spot_img

 Lipsa medicamentelor ieftine pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare creşte riscul de deces pentru pacienţii români  

apmgrAsociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, atrage atenția, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (marcată în data de 17 mai), asupra riscurilor grave la care sunt supuși pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din România, prin limitarea accesului la tratament, în urma dispariției medicamentelor ieftine de pe piață.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din România, afectând peste 40% din populația adultă. APMGR avertizează că actuala tendință de dispariție a medicamentelor cu prețuri mici de pe piață va avea un impact îngrijorător îndeosebi asupra populației în vârstă, care în proporție de 80% suferă de afecțiuni cardiovasculare, întrucât acest segment de populație nu-și va mai permite să-și plătească tratamentul lunar.

 „Doar 59% dintre cei peste 7 milioane de români care suferă de hipertensiune arterială urmează un tratament antihipertensiv, respectiv 2 din 3 femei și 1 din 2 bărbați. Tratamentul poate fi realizat cu costuri mici, prin utilizarea medicamentelor generice. Cu toate acestea autoritățile refuză să aibă o abordare responsabilă, acționând, prin măsurile luate în ultimii ani, împotriva acestei categorii de medicamente. Efectele sunt previzibile: limitarea și mai mare a accesului la tratament și creșterea în continuare a mortalității din cauze cardiovasculare, tendința îngrijorătoare, în condițiile în care România se află deja pe primele locuri în Uniunea Europeană la acest indicator,” a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv APMGR.

APMGR anunță că o continuare a actualelor politici din domeniul medicamentelor, anume menținerea taxei clawback în forma actuală și a unei politici de preț discriminatorii pentru medicamentele generice, riscă să reducă și mai mult numărul de medicamente generice disponibile în România, făcând astfel și mai dificil accesul la tratament pentru bolnavii din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst