor cu endometrioză. Anul viitor, în perioada 6-8 iunie, voi fi președintele Congresului European de Endometrioză, iar Societatea Europeană de Endometrioză mi-a acordat încrederea de a organiza congresul la București.

Care este implicarea Endomedicare Academy în susţinerea cauzei de conștientizare a gravităţii acestei patologii în România?

Endomedicare Academy este prima Academie de endometrioză din România, un spaţiu multidisciplinar de expertiză și opinie medicală ultraspecializată în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei, manifestând un interes deosebit pentru abordarea minim invazivă a patologiei și pentru cercetarea știinţifică a etiopatogeniei bolii. Din 2017 de când s-a înfiinţat, înfiinţarea venind după ani de experienţă în diagnosticul și tratamentul endometriozei, Academia s-a implicat activ în conștientizarea cauzei endometriozei atât în rândul pacientelor, cât și medicilor. Este singurul
centru de endometrioză a cărui implicare de diseminare a informaţiilor este cea mai activă, practic este centrul cu cel mai mare nivel de acreditare pe care îl poate avea un centru de endometrioză. Am organziat de cel puţin 2 ori pe an manifestări dedicate exclusiv pacientelor, am organizat un congres naţional, conferinţe și workshopuri anual, pentru a disemina cunoștinţele în ceea ce
privește endometrioza către colegii noștri medici și pe lângă faptul că suntem extrem de activi din punct de vedere profesional către paciente avem și o cazuistică vastă de tratament în endometrioză, cu peste 65% din cazurile tratate chirurgical, acestea fiind cazuri complexe cu afectare multiorganică a endometriozei.

În încheiere, vă rog să transmiteși un mesaj pentru colegii care vor fi la manifestările organizate anul acesta de dumneavoastră.

Îi aștept cu drag! Întotdeauna, când suntem împreună, progresul se face mult mai ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst