spot_img

Imunoterapia oncologică în atenția pacienților, medicilor și autorităților din domeniul sănătății

Masa rotunda  pe tema inovatiei în oncologie

Reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, medicilor, industriei farmaceutice si autoritatilor din domeniul sanatatii s-au reunit astazi în cadrul unei mese rotunde, organizata la Palatul Parlamentului, sub egida Comisiei pentru Sanatate Publica  a Senatului României, pentru a discuta despre imunoterapiile oncologice. Cu aceasta ocazie, a fost propusa o declaratie de principii privind accesul sustenabil al pacientilor români la imunoterapiile oncologice.

Imunoterapia oncologica reprezinta cea mai noua si promitatoare inovatie în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile traditionale, care tintesc direct tumora, imunoterapia functioneaza prin întarirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta sa combata eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice tintesc sistemul imunitar, acestea au potentialul de a actiona asupra oricarui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate si sunt disponibileîn Uniunea Europeana pentru tratarea pacientilor cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezica urinara. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

„Pentru pacienti fiecare noua inovatie este o sansa în plus la viataiar imunoterapia oncologica este cea mai importanta descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea este deosebit de importanta colaborarea cu autoritatile publice din domeniul sanatatii si doresc sa salut pe aceasta cale pasii importanti facuti în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacientilor români la inovatia în medicina.”, spune Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avant extraordinar, avem în fiecare zi noi terapii si studii promitatoare. Cel mai important aspect de mentionat însa este ca aceste terapii pot creste dramatic supravietuirea pacientilor cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câtiva ani,cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienti.”, spune Dr. Polixenia Iorga,  medic primar oncolog.

Declaratie de principii

  1. In tratamentul cancerului, imunoterapiile functioneaza diferit fata de tratamentele citostatice standard.
  2. Întrucât imunoterapiile oncologice tintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potentialul de a actiona asupra oricarui tip de cancer.
  3. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate,în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.
  4.   Pacientii români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constanta a listei medicamentelor gratuite si compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum si publicarea rapida a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.

Important de retinut despre imunoterapiile oncologice

  • Imunoterapiile oncologice utilizeaza sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului
  • Acestea au potentialul de a oferi supravietuire pe termen lung multor pacienti cu forme de cancer în faza avansata  ale caror optiuni au fost anterior foarte limitate
  • Aceste terapii învata sistemul imunitar sa se adapteze la evolutia în timp a cancerului, conferindu-i memorie imuna
  • Efectele adverse sunt diferite fata de terapiile standard

În viitorul apropiat, specialistii se asteapta ca imunoterapia oncologica sa ocupe un rol principal si de sine statator în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia si terapiile tintite vor ramâne în plan secundar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst